Aż 672 074 osoby potrzebujące otrzymały wsparcie w roku 2022 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Przekazano 15 758 ton żywności, z której przygotowano prawie 1 milion posiłków oraz ponad 2 miliony paczek żywnościowych.
Z pomocy oferowanej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa mogą skorzystać m.in osoby ubogie, potrzebujące, osoby starsze, chore, bezrobotne, niepełnosprawne, które uzyskały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej. Paczki i posiłki trafiły do beneficjentów w całej Polsce we współpracy 32 Banków Żywności i 1423 lokalnych organizacji partnerskich. W Podprogramie 2021 ze wsparcia skorzystało aż 672 074 osoby, które otrzymały artykuły spożywcze, w tym m.in. makaron, ryż, mleko, konserwy (warzywne, mięsne i rybne), płatki owsiane, olej czy cukier.
Programowi Operacyjnemu Pomoc Żywnościowa towarzyszą również działania, których celem jest edukacja w zakresie m.in. wiedzy z dietetyki, finansów czy niemarnowania żywności. W trakcie Podprogramu 2021 trenerzy Banków Żywności zrealizowali łącznie prawie 3 tysiące działań dla 36,5 tysiąca osób. Uczestnicy zajęć mogli poznać zdrowe i smaczne przepisy, dowiedzieć się jak efektywnie zarządzać swoimi wydatkami czy w jaki sposób uniknąć marnowania żywności.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest projektem realizowanym w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived - FEAD). Jego celem jest zapewnianie wsparcia osobom najuboższym. Za zarządzanie programem odpowiada Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej.
Z pomocy oferowanej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa mogą skorzystać m.in osoby ubogie, potrzebujące, osoby starsze, chore, bezrobotne, niepełnosprawne, które uzyskały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej. Paczki i posiłki trafiły do beneficjentów w całej Polsce we współpracy 32 Banków Żywności i 1423 lokalnych organizacji partnerskich. W Podprogramie 2021 ze wsparcia skorzystało aż 672 074 osoby, które otrzymały artykuły spożywcze, w tym m.in. makaron, ryż, mleko, konserwy (warzywne, mięsne i rybne), płatki owsiane, olej czy cukier.
- W 2021 roku cały łańcuch pomocy żywnościowej stanął w obliczu nowych wyzwań, jakimi był wzrost inflacji oraz wojna w Ukrainie. Dzięki takim programom jak POPŻ możemy skutecznie docierać do osób potrzebujących i zapewnić im wsparcie - mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Programowi Operacyjnemu Pomoc Żywnościowa towarzyszą również działania, których celem jest edukacja w zakresie m.in. wiedzy z dietetyki, finansów czy niemarnowania żywności. W trakcie Podprogramu 2021 trenerzy Banków Żywności zrealizowali łącznie prawie 3 tysiące działań dla 36,5 tysiąca osób. Uczestnicy zajęć mogli poznać zdrowe i smaczne przepisy, dowiedzieć się jak efektywnie zarządzać swoimi wydatkami czy w jaki sposób uniknąć marnowania żywności.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest projektem realizowanym w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived - FEAD). Jego celem jest zapewnianie wsparcia osobom najuboższym. Za zarządzanie programem odpowiada Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej.
Komentarze (2) dodaj komentarz
tak_gość_gość_gość_gość_gość_g_gość
30.01.2023, 10:38
dodajmy ze od kiedy Ukraińcy zaczęli dostawać pomoc żywnościową z mopsu nagle od paru miesięcy brakuje jakiegokolwiek wsparcia żywnosciowego dla Polakow w mops Tczew , czyż nie ?
OdpowiedzJan _gość_gość_gość_gość_gość__gość
30.01.2023, 15:05
x
Ale Polska jest dumna z pomocy na Ukrainie Jak kiedyś Ukraina będzie odbudowywana to znowu wszystko wezmą amerykańskie firmy ,jak w Iraku ,a Polsce pozostanie duma
Cytuj