Uczniowie z Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w Tczewie zajęli I miejsce w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Literacka Kuchnia”. Konkurs odbył się 29 października br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
W konkursie brało udział 19 dwuosobowych zespołów z całej Polski. Zadaniem każdego z nich było przygotowanie dwóch potraw: dania głównego i deseru, które były inspirowane literaturą. Adeptów sztuki kulinarnej, w ramach I Ogólnopolskiego Konkursu Literacka Kuchnia, oceniali wybitni mistrzowie kuchni i cukiernictwa, m.in.: Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski oraz współwłaściciel sieci luksusowych cukierni Tomasz Deker.
W kategorii danie główne I miejsce zdobyli Daniel Czablewski i Patryk Lachman z klasy IIIB uczący się w Zespole Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II w zawodzie kucharz. Przygotowali oni kaczkę z aromatycznym sosem śliwkowym i warzywami inspirowaną wierszem J. Brzechwy "Kaczka-Dziwaczka" oraz na deser sufletki z czekoladową lawą i gruszką zainspirowany książką R. Dahl „Charlie i fabryka czekolady”.
Otrzymali oni cenne nagrody, a także zaproszenie od Krzysztofa Szulborskiego Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich na trzydniowe szkolenie w restauracji fundatora Jack’s Bar & Restaurant w Gdyni.
Zwycięzcy konkursu szlifują swój telent kulinarny pod okiem swoich nauczycieli i pracodawców: Renaty i Piotra Czapiewskich z Restauracji Mocca w Tczewie oraz Adama Adryjenko z Restauracji Carina Tczewie. Laureatów przygotowała Justyna Deja, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Bardzo się cieszymy, że młodzi kucharze zostali docenieni przez mistrzów sztuki kulinarnej i życzymy dalszych sukcesów!!! Przepis na zwycięskie danie został zamieszczony na stronie https://www.zsrik.org/
W konkursie brało udział 19 dwuosobowych zespołów z całej Polski. Zadaniem każdego z nich było przygotowanie dwóch potraw: dania głównego i deseru, które były inspirowane literaturą. Adeptów sztuki kulinarnej, w ramach I Ogólnopolskiego Konkursu Literacka Kuchnia, oceniali wybitni mistrzowie kuchni i cukiernictwa, m.in.: Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski oraz współwłaściciel sieci luksusowych cukierni Tomasz Deker.
W kategorii danie główne I miejsce zdobyli Daniel Czablewski i Patryk Lachman z klasy IIIB uczący się w Zespole Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II w zawodzie kucharz. Przygotowali oni kaczkę z aromatycznym sosem śliwkowym i warzywami inspirowaną wierszem J. Brzechwy "Kaczka-Dziwaczka" oraz na deser sufletki z czekoladową lawą i gruszką zainspirowany książką R. Dahl „Charlie i fabryka czekolady”.
Otrzymali oni cenne nagrody, a także zaproszenie od Krzysztofa Szulborskiego Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich na trzydniowe szkolenie w restauracji fundatora Jack’s Bar & Restaurant w Gdyni.
Zwycięzcy konkursu szlifują swój telent kulinarny pod okiem swoich nauczycieli i pracodawców: Renaty i Piotra Czapiewskich z Restauracji Mocca w Tczewie oraz Adama Adryjenko z Restauracji Carina Tczewie. Laureatów przygotowała Justyna Deja, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Bardzo się cieszymy, że młodzi kucharze zostali docenieni przez mistrzów sztuki kulinarnej i życzymy dalszych sukcesów!!! Przepis na zwycięskie danie został zamieszczony na stronie https://www.zsrik.org/
Komentarze (10) dodaj komentarz
_gość
05.11.2014, 16:13
BRAWO, podzielcie się zwycięskimi przepisami, bo ślinka cieknie..........
Odpowiedzlul_gość
05.11.2014, 16:21
Przecież to Pomidor :D ten co się buja jak idzie z mamą a ma 3 cm w łapie ahhahaha
OdpowiedzMm_gość
05.11.2014, 20:08
No prosze kozaczek !
CytujAva_gość
06.11.2014, 12:08
do: lul
I co z tego, że "...się buja jak idzie z mamą a ma 3 cm w łapie...". Widocznie jak będą Ciebie postarzegali tak samo inni, to też może zdobędziesz I miejsce. Czyżby zazdrość Ciebie zżerała. Gratulacje dla zwycięzców!!!
CytujPatryk_gość
05.11.2014, 17:01
...
Nie pozostaje nic jak tylko pogratulować ;)
Odpowiedzadela1155_gość
05.11.2014, 17:33
Gratulacje dla młodych i zdolnych
Odpowiedzbrawo_gość
05.11.2014, 20:04
Super! Gratuluje i zazdroszcze talentu. Rozwijajcie sie dalej. I nie patrzcie na hejty przede wszystkim
OdpowiedzGratulacje_gość
05.11.2014, 20:24
:D
Wiadomka Że Pani Deja z przedmiotów zawodowych tylko ta pani ma pojęcie co tam się dzieje i jest mocno zaangażowana w swoją prace :) Takie "powołanie" a chłopakom gratki : ) fajne osiągnięcie
OdpowiedzLili_gość
05.11.2014, 22:26
uuuu ;3
Gratulacje! Facet potrafiący gotować... marzenie <3
Odpowiedz:L_gość
08.11.2014, 16:27
SOS
Do marynaty sos nie grzybowy tylko sojowy tao-tao !!!!!!!!!!!
Odpowiedz