"O jeściu na Kociewiu" z gruszką w roli głównej

(fot. mat. prasowe)
"O jeściu na Kociewiu" z gruszką w roli głównej
W imieniu organizatorów zapraszamy na Sympozjum Kulinarne O jeściu na Kociewiu, które odbędzie się w 5 października 2019 r. o godz. 16.00 w Domu Kultury w Subkowach. Szczegóły na plakacie.

Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet powstało w lipcu 2006 roku. Działa na rzecz rozwoju, edukacji, aktywizacji oraz integracji mieszkańców wsi powiatu tczewskiego. Ważnym obszarem działalności Stowarzyszenia jest popularyzacja tradycji i dziedzictwa kulturowego Kociewia oraz propagowanie regionalnej kuchni.

Dowodem aktywności Stowarzyszenia są różne inicjatywy, m.in. publikacja dwóch książek kucharskich "Tradycyjne smaki Kociewia" i "Dawne smaki Kociewia", organizacja czterodniowego "Festiwalu Tradycji Wielkanocnych na Kociewiu" w Pelplinie, współorganizacja Powiatowych Turniejów KGW w Bukowcu oraz Powiatowych Przeglądów Stołów Bożonarodzeniowych w Tczewie.

W roku 2009 Stowarzyszenie zainicjowało zjazdy integracyjne w różnych wsiach powiatu tczewskiego. Zjazdy nadal cieszą się duża popularnością oraz przyczyniają się do wymiany doświadczeń i zawierania nowych przyjaźni.


Od 2010 roku Stowarzyszenie organizuje sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu" w Subkowach. Celem sympozjum jest pokazanie bogactwa kociewskiej kuchni, prezentacja różnych dań i kształtowanie właściwych postaw dzieci i młodzieży w odniesieniu do dawnych tradycji regionu.

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (1)
dodaj komentarz

  • Onan_gość

    05.10.2019, 20:45

    A kto?

    ...na sympozjum będzie walił gruchę...

    Odpowiedz
    IP: 94.254.xx9.xx5 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.