Zdrowo i bezpiecznie, czyli o diecie bezglutenowej słów kilka

To było już drugie spotkanie z tej serii (fot. tcz.pl)
Zdrowo i bezpiecznie, czyli o diecie bezglutenowej słów kilka
To było już drugie spotkanie w Gniewie dotyczące zdrowego żywienia. Wcześniej rozmawiano na temat złych nawyków żywieniowych oraz ogólnych poradach dietetycznych, zaś tym razem tematem przewodnim spotkania były diety bezglutenowa i bezmleczna.

Wykład poprowadziła Alicja Wałdoch, dietetyk Instytutu Żywienia i Rozwoju Eligo, która opowiadała przede wszystkim o produktach zalecanych i przeciwwskazanych w diecie bezglutenowej i bezmlecznej, tych niedozwolonych oraz wskazówkach, jak odzyskiwać mamy znaczną część witamin z pożywienia. Nie zabrakło też łatwych w przygotowaniu, a zarazem zdrowych przepisów, które bez problemu wykorzystywać mogą bezglutenowcy.

Spotkania odbywają się w ramach projektu Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Barka w Gniewie "Jedzenie ma znaczenie".

- Celem tego projektu jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zdrowej diety i jej wpływu na leczenie różnych chorób. Nasz projekt polega na przekazaniu specjalistycznej wiedzy na temat różnego rodzaju diet poprzez organizację szeregu otwartych szkoleń prowadzonych przez dietetyków. Za nami już dwa tego typu spotkania. Tematyką kolejne będzie organizowanie odżywiania dzieciom z ADHD, autyzmem i niejadkom - opowiadała Agnieszka Piecuch, prezes Stowarzyszenia.


Z problemem nadwagi boryka się dziś ponad 40 proc. polskiego społeczeństwa. Według raportu sieci badawczej HBSC wynika, że już wśród najmłodszych pojawia się ten problem, 29 proc. 11-latków cierpi z powodu nadwagi. Brak ruchu, zła dieta - czyli potocznie nazywane "jedzenie śmieciowe", to podstawowe przyczyny tycia. Jeśli dodamy do tego stres i nieregularny tryb życia, powstaje bomba z opóźnionym zapłonem, czyli otyłość. Stąd już tylko krok do chorób, które znacząco mogą pogorszyć jakość życia.

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (3)
dodaj komentarz

  • roza-81_gość

    29.08.2012, 06:58

    A co ma gluten do otyłości?

    Dieta bg /bm jest o tyle skomplikowana o ile mleko i zboża zawierające gluten są wszechobecne w wszelakiej żywności przetworzonej ,ale stosuje się ją przy nietolerancji pokarmowej lub alergii ,co to ma do otyłości? Nie rozumiem skąd takie połączenie tematu.

    Odpowiedz
    IP: 109.207.xx5.xx8 
  • _gość

    29.08.2012, 11:07

    Musiał być ciekawy wykład skoro na sali takie "tłumy".

    Odpowiedz
    IP: 84.38.xx9.xxx 
  • jarq

    08.09.2012, 15:26

    jestem za, co niektórym przydałaby się dieta

    Odpowiedz
    Uż. zarejestrowany 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.