Niedawno na terenie gminy Tczew znaleziono martwego łabędzia. Służby potwierdziły przypadek ptasiej grypy. Teraz Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie zwrócił się do władz miasta o wprowadzenie zakazu obrotu handlu żywym drobiem.
Ptasia grypa to choroba zakaźna atakująca ptactwo dzikie i hodowlane. Należy pamiętać, że cząsteczki wirusa mogą zainfekować także inne gatunki zwierząt. Grypa ptaków, dawniej pomór drobiu, należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodowań śmiertelność do 100% . Choroba prawdopodobnie nie jest groźna dla ludzi, ale dziesiątkuje ptasie populacje. Każde ognisko może powodować gigantyczne straty dla hodowców drobiu.
Jak zabezpieczyć się przed ptasią grypą?
- unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem nie zależnie od stanu jego zdrowia - unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków, czyli ferm, kurników, stad gołębi na placach,
- w przypadku konieczności kontaktu z ptakami, np. w gospodarstwie - zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych,
- pamiętaj, aby po każdym jednorazowym kontakcie z ptactwem umyć ręce,
- staraj się unikać spożywania surowych jajek,
- wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze - powinny być dokładnie umyte za pomocą specjalnych detergentów. Zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
- produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami,
- należy zadbać o to, aby dzieci nie przebywały w miejscach, w których znajdują się duże skupiska ptactwa, np. farmy drobiu.
Należy zachować czystość przy wykonywaniu wszelkich czynności związanych z przygotowywaniem żywności:
- myj ręce przed kontaktem z żywnością,
- utrzymuj powierzchnie wykorzystywane do przygotowywania i przechowywania żywności w należytej czystości,
- myj ręce po wyjściu z toalety,
- przestrzegaj zasad higieny przy przygotowywaniu żywności,
- chroń pomieszczenia przeznaczone do przygotowywania żywności przed dostępem owadów i zwierząt.
Oddzielenie żywności surowej od ugotowanej:
- przechowuj oddzielnie (oddzielne pojemniki, różne półki w lodówce) żywność przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (wędlina, ser) od żywności przeznaczonej od dalszej obróbki np. termicznej (surowe mięso) - tak, aby nie dopuścić do kontaktu między nimi,
- do przygotowywania żywności przeznaczonej do dalszej obróbki używaj oddzielnego sprzętu, np. noży, desek do krojenia.
Nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C.
Ptasia grypa to choroba zakaźna atakująca ptactwo dzikie i hodowlane. Należy pamiętać, że cząsteczki wirusa mogą zainfekować także inne gatunki zwierząt. Grypa ptaków, dawniej pomór drobiu, należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodowań śmiertelność do 100% . Choroba prawdopodobnie nie jest groźna dla ludzi, ale dziesiątkuje ptasie populacje. Każde ognisko może powodować gigantyczne straty dla hodowców drobiu.
- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie, w związku z opublikowaniem w Dzienniku Urzędowym Woj. Pomorskiego (Poz. 1480) Rozporządzenia Wojewody Pomorskiego z dnia 21 kwietnia 2021 r., zmieniającego Rozporządzenie Wojewody Pomorskiego z dnia 12 marca 2021 r. w sprawie zwalczania oraz zapobiegania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie woj. pomorskiego informuje, że na obszarze zagrożonym zakazuje się gromadzenia drobiu i innych ptaków żyjących w niewoli - na targach, pokazach, wystawach i imprezach kulturalnych. - mówi Małgorzata Mykowska, rzeczniczka Urzędu Miejskiego w Tczewie - W związku z bardzo dynamicznie rozwijającą się sytuacją epidemiczną związaną z grypą ptaków i zagrożeniem rozprzestrzeniania się choroby, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie zwrócił się do prezydenta miasta o natychmiastowe zakazanie, do odwołania, handlu żywym drobiem i ptactwem ozdobnym na terenie targowiska miejskiego zlokalizowanego przy ul. Targowej 1 oraz o aktywną pomoc w uniemożliwieniu prowadzenia tego typu obrotu na terenie miasta Tczewa w sposób niekontrolowany ("na dziko").
Jak zabezpieczyć się przed ptasią grypą?
- unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem nie zależnie od stanu jego zdrowia - unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków, czyli ferm, kurników, stad gołębi na placach,
- w przypadku konieczności kontaktu z ptakami, np. w gospodarstwie - zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych,
- pamiętaj, aby po każdym jednorazowym kontakcie z ptactwem umyć ręce,
- staraj się unikać spożywania surowych jajek,
- wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze - powinny być dokładnie umyte za pomocą specjalnych detergentów. Zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
- produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami,
- należy zadbać o to, aby dzieci nie przebywały w miejscach, w których znajdują się duże skupiska ptactwa, np. farmy drobiu.
Należy zachować czystość przy wykonywaniu wszelkich czynności związanych z przygotowywaniem żywności:
- myj ręce przed kontaktem z żywnością,
- utrzymuj powierzchnie wykorzystywane do przygotowywania i przechowywania żywności w należytej czystości,
- myj ręce po wyjściu z toalety,
- przestrzegaj zasad higieny przy przygotowywaniu żywności,
- chroń pomieszczenia przeznaczone do przygotowywania żywności przed dostępem owadów i zwierząt.
Oddzielenie żywności surowej od ugotowanej:
- przechowuj oddzielnie (oddzielne pojemniki, różne półki w lodówce) żywność przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (wędlina, ser) od żywności przeznaczonej od dalszej obróbki np. termicznej (surowe mięso) - tak, aby nie dopuścić do kontaktu między nimi,
- do przygotowywania żywności przeznaczonej do dalszej obróbki używaj oddzielnego sprzętu, np. noży, desek do krojenia.
Nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C.
Komentarze (7) dodaj komentarz
Ta_gość
28.04.2021, 12:02
Już dawno piwinni zająć się dzialkowcami którzy trzymają w klitkach gołębie i to w okropnych warunkach na dodatek sprzedają na rosół
Odpowiedzczuby z was som_gość
28.04.2021, 14:18
wirusy świrusy
kolejne p***enie i zniewalanie istot żywych. Co za poj**y wszędzie widzą wirusy. Kto słaby musi zdechnąć i tak ma być
OdpowiedzGość_gość_gość_gość_gość_gość__gość
28.04.2021, 15:34
A kiedy kocia grypa ,bo w każdym domku jednorodzinnym jest kot albo dwa i roznoszą ptasią grypę.
OdpowiedzTymon_gość_gość
28.04.2021, 16:27
Wytępić wytruć wszystkie zadrańce parapetowe!!!
OdpowiedzGośc_gość_gość_gość_gość_gość_gość
29.04.2021, 09:41
Pandemia umysłu ??
Należy wycinać lasy drzewostan w mieście ! Budować betonowe miasta i wsie !! Ludzie ludziom gotują los !! POLSKO POWSTAŃ Z KOLAN !!!!
CytujRrrr-mm-dd_gość
28.04.2021, 16:37
Może końcu zrobić zakaz trzymania hodowania gołębi w całym mieście plus zakaz dokarmiania.. Gołąb jest jak szczur z ta rozmowa że lata
OdpowiedzGość _gość_gość
28.04.2021, 18:42
Co ja powiem mojej kochance a tak dobrze moim ptakiem się bawi :(
Odpowiedz