10 Jubileuszowe Sympozjum "O jeściu na Kociewiu". Gruszkowe pyszności

Sympozjum w Subkowach (fot. Jacek Cherek)
10 Jubileuszowe Sympozjum "O jeściu na Kociewiu". Gruszkowe pyszności

zobacz galerię zdjęć: 32
W ubiegłą sobotę w Domu Kultury w Subkowach odbyło się 10 jubileuszowe Sympozjum Kulinarne - O jeściu na Kociewiu. Tematem przewodnim sympozjum była gruszka. Jak przystało na imprezę regionalną rozpoczęła ona odśpiewania Hymnu Kociewskiego. Spotkanie stało się okazją do podsumowania 10 edycji Sympozjów Kulinarnych.

Podziękowano osobom które przyczyniły się do organizacji tej imprezy która na trwałe wpisała się w kociewski kalendarz wydarzeń. Były to następujące osoby: Krystyna Gierszewska, Magdalena Olszewska, Justyna Dziel, Dorota Nawrój i Piotr Kończewski.

Jak co roku prezentowana jest publikacja książkowa tym razem Krystyna Gierszwska dokonała promocji książki "O jeściu na Kociewiu X jubileuszowe gotowanie Sympozjum Kulinarne w Subkowach 2010-2019"., którą każdy uczestnik otrzymał w prezencie. Tradycją spotkań są prelekcje popularno-naukowe prof. Marii Pająkowskiej-Kensik, która opowiedziała "O gruszkach na wierzbie - w tekstach kultury Kociewia".
W czasie spotkania wręczono nagrody w konkursie kulinarnym "Ciasto z gruszką" oraz statuetki Hit Sympozjum Kulinarnego. Statuetkę otrzymała Aleksandra Mikołajczak, drugie miejsce zajęła Dorota Szczucka i trzecie miejsce Weronika Burczyk.

W ramach sympozjum odbył się rodzinny konkurs plastyczny "Gruszkowe Zwierzaki" oto wyniki konkursu:

I miejsce - Sebastian i Michalina Bycka
II miejsce - Dorota i Piotr Kolenda, Dorota i Stanisław Szczucki
III miejsce - Marta i Tymoteusz Banaś, Wiktoria i Wiesława Banaś
Wyróżnienia otrzymali: Weronika Burczyk, Anna i Wiesława Jeschke i Dominika, Julia i Elżbieta Rzepczyk.
Podziękowania za udział otrzymali: Agata i Sławomir Fizbach , Aleksandra i Helena Gądek, Julian i Oskar Wójcikiewicz i Agnieszka i Marianna Makowska.
Podczas sympozjum wicestarosta tczewski Piotr Cymanowski wręczył też nagrody laureatom eliminacji powiatowych konkursu "Piękna Wieś".
Ostatnim punktem wydarzenia był wykład z pokazem kulinarnym "Gruszka kociewska" w wykonaniu dr Józefa Sadkiewicza przy pomocy młodzieży z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Tczewa a następnie degustacja przygotowanych potraw.

Drukuj
Prześlij dalej