Aż jednak trzecia z nas jest gotowa kupić produkty na rzecz osób potrzebujących podczas zbiórki żywności w sklepach za 11-20 zł, a prawie jedna czwarta 21-50 zł! 74 proc. respondentów deklaruje udział w zbiórce żywności. To najnowsze przedświąteczne wyniki badań hojności Polaków przeprowadzone przez Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Zaprezentowano je we wtorek na spotkaniu, na którym Banki Żywności zainaugurowały jubileuszową 20. Świąteczną Zbiórkę Żywności. Odbędzie się w dniach 25-27 listopada w setkach sklepów w całym kraju - także w Tczewie.
- Co oznacza dla nas ten jubileusz? To, że się udało. Zbiórka stała się tradycją, rytuałem pomagania. I przez to czujemy się bardzo zobowiązani, bo ludzie nam zaufali, otworzyli przed nami serca - podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. - To co najważniejsze w zbiórce to możliwość podzielenia się z potrzebującymi tym, co kupujemy. Ten odruch dzielenia się jest czymś najpiękniejszym i najbardziej naturalnym - dodaje.
Wyniki badań są niezwykle ciekawe, ponad jedna trzecia respondentów jako wspaniały prezent świąteczny wskazuje słodkie upominki. Co w opinii badanych nadaje świętom niepowtarzalnego smaku? Przede wszystkim karp smażony (45 proc.), barszcz czerwony (41 proc.) i pierogi (39 proc.).
Na wtorkowe spotkaniu w Warszawie (Smolna 8 Studio) znani kucharze przynieśli własne potrawy. Aneta i Jan Kuroniowie, Grzegorz Łapanowski, Karol Okrasa, Tomasz Jakubiak i Maciej Wawryniuk otrzymali jedno zadanie: zaprezentować to, co ich zdaniem sprawia, że święta są wyjątkowe. Na stole pojawiły się barszcz czerwony, śledzie, ciasteczka korzenne, sałatka i ciasto.
Wszystkie szczegóły na temat Banków Żywności oraz Świątecznej Zbiórki Żywności czekają na stronie www.bankizywnosci.pl . Można tam znaleźć też listę sklepów, w których będzie prowadzona zbiórka.
Banki Żywności i ich całoroczną działalność można wesprzeć również wysyłając charytatywny SMS o treści POMAGAM na numer 73265 koszt 3 zł + VAT.
Więcej o zbiórce w Tczewie już wkrótce w naszym portalu.
- Co oznacza dla nas ten jubileusz? To, że się udało. Zbiórka stała się tradycją, rytuałem pomagania. I przez to czujemy się bardzo zobowiązani, bo ludzie nam zaufali, otworzyli przed nami serca - podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. - To co najważniejsze w zbiórce to możliwość podzielenia się z potrzebującymi tym, co kupujemy. Ten odruch dzielenia się jest czymś najpiękniejszym i najbardziej naturalnym - dodaje.
Wyniki badań są niezwykle ciekawe, ponad jedna trzecia respondentów jako wspaniały prezent świąteczny wskazuje słodkie upominki. Co w opinii badanych nadaje świętom niepowtarzalnego smaku? Przede wszystkim karp smażony (45 proc.), barszcz czerwony (41 proc.) i pierogi (39 proc.).
Na wtorkowe spotkaniu w Warszawie (Smolna 8 Studio) znani kucharze przynieśli własne potrawy. Aneta i Jan Kuroniowie, Grzegorz Łapanowski, Karol Okrasa, Tomasz Jakubiak i Maciej Wawryniuk otrzymali jedno zadanie: zaprezentować to, co ich zdaniem sprawia, że święta są wyjątkowe. Na stole pojawiły się barszcz czerwony, śledzie, ciasteczka korzenne, sałatka i ciasto.
Wszystkie szczegóły na temat Banków Żywności oraz Świątecznej Zbiórki Żywności czekają na stronie www.bankizywnosci.pl . Można tam znaleźć też listę sklepów, w których będzie prowadzona zbiórka.
Banki Żywności i ich całoroczną działalność można wesprzeć również wysyłając charytatywny SMS o treści POMAGAM na numer 73265 koszt 3 zł + VAT.
Więcej o zbiórce w Tczewie już wkrótce w naszym portalu.
Komentarze (2) dodaj komentarz
ljsdf_gość
17.11.2016, 08:09
tia, "jest gotowa" albo "deklaruje" to jeszcze daleka droga do zakupu
Odpowiedz_gość
17.11.2016, 10:21
olo
trzeba skończyć z legalnym żebractwem w Polsce..Z chwila uruchomiania programu 500+ ośrodki pomocy społecznej maja za wiele kasy na pomoc naprawdę potrzebującym.
Odpowiedz