Gniewianie chcą żyć zdrowo

(fot. tcz.pl)
Gniewianie chcą żyć zdrowo
W Gniewie coraz więcej akcji związanych jest ze zdrowym trybem życia. Najpierw można było usłyszeć o sklepie ze zdrową żywnością, potem o projekcie "Jedzenie ma znaczenie", a teraz o spotkaniu z dietetykiem, zorganizowanym właśnie w ramach tego programu, które odbyło się w piątek 6 lipca.

Spotkanie prowadziły dietetyk Agnieszka Danielewicz oraz Monika Szmuc, koordynatorka projektu "6 - 10 - 14 Dla Zdrowia", właścicielki Instytutu żywienia i rozwoju Eligo w Gdyni. Na co dzień panie zajmują się poradnictwem żywieniowym dla dorosłych i dzieci, prowadząc także edukację żywieniową w szkołach i przedszkolach, polegającą na wsparciu placówek w tworzeniu przez nie warunków sprzyjających zdrowemu odżywianiu i kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży.

Do Gniewa przedstawicielki instytutu przyjechały na zaproszenie Stowarzyszenia na rzecz osób niepełnosprawnych "Barka", realizatora projektu "Jedzenie ma znaczenie", dofinansowanego dzięki funduszom z programu Działaj Lokalnie. Dietetyk najpierw wyłożyła zebranym uczestnikom teorię zdrowego żywienia, zasady oraz dobre jego praktyki, a następnie przeszła do części praktycznej. Z wykorzystaniem samych zdrowych produktów kobiety przygotowywały pyszne potrawy, które każdy z uczestników mógł skosztować. Zainteresowanie tematyką spotkania było dość spore. Wśród zebranych nie zabrakło matek z dziećmi i osób starszych, które z chęcią zadawały pytania i prosiły o dobre porady. To dobry znak na zmianę złych nawyków żywieniowych. Pierwszy krok gniewianie mają już za sobą, teraz teorię trzeba wprowadzić w życie i cieszyć się zmianami z pewnością na lepsze.

Drukuj
Prześlij dalej