Tradycyjnie tuż przed Bożym Narodzeniem ZSP w Gniewie wprowadza nas w świąteczną atmosferę zapachem i smakiem tradycyjnych, kociewskich specjałów świątecznych. Imprezę pn. Boże Narodzenie na Kociewiu otworzyli: wicestarosta tczewski Witold Sosnowski, burmistrz Maria Taraszkiewicz-Gurzyńska oraz dyrektor szkoły Wioletta Połomska.
17 grudnia na zamkowym dziedzińcu Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie po raz dziesiąty zorganizował Boże Narodzenie na Kociewiu. Dania wigilijne i bożonarodzeniowe zaprezentowało sześć szkół z powiatu tczewskiego i gniewski Środowiskowy Dom Samopomocy. Były to: Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w T czewie, Szkolny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Pelplinie, Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie, Gimnazjum w Gniewie i Zespół Szkół w Opaleniu.
W skład jury weszli: Krystyna Gierszewska znawczyni kuchni kociewskiej, Mariusz Gachewicz szef zamkowej kuchni, wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Tczewskiego Jolanta Jank. Jurorów zaskoczyła różnorodność smaków i pomysłów na potrawy wigilijne „po kociewsku”, ale z nutą nowości. Szef zamkowej kuchni wraz z uczniami poprowadzili warsztaty kulinarne, na których zaprezentowali pierogi, dania rybne i z owoców morza.
Potrawy serwowane przez wszystkie szkoły były przepyszne. Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani bonami ufundowanymi rzez Starostwo Powiatowe w Tczewie i Gminę Gniew.
Patronat honorowy nad imprezą objęła Burmistrz Miasta i Gminy Gniew, Starosta Powiatu Tczewskiego oraz Proboszcz parafii św. Mikołaja w Gniewie.
17 grudnia na zamkowym dziedzińcu Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie po raz dziesiąty zorganizował Boże Narodzenie na Kociewiu. Dania wigilijne i bożonarodzeniowe zaprezentowało sześć szkół z powiatu tczewskiego i gniewski Środowiskowy Dom Samopomocy. Były to: Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w T czewie, Szkolny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Pelplinie, Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie, Gimnazjum w Gniewie i Zespół Szkół w Opaleniu.
W skład jury weszli: Krystyna Gierszewska znawczyni kuchni kociewskiej, Mariusz Gachewicz szef zamkowej kuchni, wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Tczewskiego Jolanta Jank. Jurorów zaskoczyła różnorodność smaków i pomysłów na potrawy wigilijne „po kociewsku”, ale z nutą nowości. Szef zamkowej kuchni wraz z uczniami poprowadzili warsztaty kulinarne, na których zaprezentowali pierogi, dania rybne i z owoców morza.
Potrawy serwowane przez wszystkie szkoły były przepyszne. Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani bonami ufundowanymi rzez Starostwo Powiatowe w Tczewie i Gminę Gniew.
Patronat honorowy nad imprezą objęła Burmistrz Miasta i Gminy Gniew, Starosta Powiatu Tczewskiego oraz Proboszcz parafii św. Mikołaja w Gniewie.
Komentarze (2) dodaj komentarz
gośc_gość
19.12.2014, 16:07
wyżeracze...
a ta pani przedszkolanka Jank co tam robiła ? czy juz nie pracuje w przedszkolu ? zaczyna robić za gwiazdkę-celebrytke i jezdzi po imprezkach ma Kociewiu
Odpowiedzkról maciUś I_gość
19.12.2014, 20:56
bn na kociewiu?
Dania chyba nie do końca kociewskie, ale cóż takie czasy...szkół powiatowych jak na na taką imprezę bardzo mało, ciekawe dlaczego?
Odpowiedz