To było już drugie spotkanie w Gniewie dotyczące zdrowego żywienia. Wcześniej rozmawiano na temat złych nawyków żywieniowych oraz ogólnych poradach dietetycznych, zaś tym razem tematem przewodnim spotkania były diety bezglutenowa i bezmleczna.
Wykład poprowadziła Alicja Wałdoch, dietetyk Instytutu Żywienia i Rozwoju Eligo, która opowiadała przede wszystkim o produktach zalecanych i przeciwwskazanych w diecie bezglutenowej i bezmlecznej, tych niedozwolonych oraz wskazówkach, jak odzyskiwać mamy znaczną część witamin z pożywienia. Nie zabrakło też łatwych w przygotowaniu, a zarazem zdrowych przepisów, które bez problemu wykorzystywać mogą bezglutenowcy.
Spotkania odbywają się w ramach projektu Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Barka w Gniewie "Jedzenie ma znaczenie".
- Celem tego projektu jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zdrowej diety i jej wpływu na leczenie różnych chorób. Nasz projekt polega na przekazaniu specjalistycznej wiedzy na temat różnego rodzaju diet poprzez organizację szeregu otwartych szkoleń prowadzonych przez dietetyków. Za nami już dwa tego typu spotkania. Tematyką kolejne będzie organizowanie odżywiania dzieciom z ADHD, autyzmem i niejadkom - opowiadała Agnieszka Piecuch, prezes Stowarzyszenia.
Z problemem nadwagi boryka się dziś ponad 40 proc. polskiego społeczeństwa. Według raportu sieci badawczej HBSC wynika, że już wśród najmłodszych pojawia się ten problem, 29 proc. 11-latków cierpi z powodu nadwagi. Brak ruchu, zła dieta - czyli potocznie nazywane "jedzenie śmieciowe", to podstawowe przyczyny tycia. Jeśli dodamy do tego stres i nieregularny tryb życia, powstaje bomba z opóźnionym zapłonem, czyli otyłość. Stąd już tylko krok do chorób, które znacząco mogą pogorszyć jakość życia.
Wykład poprowadziła Alicja Wałdoch, dietetyk Instytutu Żywienia i Rozwoju Eligo, która opowiadała przede wszystkim o produktach zalecanych i przeciwwskazanych w diecie bezglutenowej i bezmlecznej, tych niedozwolonych oraz wskazówkach, jak odzyskiwać mamy znaczną część witamin z pożywienia. Nie zabrakło też łatwych w przygotowaniu, a zarazem zdrowych przepisów, które bez problemu wykorzystywać mogą bezglutenowcy.
Spotkania odbywają się w ramach projektu Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Barka w Gniewie "Jedzenie ma znaczenie".
- Celem tego projektu jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zdrowej diety i jej wpływu na leczenie różnych chorób. Nasz projekt polega na przekazaniu specjalistycznej wiedzy na temat różnego rodzaju diet poprzez organizację szeregu otwartych szkoleń prowadzonych przez dietetyków. Za nami już dwa tego typu spotkania. Tematyką kolejne będzie organizowanie odżywiania dzieciom z ADHD, autyzmem i niejadkom - opowiadała Agnieszka Piecuch, prezes Stowarzyszenia.
Z problemem nadwagi boryka się dziś ponad 40 proc. polskiego społeczeństwa. Według raportu sieci badawczej HBSC wynika, że już wśród najmłodszych pojawia się ten problem, 29 proc. 11-latków cierpi z powodu nadwagi. Brak ruchu, zła dieta - czyli potocznie nazywane "jedzenie śmieciowe", to podstawowe przyczyny tycia. Jeśli dodamy do tego stres i nieregularny tryb życia, powstaje bomba z opóźnionym zapłonem, czyli otyłość. Stąd już tylko krok do chorób, które znacząco mogą pogorszyć jakość życia.
Komentarze (3) dodaj komentarz
roza-81_gość
29.08.2012, 06:58
A co ma gluten do otyłości?
Dieta bg /bm jest o tyle skomplikowana o ile mleko i zboża zawierające gluten są wszechobecne w wszelakiej żywności przetworzonej ,ale stosuje się ją przy nietolerancji pokarmowej lub alergii ,co to ma do otyłości? Nie rozumiem skąd takie połączenie tematu.
Odpowiedz_gość
29.08.2012, 11:07
Musiał być ciekawy wykład skoro na sali takie "tłumy".
Odpowiedzjarq
08.09.2012, 15:26
jestem za, co niektórym przydałaby się dieta
Odpowiedz