Zapraszają do wspólnego tworzenia publikacji kulinarnej

Gotowania, kuchnia, jedzenie (fot. tcz.pl)
Zapraszają do wspólnego tworzenia publikacji kulinarnej
16 grudnia w gminie Subkowy odbędzie się XIII Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu" organizowane przez Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet wspólnie z Domem Kultury w Subkowach, Powiatem Tczewskim oraz Gminą Subkowy. Patronat honorowy objął Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy. Tegoroczne sympozjum poświęcone będzie potrawom Bożonarodzeniowym. W tym roku organizatorzy pragną wspólnie z mieszkańcami powiatu tczewskiego wydać kolejną publikację dotyczącą dań świątecznych.

Tradycją kulinarnego święta są tematyczne wykłady popularno-naukowe, publikacje oraz warsztaty kulinarne połączone z degustacją potraw zgodnie z tematem Sympozjum. Zwyczajem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji regionalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Kociewie, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej.

Tradycją stało się również wydawanie publikacji o tematyce kulinarnej, pokazującej bogactwa kociewskiej kuchni oraz prezentacja potraw Bożonarodzeniowych przy zachowaniu dawnych smaków i zapachów dań wywodzących się z Kociewia.

- Wzorem lat poprzednich w ramach XIII Sympozjum Kulinarnego "O jeściu na Kociewiu" w tym roku organizatorzy pragną wspólnie z mieszkańcami powiatu tczewskiego wydać kolejną publikację dotyczącą potraw Bożonarodzeniowych. Zachęcamy mieszkańców powiatu tczewskiego do współtworzenia ww. publikacji i nadsyłania własnych przepisów kulinarnych na potrawy Bożonarodzeniowe wraz ze zdjęciem przygotowanej potrawy. - mówią organizatorzy.


Warunkiem umieszczenia potrawy w publikacji będzie przesłanie na adres email Pani Krystyny Gierszewskiej k-gierszewska@wp.pl. do 31 sierpnia 2023 r., podając w temacie emaila: publikacja - Sympozjum następujących danych:
1. zdjęcie potrawy,
2. przepis na wykonanie potrawy,
3. imienia i nazwiska oraz miejsce zamieszkania autora.

Publikacja zostanie wydana przez Gminę Subkowy.

Drukuj
Prześlij dalej