Dziś dzień... czekolady. Fabryka Sztuk zaprasza na film

(fot. mat. prasowe)
Tczew - Dziś dzień... czekolady. Fabryka Sztuk zaprasza na film
Gorzka, deserowa, mleczna, z dodatkami lub bez - taka jest czekolada. To właśnie dziś - 12 kwietnia - przypada jej święto. Druga okazja do świętowania wyrobów czekoladowych jest 7 lipca.
Z tej okazji Fabryka Sztuk przygotowała film "Czekoladowe szaleństwo", w którym pokazane jest, jak domowym sposobem przygotować ten smakołyk. Oprócz tego opisana jest historia czekolady.


Film dostępny na kanale YouTube:



Ziarna kakaowca, z których uzyskuje się kakao - główny składnik czekolady, znane i wykorzystywane były już w II tysiącleciu p.n.e. na terenie dzisiejszego Meksyku. Sporządzano z nich napoje o charakterze rytualnym i leczniczym. Minęły wieki, a do napoju, który był bardzo gorzki, zaczęto dodawać kukurydzę, miód czy też chili. Swego czasu ziarna kakaowca były nawet środkiem płatniczym. W Europie nasiona tej wiecznie zielonej rośliny rosnącej jedynie w lasach tropikalnych pojawiły się za sprawą Krzysztofa Kolumba. Musiało minąć jednak sporo czasu, zanim Europejczycy docenili wartość ziaren kakaowca. Na przełomie XVI i XVII wieku Hiszpanie zaczęli eksperymentować z czekoladowym napojem. Zrezygnowali z chili i miodu na rzecz cukru trzcinowego. Później zaczęto także dodawać wanilię, cynamon i inne przyprawy. Tak zmodyfikowana czekolada podbiła hiszpański dwór, a niedługo potem całą Europę.

Cały czas opowiadamy o płynnej czekoladzie, a kiedy pojawiła się ona w formie stałej, w kształcie znanej nam dobrze tabliczki? Otóż na początku XIX wieku pewien holenderski chemik wynalazł prasę do oddzielania tłuszczu z kakao, dzięki czemu możliwe stało się utwardzenie czekolady. I tak w 1849 roku po raz pierwszy czekolada pojawiła się w formie stałej.

(źródło: tekst o czekoladzie autorstwa Emilii Kalinowskiej)

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (1)
dodaj komentarz

  • +2

    ._gość

    12.04.2021, 16:23

    Czekolada w proszku.

    Kiedyś robiło się takie czekolady też mam stary przepis przepis czekolada w proszku moja ulubiona lepsza jak ze sklepu może komuś się przyda mój przepis na siłę nie wtykam .Stare przepisy mają to do siebie moim zdaniem że produkty się zmieniły i wychodzą jaja nie mówię o kawałach koleżanek które widziałem jak kiedyś wymieniały się przepisami i chyba do pasztecików dodały za dużo mąki w przepisie i wyszły kamienie to nie o to chodzi chodzi mi o pyszne karpatki teraz już nie są takie pyszne kremy budyniowe a o sernikach nie wspomnę kiedyś twarogi były lepsze i teraz mamy serniki budyniowe . Podaję przepis czekolada w proszku 3/4 kostki margaryny, 2 szklanki cukru 1 i 1/2 l. wody gotować przez 7 min. mieszać dodać 1/2 kilograma mleka w proszku 3 łyżki kakao wszystko dokładnie wymieszać smacznego

    Odpowiedz
    IP: 31.135.xx2.xx4 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.