Krystyna Gierszewska do lat promuje lokalną kuchnię (fot. tcz.pl)
odbyło się
03
10.2015
Sobota
Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet, włączając się w obchody V Kongresu Kociewskiego, organizuje VI Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”. Wydarzenie odbędzie się dnia 3 października 2015 roku w Domu Kultury w Subkowach. Początek godzina 11:00.
Imprezie co roku towarzyszą regionalne potrawy, powstają nowe publikacje, a na scenie występują znane gwiazdy polskiej i lokalnej estrady.
Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.
Na tegorocznej imprezie królować będą:
„Sery, twarogi i glómzy”
a na scenie wystąpi zespół FARBA
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji kulinarnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej.
- W tym roku zapraszamy uczniów szkół podstawowych z Kociewia do udziału w konkursie plastycznym „Serowe przysmaki”, a dorosłych Kociewiaków do udziału w konkursie kulinarnym „Sernik mojej babci”. Gotowy sernik należy dostarczyć dnia 3 października 2015 roku do godz.10.00 do Domu Kultury w Subkowach. - mówi w imieniu organizatorów Krystyna Gierszewska.
Formularz zgłoszeniowy i Regulamin do pobrania na www.forumkobiet.org.pl
Współorganizatorzy: Urząd Gminy Subkowy, Dom Kultury w Subkowach, Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku
Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy
VI Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu” współfinansuje Powiat Tczewski
Imprezie co roku towarzyszą regionalne potrawy, powstają nowe publikacje, a na scenie występują znane gwiazdy polskiej i lokalnej estrady.
Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.
Na tegorocznej imprezie królować będą:
„Sery, twarogi i glómzy”
a na scenie wystąpi zespół FARBA
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji kulinarnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej.
- W tym roku zapraszamy uczniów szkół podstawowych z Kociewia do udziału w konkursie plastycznym „Serowe przysmaki”, a dorosłych Kociewiaków do udziału w konkursie kulinarnym „Sernik mojej babci”. Gotowy sernik należy dostarczyć dnia 3 października 2015 roku do godz.10.00 do Domu Kultury w Subkowach. - mówi w imieniu organizatorów Krystyna Gierszewska.
Formularz zgłoszeniowy i Regulamin do pobrania na www.forumkobiet.org.pl
Współorganizatorzy: Urząd Gminy Subkowy, Dom Kultury w Subkowach, Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku
Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy
VI Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu” współfinansuje Powiat Tczewski