XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Jabłko, zdrowa żywność (fot. przepisy-dla-dzieci.pl)

odbyło się
09
01.2015
Piątek
  XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
9 stycznia 2015 r. Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Pasierba w Tczewie będzie gospodarzem etapu okręgowego XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych organizowaną przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Uczestnicy Olimpiady zgłoszeni z 33 szkół naszego okręgu rozwiążą test, na który złożą się zadania z tematyki wiodącej oraz z ogólnej wiedzy o żywności i żywieniu. Obejmie on podstawowe wiadomości z nauki o żywieniu oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem.
Tematem wiodącym tegorocznej Olimpiady jest "Bezpieczeństwo żywności i żywienia". Problematyka dotyczy przede wszystkim zanieczyszczeń żywności, zatruć pokarmowych, żywienia zgodnie z normami oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle i gastronomii.
Laureaci i finaliści olimpiady mogą być zwolnieni w części lub w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunek zgodny z profilem olimpiady oraz z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Organizatorzy etapu okręgowego przygotowują szereg atrakcji, m.in. pokaz kulinarny połączony z degustacją „Potrawy kuchni włoskiej i japońskiej”.
Mamy nadzieję, że pobyt w naszym mieście i gościna w Zespole Szkół Ekonomicznych pozostawią uczestnikom Olimpiady jak najmilsze wspomnienia oraz staną się nadzwyczaj inspirującym doświadczeniem zawodowym.




Drukuj
Prześlij dalej