Wszystko do bani? Przeciwnie! O Sympozjum Kulinarnym w Subkowach

(fot. gniew.pl)
Tczew - Wszystko do bani? Przeciwnie! O Sympozjum Kulinarnym w Subkowach
W minioną sobotę, 7 października w Domu Kultury w Subkowach odbyła się VIII już edycja Sympozjum Kulinarnego "O jeściu na Kociewiu", którego tegoroczną "bohaterką" była dynia, czyli kociewska bania. Głównymi organizatorami imprezy było Kociewskie Forum Kobiet oraz Gmina Subkowy, Dom Kultury w Subkowach i Powiat Tczewski.

Już przed wejściem do Domu Kultury wzrok przykuwały przepiękne i bardzo pomysłowe dekoracje z dyni i towarzyszący im sezonowy wrzos. Tam też panie z KGW Brzuśce częstowały świeżo smażonymi placuszkami dyniowymi.

Po przekroczeniu zaś progu, gości witały zapachy potraw, których jednym z głównych składników była, rzecz jasna, dynia. W bogatym programie imprezy znalazły się m.in.: inscenizacja bajki Braci Grimm "Kopciuszek", wykonana w nowatorskiej technice zwanej czarnym teatrem przez w grupę młodzieży działającą przy Domu Kultury w Subkowach, prezentacja publikacji pn. "Kociewska bania - potrawy wyczarowane z dyni" uczyniona przez jej autorkę Krystynę Gierszewską, referat popularno-naukowy pt.: "Wszystko do bani..." wygłoszony przez prof. Marię Pająkowską-Kensik, a także występ około 20 - osobowego Zespołu Artystycznego KGW z gminy Łyse w województwie mazowieckim z repertuarem ludowym.

Ważną częścią imprezy było rozstrzygnięcie konkursów kulinarnych i rzeźby z dyni. Swój finał w Subkowach miał konkurs pn. "Najlepsze danie z wykorzystaniem lokalnych owoców", którego organizatorem było Centrum Aktywnych - Gniew. Konkurs był częścią projektu "Dawne odmiany drzew owocowych w północnej części Kociewia. Rezerwuar przyrodniczy, genetyczny i kulturowy Doliny Dolnej Wisły". Warto zaznaczyć, że drugie miejsce w tych zmaganiach zajęła mieszkanka Gminy Gniew, Przewodnicząca KGW Gogolewo Maria Kamrowska. W głównym zaś konkursie kulinarnym, jury pod przewodnictwem Artura Michny - krytyka kulinarnego, Kingi Gawrońskiej - restauratorki Zajazdu "Gniewko" w Małej Karczmie i Danuty Mikołajczak - kucharki z Pensjonatu Brzozowy Park w Tymawie, jako Hit Sympozjum Kulinarnego uznało zupę z dyni przygotowaną przez Annę Pustkowską z Gminy Subkowy.

Zakończeniem imprezy był wykład pn. "Od lasu do stołu", połączony z pokazem kulinarnym i degustacją poprowadzony przez dra Józefa Sadkiewicza z Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy. Pierś z kaczki marynowana w Porto, podana z buraczkami karmelizowanymi w miodzie lipowym i imbirze, comber z jelenia w sosie winnym z podgrzybkami i puree z dyni, czy klopsiki z szynki z dzika w sosie ziołowym to tylko niektóre z dań serwowanych przez dra Sadkiewicza wspieranego przez młodzież z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie.

Ta ciekawa i pyszna impreza zagości w Subkowach również za rok. A jej "bohaterem" będzie burak.
Drukuj
Prześlij dalej