Żywność dla zdrowia jelit - jakie produkty wybierać?

(fot. mat. prasowe)
Żywność dla zdrowia jelit - jakie produkty wybierać?
Dieta ściśle wiąże się ze zdrowiem jelit. Jeśli zaniedbamy spożywane posiłki, to możemy mieć pewność, że prędzej niż nam się wydaje, jelita dadzą o sobie znać. Wiele produktów i składników niszczy mikrobiom jelitowy. Dzieje się tak, ponieważ żywność ta niszczy dobre bakterie i tworzy idealne warunki do rozwoju tych szkodliwych.

Czego unikać dla zdrowia jelit?

Produkty niewskazane w diecie to przede wszystkim wysokoprzetworzone. Unikaj żywności przetworzonej. Niebagatelne znaczenie dla obniżenia zdrowia jelit mają produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i oraz bogate w cukier. Sprzyjają one bowiem namnażaniu szkodliwych bakterii i zaburzają równowagę dobrych bakterii. Ma to wpływ na zdrowie nie tylko fizyczne, ale i psychiczne. Spada również odporność organizmu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowie odwiedź https://medicot.pl/ gdzie znajdziesz wiele ciekawych artykułów na temat zdrowia.

Pokarmy pożyteczne dla jelit - co wybierać?


Produkty, które aktywnie namnażają pożyteczne bakterie w jelitach przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Zdrowe jelita to zdrowy organizm. Wzbogać swoją dietę przede wszystkim w:

- pokarmy bogate w błonnik - tu masz spory wybór: płatki owsiane, otręby, warzywa, kasze, owoce, szczególnie te suszone, orzechy oraz brązowy ryż. Zalecane dzienne spożycie to około 28g błonnika w zależności od płci i wieku. Codzienne wybory mają tu znaczenie. Nie pomijaj tych produktów, nawet jeśli nie są twoimi ulubionymi. Błonnik zapewnia uczucie sytości, przeciwdziała zaparciom oraz ułatwia proces trawienia pokarmu przez organizm.
- produkty fermentowane - zyskały na popularności w ostatnich latach. Wcześniej używane przez nasze babki zostały zapomniane na długi czas. Nie są jednak bez znaczenia dla zdrowia jelit. Sięgaj po kiszone warzywa, zakwas z buraków, kombucha, kefir z grzybka tybetańskiego. Jogurt lub kefir też będą trafnym wyborem.

Bakterie z fermentacji ochraniają przewód pokarmowy oraz przeciwdziałają zaparciom

- Czosnek i cebulę - te niepozorne warzywa chronią przed rakiem jelita grubego i wspomagają ogólną odporność organizmu. Ma to związek z właściwościami przeciwbakteryjnymi i ochronnymi czosnku i cebuli. Substancje w nich zawarte mogą hamować działanie substancji rakotwórczych. Zalecenia WHO to jeden ząbek świeżego czosnku dziennie lub 1,2g sproszkowanego.
- Produkty bogate w kolagen - kolagen wzmacnia i regeneruje błonę śluzową jelit. Jest doskonale wchłaniany przez jelito cienkie. Najlepiej przyswajalny kolagen zawierają podroby, wołowina, ryby, bulion z kości, hydrolizaty kolagenowe i liofilizowany kolagen. Żelatyna jest doskonałym źródłem kolagenu - 90% produktu stanowi właśnie kolagen. Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, a ta z kolei pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w organizmie.

Jelita - drugi mózg
Jeśli twoja dieta jest uboga w te pokarmy, warto to zmienić. Jelita są określane często mianem drugiego mózgu. Ich zdrowie przekłada się na samopoczucie zarówno fizyczne jak i psychiczne. Niedobory błonnika i kolagenu możesz uzupełnić poprzez suplementację.

Powyższy tekst jest materiałem reklamowym (artykuł sponsorowany), który stworzył wyłącznie Reklamodawca. Redakcja Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w tym artykule. Chcesz zamówić taki artykuł? Zapraszamy tutaj: reklama Tczew
Drukuj
Prześlij dalej