Tcz.pl logo

Szukaj

Logowanie

Nie pamietasz hasła: przypomnij hasło
Nie masz konta: zarejestruj się

Ser z Kociewia podbił serca poznaniaków

(fot. materiał prasowy UMWP)
Ser z Kociewia podbił serca poznaniaków
Szynka, ser, obwarzanki, pasztet i zupa to m.in. produkty i potrawy z województwa pomorskiego, które podbiły kulinarne gusta jurorów i zostały nagrodzone Perłami w Poznaniu. Ponadto, medal zdobyła beza z rokitnikiem, a wyróżnienie syrop z borówki brusznicy. Targi Smaki Regionów 2024 odbyły się w Poznaniu w dniach 27-29 września 2024 r.

Nagrody w Poznaniu w sobotę, 28 września wręczyli wicemarszałek Leszek Bonna, członek Zarządu Województwa Pomorskiego Adam Gawrylik i dyrektor Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP Krzysztof Pałkowski.

Sześć Pereł, medal i wyróżnienie dla Pomorza

Podczas sobotniego finału 23. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów pomorskie produkty, które brały udział w Konkursie o Bursztynowy laur Marszałka Województwa Pomorskiego, otrzymały sześć nagród. Perły przypadły takim produktom jak: szynka rzeźnika jak dawniej (Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska), ser dojrzewający Czarna perła z Radostowa (serowarnia Radostowskie Rarytasy), obwarzanki pomorskie - (Karola Bober), machandel (Arkadiusz Onasch Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków) oraz pasztet z kaczki z kasztanami - Stowarzyszenie Kociewie je psiankne), a z dań zupie rybnej Rebionka (Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata). Natomiast medalem targów nagrodzono bezę z rokitnikiem (Capuccino Cafe), a wyróżnienie przypadło syropowi z borówki brusznicy (Fungopol).


A jak było na targach?

Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, jak co roku, w jednej z hal wystawienniczych stoiska miały województwa. Jedno z nich należało już tradycyjnie do Pomorza. Na regionalnych stoiskach lokalni producenci prezentowali wysokiej jakości żywności, a także wyjątkowe receptury charakterystyczne dla różnych części Polski.

Tradycyjnie targi były miejscem do próbowania i poznawania nowych, wyjątkowych smaków. Była to też idealna okazja, aby nawiązać nie tylko kontakty biznesowe, ale i porozmawiać z producentami, poznać historię produktu i tego, co go wyróżnia na rynku - mówił członek Zarządu Województwa Pomorskiego Adam Gawrylik.

Na stoisku województwa pomorskiego prezentowało się 10 wystawców. Chodzi o: ekologiczne gospodarstwo rolno-szkółkarskie ze Starego Pola, Sopocki Młyn, Capuccino Cafe z Sopotu, Bytów Browar, Fungopol z Brus, Fundacja izba Regionalna w Zgorzałem, Gryfon Manufaktura z Jastarni, Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata, Winne Grono Arkadiusz Onasch oraz gospodarstwo rolne Arkadiusz Kropidłowski z nowego Barkoczyna. Wystawcy promowali m.in. słodkości, sery i produkty runa leśnego.

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (14)
dodaj komentarz

  • +5

    odwołajcie prezesa_gość

    07.10.2024, 09:46

    zajmijcie się srodem z zuos

    jak wytłumaczy dzisiejsz smród czy temperaturą?

    Odpowiedz
    IP: 192.166.xx4.xx1  #
  • +1

    gość_gość

    07.10.2024, 10:09

    smrodku będzie więcej?

    Ach znowu ta inwersja / konwersja...na pocieszenie - zakład zamiast zamykać śmierdzącą kwaterę planuje rozbudowywać kompostownię i sortownię!!! SKANDAL! źródło - strona zuos, przetargi

    Cytuj
    IP: 85.219.xx3.xx2  #

    Prezes zuos_gość

    07.10.2024, 19:59

    Powinien być odwolany

    Ale nie będzie. Ma trzy tygodnie do końca kotraktu. Zobsczymy co dalej. W tym czasie: 1. Ugiął się nie raz pod naciskiem Mirosława. 2. Wszedł w układ z Marcinkiem, podpisując pewien dokument. 3. Zadowolił Zbysia 4. Teraz wchodzi w tylek obecnych pajaców z UM i np zatrudnia JSO. 5. Kłamie jak z nut na sesji rady miejskiej A rada nadzorcza się z nim pieści jak z dzieckiem. Fornalik poleciał za nic, proszę państwa, ten osobnik powinien odpowiedzieć karnie i on o tym wie.... Jescze kilka tygodni i zobaczymy.... Dzisiaj pewnie znowu bajeruje radę nadzorczą... oj chłopcy.....

    Cytuj
    IP: 5.172.xx8.xx5  #
  • +6

    piter_gość_gość

    07.10.2024, 09:56

    Wszystko super, tylko ceny obniżcie o połowę

    Odpowiedz
    IP: 178.252.xxx.xx1  #
  • +4

    gość..._gość_gość_gość

    07.10.2024, 11:25

    Bardzo drogi ser

    100 zł za kilogram...

    Cytuj
    IP: 109.207.xx3.xx1  #
  • -1

    Op_gość_gość_gość

    07.10.2024, 13:35

    Smród był jest i będzie, chyba że zlikwidują całkowicie zakład odpadów. Wysypisko istnieje tam ponad 40 lat, zawsze śmierdziało latem. Potem wsZyscy zapragnęli mieszkać w nowym budownictwie na bajkowym. Nikt nie zwracał uwagi na to że niemal sąsiaduje z wysypiskiem, teraz wielkie larum że śmierdzi. Jak coś jest odpadem to będzie śmierdzieć czy będzie to skład, sortownia czy spalarnia. Jak zlikwidują to za śmieci będziemy płacić jeszcze więcej i będzie śmierdzieć gdzie indziej. Niestety produkujemy tych odpadów bardzo wiele i zawsze będą one śmierdzieć raz tu raz tam. Proste.

    Odpowiedz
    IP: 79.188.xx0.xx0  #
  • gość _gość

    07.10.2024, 14:09

    likwidacja czy rozwój?

    ....zakład planuje m.in. zwiększenie przepustowości kompostowni i rozbudowę sortowni. A więc lepiej nie będzie....

    Cytuj
    IP: 85.219.xx3.xx2  #

    Ona_gość

    08.10.2024, 08:01

    Smród

    Śmierdzi nie tylko na bajkowym. Ostatnio czułam ten smród nawet przy dworcu jak po nocy z pracy wracałam. Poza tym wychowywałam się w tych rejonach jak jeszcze nie było bajkowego i nie było takiego smrodu. Teraz jest dramat okien nie można otworzyć, wczoraj prawie zwymiotowałam jak po zakupy szłam do Carrefoura...

    Cytuj
    IP: 178.235.xx9.xx9  #
  • Sol_gość_gość

    07.10.2024, 13:53

    Radostowskie serki

    Akurat serki z Radostowa jaki i inne wyroby przeeepyszne. Ceny dość wysokie, ale nie na tyle, żeby nie kupić od czasu do czasu.

    Odpowiedz
    IP: 178.252.xxx.xx9  #
  • +1

    Luk_gość

    07.10.2024, 15:36

    Dobry ser musi kosztować, taka prawda, chciałbym żeby były też dostępne dobre wędliny, szynki, bez konserwantów i wędzone dymem. Można by dać trochę więcej ale zjeść ze smakiem, nie trzeba codziennie jeść takich wyrobów chyba że kogoś stać.

    Odpowiedz
    IP: 109.243.xx5.xx2  #
  • Ava_gość

    08.10.2024, 07:37

    Otóż to, kupić raz na jakiś czas, aby skosztować, a nie non stop aby się przejadło. Rarytasy są do degustowania, a nie do objadania.

    Cytuj
    IP: 178.235.xx9.xx0  #
  • Rafosteoskie są smaczne_gość

    08.10.2024, 11:30

    Radostowskie są smaczne ale nie żeby och i Ach.Fajnie ze coś robią ale ta właścicielka to powinna zza tej lady wyjść, bo niby chce być miła ale jej to nie wychodzi .Ta nieszczerosc aż bije ...

    Odpowiedz
    IP: 37.109.xx3.xx5  #
  • Smakosz_gość

    08.10.2024, 13:54

    Radostowskie vs korycińskie

    Mam skalę porównawczą i zarówno pod względem smaku jak i trwałości korycińskie górą

    Odpowiedz
    IP: 83.25.xx7.xx6  #
  • -1

    dobr_gość

    08.10.2024, 16:15

    "100 zł za kilogram..."

    a co byś chciał za 10zł za kilo - to won do biedry

    Odpowiedz
    IP: 83.20.xx3.xx1  #
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.