X Dorszowe Żniwa - kucharze z Sopotu najlepsi

X Dorszowe Żniwa - kucharze z Sopotu najlepsi

zobacz galerię zdjęć: 6
W sobotę, 3 sierpnia, na zamku w Gniewie miała miejsce dziesiąta edycja Dorszowych Żniw, podczas której najlepsi kucharze walczyli ze sobą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2013. Najlepsi okazali się kucharze z Sopotu. Gwiazdą imprezy był Big Cyc, który dla publiczności zagrał jubileuszowy koncert z okazji 25-lecia zespołu.

Imprezę zainaugurował pochód kucharzy, biorących udział w konkursie prowadzony przez chorągiew husarską. Licznie zebrani pod sceną jurorzy i uczestnicy mistrzostw uroczyście przywitani zostali przez Burmistrz Miasta i Gminy Gniew Marię Taraszkiewicz - Gurzyńską, prezesa Spółki Zamek Gniew Krzysztofa Lisieckiego, szefa zamkowej kuchni Mariusza Gachewicza oraz Przewodniczącego wszystkich komisji sędziowskich Giancarla Russo. Błogosławieństwa kucharzom udzielił proboszcz gniewskiej parafii ks. Zbigniew Rutkowski. Następnie uczestnicy konkursu wraz z przedstawicielami komisji sędziowskich złożyli przysięgę rywalizacji w duchu fair play, na dowód czego rozbrzmiała salwa armatnia, obwieszczającą rozpoczęcie kulinarnych zmagań.

Na stoiskach kucharskich prezentowało się osiem zespołów startujących w konkursie. Zadaniem każdego z nich było przygotowanie wspaniałych posiłków, których kluczowym składnikiem były ryby morskie. Posiłki oceniane były przez najznamienitszych kucharzy, którym przewodniczył Giancarlo Russo, znawca kuchni włoskiej. W międzyczasie odbywały się także warsztaty kulinarne organizowane w ramach nowego projektu Koła Gospodyń Wiejskich w Nicponi pn. "Aktywne Gospochy". Panie częstowały publiczność najróżniejszymi smakołykami, wśród których nie zabrakło potraw regionalnych czy sezonowych pierogów z jagodami. Koordynatorem projektu jest Ewa Kamińska, przewodnicząca KGW w Nicponi. Warsztaty realizowane były w ramach programu "Działaj Lokalnie VIII" Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundacji Pokolenia. Tuż na stoiskach obok dla rodzin i dzieci organizowane były konkursy kulinarne, pokazy wędzenia Wiesława Szymczaka, czy zamkowe kociołkowanie zamkowego żuru z Wiesławem Ambrosem.

Kucharskim potyczkom towarzyszyły także muzyczne atrakcje. Na scenie zaprezentowali się grupa Game Cover, młodzi artyści z gniewskiego zespołu Asomia i Chałturrrrka. Przed występem gwiazdy wieczoru i po burzliwych obradach komisji degustacyjnych ogłoszono wyniki tegorocznych mistrzostw. Spośród ośmiu grup wyłoniono trzy zwycięskie drużyny. I miejsce, okazały puchar, czek w wysokości 1 500 złotych, roczną prenumeratę magazynu Food Service oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2013 zdobyli Łukasz Cegłowski i Zbigniew Pyc z Restauracji hotelowej Villa Baltica w Sopocie. II i III miejsca zajęli kolejno Katarzyna Daniłowicz i Bogumił Mroczko z Food Concept we Wrocławiu i Piotr Kościuk i Paweł Stawicki Restauracja Mercato z Gdańska.


Tego też dnia wylosowano zwycięzców nagród głównych Gry Miast. Główną gwiazdą wieczoru uświetniającą X Dorszowe Żniwa był zespół Big Cyc, który dla licznie zebranej publiczności dał jubileuszowy koncert z okazji 25-lecia swojej działalności. Po występie muzyków odbył się turniej rycerski gniewskich jousterów Piotra Rudy i Adama Firyna, zwycięzcy potyczek. Wydarzenie zakończył wspaniały pokaz sztucznych ogni.

Głównymi organizatorami wydarzenia byli: Zamek Gniew Sp. z o.o. i Polskie Stowarzyszenie Kucharzy. Impreza odbyła się pod patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka.


Drukuj
Prześlij dalej