Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków

Ogródek na placu Hallera (fot. Po Maluchu)
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków
Gastronomia apeluje do rządu, aby na zbliżający się weekend majowy umożliwić restauratorom na uruchomienie ogródków. Rząd zdecydował się ostatnio przedłużyć lockdown dla hoteli i gastronomii do 3 maja, argumentując, że masowe wyjazdy mogą pogorszyć wciąż nieustabilizowaną sytuację epidemiczną.

Długi weekend majowy w Polsce tradycyjnie otwiera wiosenno-letnie wyjazdy. W ubiegłym roku ze względu na pandemię Polacy musieli zmienić swoje przyzwyczajenia. Także w tym roku rząd apeluje, by pierwszy weekend maja spędzić w rodzinnym gronie, bez dalekich wyjazdów. To ma pozwolić na opanowanie sytuacji epidemicznej i szybsze otwarcie gospodarki. Wiele jednak wskazuje na to, że wielu Polaków nie zamierza się do tego stosować. Hotele, choć teoretycznie do 3 maja działają tylko w bardzo ograniczonym zakresie, sprzedają majówkowe pakiety. Wykorzystują do tego furtkę w postaci wyjazdów lecznicznych i rehabilitacyjnych. W sieci kwitnie też nielegalny wynajem kwater prywatnych.

Spodziewać się zatem można, że Polacy ruszą w trasę w pierwszy weekend maja. Zamknięta nadal zostaje jednak gastronomia, która może sprzedawać posiłki tylko na wynos. Teraz Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej jako reprezentant środowiska gastronomicznego w Polsce apeluje do rządu, by umożliwić branży uruchomienie ogródków już na majówkę.

- Powołując się na wyniki niezależnych badań oraz ekspertów medycyny i epidemiologii, uważamy, że nie ma absolutnych podstaw do zakazywania ww. profilu działalności i zwracamy się z żądaniem o natychmiastowe zdjęcie obostrzeń. Dziś minister Niedzielski poinformował, że lockdown, trwający w Polsce już od sześciu miesięcy, zostaje przedłużony o kolejny tydzień. Rozumiemy sytuację pandemiczną w Polsce, jednak stanowczo wskazujemy, że według ekspertów, transmisja wirusa SARS-COV19 na świeżym powietrzu jest aż dwudziestokrotnie niższa, a do zarażenia w takich warunkach dochodzi według badań irlandzkich naukowców, opublikowanych w "The Irish Times" jedynie w 1 na 1000 przypadków. Podobne wyniki potwierdziły badania w Chinach oraz na Uniwersytecie Kalifornijskim. W całej szerokości globu, badania mówią to samo - zarażamy się w dużych skupiskach, wewnątrz budynków, kiedy nie jest zachowany reżim sanitarny. Polska Gastronomia otrzymała już wytyczne sanitarne, skonstruowane przez Rząd oraz Główny Inspektorat Sanitarny, co pozwala na bezpieczne otwarcie działalności gastronomicznej na świeżym powietrzu. Każdy dzień przedłużającego się w nieskończoność lockdown'u, pomimo zapowiedzi ministrów, że widoczne jest już zielone światło na drodze do zdjęcia części restrykcji, prowadzi do upadku ogromnej rzeszy polskich przedsiębiorstw, które są nie tylko buforem siły gospodarczej kraju, napędzając budżet podatkami, ale także są nadzieją na lepsze jutro dla setek tysięcy pracowników, którzy dziś z niepokojem patrzą na swoją przyszłość, ponieważ ich pracodawcy nie mają możliwości zapewnienia im stabilizacji zatrudnienia. To dramaty ich rodzin, ich dzieci, którym rodzice nie mogą zapewnić bezpiecznej przyszłości. Pomoc rządowa jest niewystarczająca dla przedsiębiorców, którzy dawno stracili już płynność finansową oraz tych, którzy są na skraju bankructwa. Ubiegły i bieżący rok, przysłonił polską branżę gastronomiczną czarną woalką, gdyż była świadkiem setek dramatów, w tym samobójstw gastronomów, którzy finansowo i psychicznie nie byli w stanie udźwignąć ciężaru, jaki na nich spoczął. Najwyższy czas, aby ludzie zacząć wracać do normalności! - czytamy w apelu skierowanym do rządu.


Na otwarcie ogródków czekają także restauratorzy z Tczewa. Część z nich zawiesiła koncesję na sprzedaż alkoholu, ale są zdecydowani wrócić do do działalności, jeśli tylko będzie zielone światło:

- Ludzie są już zmęczeni lockdownem. Dlatego wierzę, że będą korzystać z naszych usług. Jesteśmy w stanie zapewnić reżim sanitarny, tak jak to było przed październikiem ub. roku, kiedy nasza branża została zamknięta. - mówi nam jeden z tczewskich restauratorów.


Gastronomicy z optymizmem patrzą też na prognozy pogody - po zimnym kwietniu wreszcie ma przyjść prawdziwa wiosna. A to - jeśli rząd dałby zielone światło - pozwoliłby zapełnić restauracyjne ogródki i dać szanse na minimalizowane strat spowodowanych pandemią.

Ten artykuł jest częścią bloku tematycznego:
Koronawirus
Nowy koronawirus SARS-CoV-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Choroba najczęściej objawia się gorączką, kaszlem, brakiem smaku i/lub węchu, dusznościami, bólami mięśni, zmęczeniem. Wirus przenosi się drogą kropelkową. Ciężki przebieg choroby obserwuje się u ok. 15-20% osób. Do zgonów dochodzi u 2/3% osób chorych. Najbardziej narażone na rozwinięcie ciężkiej postaci choroby i zgon są osoby starsze, pacjenci onkologiczni, z obniżoną odpornością, którym towarzyszą inne choroby.
Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (13)
dodaj komentarz

  • Tomson_gość

    22.04.2021, 11:35

    Niestety

    Ale to nikogo z rządzących nie interesuje. Oni realizują plan Nowego Porządku Świata. Możemy pomarzyć o tym świecie sprzed pseudopandemii.

    Odpowiedz
    IP: 37.47.xx9.xx3 
  • Fakty nie Mity_gość_gość_gość__gość

    22.04.2021, 11:49

    UJAWNIAMY !!!

    ALABAMA STAN USA ZNIÓSŁ NOSZENIE MASECZEK , OTWARTO STADIONY , RESTAURACJE , HOTELE ITP.

    Odpowiedz
    IP: 188.147.xx8.xx9 
  • gość_gość

    22.04.2021, 16:06

    lockdown

    tam ludzie szczepią sie

    Cytuj
    IP: 178.235.xx9.xx9 
  • Henio_gość_gość

    22.04.2021, 12:47

    Powinni wszyscy otworzyc a nie apelowac do rządu tak samo siłownie wszystko zamknięte A koscioły otwarte bo w kościołach nie ma wirusa

    Odpowiedz
    IP: 5.173.xxx.xx1 
  • olo_gość

    22.04.2021, 18:25

    nikt ci nie każe chodzić do kościoła .

    Cytuj
    IP: 109.207.xx0.xx7 

    Szatan_gość

    23.04.2021, 07:03

    Do restauracji też nie.

    Cytuj
    IP: 83.12.xx0.xx8 
  • WRC_gość

    22.04.2021, 12:51

    Podobno można już u bukmacherów robić zakłady co będzie pierwsze. Zniesienie obostrzeń czy duduś wyśle mięso armatnie na wschód?

    Odpowiedz
    IP: 5.173.xxx.xx3 
  • Futer teka_gość

    22.04.2021, 13:29

    Do Henio

    Bo w kościołach nie można sie zarazić wirusem A w ogródkach piwnych albo silowniach można Dlatego tak to działa

    Odpowiedz
    IP: 5.173.xxx.xx1 
  • olo_gość_gość_gość_gość

    22.04.2021, 18:32

    jak ogródki i kościoły były otwarte to i tak chodziłeś do ogródków , chodzisz tam ,gdzie chcesz- twoja sprawa ale odczep się od kościoła nikt ci tego nie nakazuje .

    Cytuj
    IP: 109.207.xx0.xx7 
  • Lutek_gość

    22.04.2021, 16:53

    Ludzie dalej umierają na covid !

    Ci którzy nie przestrzegają restrykcji mają krew na rękach! Oczywiście że restauracje powinny być otwarte, ale za nie przestrzeganie reżimu sanitarnego powinny być wysokie kary. Już ja widzę to przestrzeganie reżimu przez właścicieli knajp. Wszyscy mieli to w dupie podczas pierwszej fali, przetarcie stołu byle jak ,często nie na czas,parę osób przy jednym stoliku, nie wietrzone sale, pijane przytulające się towarzystwo. To wszystko już było. Tu się tylko kasa liczy! Otwierać ale surowo karać!

    Odpowiedz
    IP: 109.207.xx9.xx8 
  • olo_gość_gośćNapewno_gość_gość_gość

    22.04.2021, 18:38

    brudnego kufla piwa nie piję

    a kto ci tam każe chodzić- widzisz nieporządek - nie idę . Z brudnego kufla piwa nie piję .

    Cytuj
    IP: 109.207.xx0.xx7 

    bezsrejtu_gość_gość_gość

    23.04.2021, 09:32

    Tak pragniesz reżimu?

    To wypad do Korei Północnej!!!

    Cytuj
    IP: 84.38.xx4.xx1 
  • Weronika_gość

    22.04.2021, 21:17

    ~~

    jarek nie pozwala i basta!

    Odpowiedz
    IP: 178.235.xx1.xx2 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.