Już wszystko jasne! Poznaliśmy zwycięzców 13. edycji kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki. Jurorzy wybrali laureatów w pięciu kategoriach. Autorzy najlepszych produktów kulinarnych otrzymali pamiątkowe statuetki oraz po dwa tys. zł.
Uroczyste wręczenie nagród z udziałem m.in. marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka i członka Zarządu Województwa Pomorskiego Adama Gawrylika odbyło się 27 czerwca 2025 r.
Wiemy, kogo doceniło konkursowe jury
Jurorzy podkreślali, że poziom tegorocznej edycji konkursu był naprawdę wysoki. Uczestnicy prześcigali się w pomysłach, aby sprostać konkursowym zasadom. Wybór nie był łatwy, zwłaszcza, że do konkursu zgłoszono aż 49 propozycji. Wszystkie zasługiwały na wyróżnienie. Ale tylko jeden produkt w każdej kategorii mógł zwyciężyć.
Marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk pogratulował zwycięzcom za promocję lokalnej i naturalnej żywności, która służy rozwojowi turystyki kulinarnej. Podkreślił, że kuchnia pomorska jest bardzo różnorodna i receptury często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wręczając nagrody powiedział też, że cieszy się, że coraz więcej ludzi docenia wysoką jakość produktów.
Komu przypadły laury marszałka?
Uroczyste wręczenie nagród z udziałem m.in. marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka i członka Zarządu Województwa Pomorskiego Adama Gawrylika odbyło się 27 czerwca 2025 r.
Wiemy, kogo doceniło konkursowe jury
Jurorzy podkreślali, że poziom tegorocznej edycji konkursu był naprawdę wysoki. Uczestnicy prześcigali się w pomysłach, aby sprostać konkursowym zasadom. Wybór nie był łatwy, zwłaszcza, że do konkursu zgłoszono aż 49 propozycji. Wszystkie zasługiwały na wyróżnienie. Ale tylko jeden produkt w każdej kategorii mógł zwyciężyć.
Marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk pogratulował zwycięzcom za promocję lokalnej i naturalnej żywności, która służy rozwojowi turystyki kulinarnej. Podkreślił, że kuchnia pomorska jest bardzo różnorodna i receptury często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wręczając nagrody powiedział też, że cieszy się, że coraz więcej ludzi docenia wysoką jakość produktów.
Chętnie kupujemy towary od regionalnych producentów, wytwarzane tradycyjnymi metodami, a co najważniejsze przy użyciu lokalnych surowców. Doceniamy nieprzetworzoną i ekologiczną żywność. A zwycięskie produkty zachwycają wyglądem, zapachem i smakiem. To prawdziwa kulinarna uczta dla zmysłów - dodał Mieczysław Struk.
Komu przypadły laury marszałka?
- ser dojrzewający Kociewski Kamyk wyprodukowany przez serowarnię Radostowskie Rarytasy w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody
- maślane ogórki kiszone, które zgłosiło gospodarstwo rolne Elżbieta i Ryszard Szczukowscy w kategorii produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami,
- chleb swojski, którą zaprezentowała Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Żukowie w kategorii produkty zbożowe i cukiernicze,
- Starka Gdańska wytworzony przez Kartuską Manufakturę Dariusza Wolskiego w kategorii napoje regionalne, w tym alkoholowe i bezalkoholowe,
- Kaczka z żurawiną i złotą renetą przygotowana przez Gospodarstwo Agroturystyczne Gościna z Kalisk Kościerskich w kategorii inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.
Komentarze (4)
dodaj komentarz
Wuja_gość_gość
04.07.2025, 14:49
Jo w Radostowie dobry ser majo ze smakiem się zje
Jan_gość
05.07.2025, 16:05
Jaka cena za kg?
Rajkus_gość_gość
05.07.2025, 20:51
Syr
Milion!!!
Ser_gość
06.07.2025, 13:08
To pikuś
W porównaniu z przetargiem na Komunikację miejską. Nagroda specjalna dla bobra.