Tłusty czwartek to nie tylko okazja do delektowania się pysznymi słodkościami, ale także głęboko zakorzeniona tradycja, która łączy pokolenia. W tym szczególnym dniu królują na naszych stołach: pączki, purcle, donaty, gniazdka oraz faworki, chrust i grochowinki. Każde z tych przysmaków ma unikalną historię i smak, a ich spożycie ma symboliczne znaczenie - zapewnia dostatek, powodzenie i chroni przed nieszczęściem.
Tłusty czwartek przypada w ostatni czwartek karnawału. W tym roku to 27 lutego.
Czym różnią się pączki od p?rcli?
Dziś najczęściej kupujemy pączki. Jednak w wielu domach znajdziemy ulubione przepisy na te smakołyki, a dzisiaj podzielimy się z Wami recepturami na tradycyjne grochowinki z Kociewia oraz p?rcle. Oba wypieki wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
Pączki mają regularny kształt - najczęściej są okrągłe lub podłużne. Mimo że cukiernicy prześcigają się w pomysłach na coraz to nowe kształty i smaki, to tradycyjnie pączki nadziewane są konfiturą z róży. Z kolei p?rcle, jak tłumaczy Halina Rogińska ze stowarzyszenia Kościerska Chata, mają nieregularne kształty i są bez nadzienia.
Są mniej kaloryczne od pączków, bo nie mają nadzienia, ale mają swoich wiernych fanów.
- Są aromatyczne, z nutą pomarańczowej skórki, a ich wygląd przypomina bursztyn - opowiadaRogińska.
Przepis na purcle Haliny Rogińskiej
Składniki na zaczyn:
1 kostka drożdży
2 łyżki cukru
trochę mleka
2 łyżki mąki
Składniki na p?rcle:
5 jajek
3 łyżki cukru
skórki pomarańczowe
szczypta soli
1 kg przesianej mąki
1 mały kieliszek spirytusu
2 szkl. mleka
kostka masła
Przygotowanie:
Rozgnieć drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Wymieszaj i przykryj ściereczką, aby drożdże wyrosły.
W misce zmiksuj jajka, cukier, skórki pomarańczowe i sól. Podgrzej mleko z masłem i połącz ze zrobioną mieszanką. Dodaj mąkę i drożdżowy zaczyn, a następnie spirytus.
Wyrabiaj ciasto, a po 15-20 minutach odstaw do wyrośnięcia.
Smaż p?rcle w gorącym tłuszczu, a po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Faworki, chruściki i grochowinki
Faworki, znane również jako chruściki, to chrupiące i delikatne ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Ich historia sięga kuchni staropolskiej, gdzie faworkami nazywano wszelkie drobne kawałki smażonego ciasta. Na Kociewiu znane są pod nazwą grochowinek.
Przepis na grochowinki Krystyny Gierszewskiej z książki "Pomorskie smaki"
Składniki:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jaja
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
smalec i olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce utrzyj margarynę z cukrem, dodawaj po jednym jajku.
Dodaj śmietanę i 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, powinno mieć konsystencję gumy.
Rozwałkuj ciasto i wykrawaj paski w kształcie równoległoboku. W środku zrób otwór i przełóż przez niego jeden róg.
Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron, a po wyjęciu odsącz i posyp cukrem pudrem.
Faworki to idealna przekąska nie tylko na tłusty czwartek, ale przez cały rok! Ich delikatność i kruchość sprawiają, że trudno się im oprzeć.
Historia pączków - od Rzymu do Polski
Czy wiedzieliście, że pierwsze pączki serwowano już w starożytnym Rzymie? Antyczne pączki były twarde i słone. W Polsce pączki znane były już w XII wieku jako pampuchy czy kreple. Twarde ciasto smażono i nadziewano słoniną. Z czasem zmieniały się w słodką wersję prawdopodobnie pod wpływem kuchni arabskiej. Pod koniec średniowiecza w Europie pojawiły się pierwsze wypieki oblane miodem. Współczesne pączki, nadziewane owocami, zawdzięczamy Cecylii Krapf, która w XVIII wieku prowadziła cukiernię w Wiedniu.
Tłusty czwartek przypada w ostatni czwartek karnawału. W tym roku to 27 lutego.
Czym różnią się pączki od p?rcli?
Dziś najczęściej kupujemy pączki. Jednak w wielu domach znajdziemy ulubione przepisy na te smakołyki, a dzisiaj podzielimy się z Wami recepturami na tradycyjne grochowinki z Kociewia oraz p?rcle. Oba wypieki wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
Pączki mają regularny kształt - najczęściej są okrągłe lub podłużne. Mimo że cukiernicy prześcigają się w pomysłach na coraz to nowe kształty i smaki, to tradycyjnie pączki nadziewane są konfiturą z róży. Z kolei p?rcle, jak tłumaczy Halina Rogińska ze stowarzyszenia Kościerska Chata, mają nieregularne kształty i są bez nadzienia.
- Na gorący tłuszcz kładziemy łyżką ciasto. I dlatego każdy p?rcel jest inny - niektóre przypominają świnkę, inne pieska - dodaje Halina Rogińska.
Są mniej kaloryczne od pączków, bo nie mają nadzienia, ale mają swoich wiernych fanów.
- Są aromatyczne, z nutą pomarańczowej skórki, a ich wygląd przypomina bursztyn - opowiada
Przepis na purcle Haliny Rogińskiej
Składniki na zaczyn:
1 kostka drożdży
2 łyżki cukru
trochę mleka
2 łyżki mąki
Składniki na p?rcle:
5 jajek
3 łyżki cukru
skórki pomarańczowe
szczypta soli
1 kg przesianej mąki
1 mały kieliszek spirytusu
2 szkl. mleka
kostka masła
Przygotowanie:
Rozgnieć drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Wymieszaj i przykryj ściereczką, aby drożdże wyrosły.
W misce zmiksuj jajka, cukier, skórki pomarańczowe i sól. Podgrzej mleko z masłem i połącz ze zrobioną mieszanką. Dodaj mąkę i drożdżowy zaczyn, a następnie spirytus.
Wyrabiaj ciasto, a po 15-20 minutach odstaw do wyrośnięcia.
Smaż p?rcle w gorącym tłuszczu, a po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Faworki, chruściki i grochowinki
Faworki, znane również jako chruściki, to chrupiące i delikatne ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Ich historia sięga kuchni staropolskiej, gdzie faworkami nazywano wszelkie drobne kawałki smażonego ciasta. Na Kociewiu znane są pod nazwą grochowinek.
Przepis na grochowinki Krystyny Gierszewskiej z książki "Pomorskie smaki"
Składniki:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jaja
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
smalec i olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce utrzyj margarynę z cukrem, dodawaj po jednym jajku.
Dodaj śmietanę i 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, powinno mieć konsystencję gumy.
Rozwałkuj ciasto i wykrawaj paski w kształcie równoległoboku. W środku zrób otwór i przełóż przez niego jeden róg.
Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron, a po wyjęciu odsącz i posyp cukrem pudrem.
Faworki to idealna przekąska nie tylko na tłusty czwartek, ale przez cały rok! Ich delikatność i kruchość sprawiają, że trudno się im oprzeć.
Historia pączków - od Rzymu do Polski
Czy wiedzieliście, że pierwsze pączki serwowano już w starożytnym Rzymie? Antyczne pączki były twarde i słone. W Polsce pączki znane były już w XII wieku jako pampuchy czy kreple. Twarde ciasto smażono i nadziewano słoniną. Z czasem zmieniały się w słodką wersję prawdopodobnie pod wpływem kuchni arabskiej. Pod koniec średniowiecza w Europie pojawiły się pierwsze wypieki oblane miodem. Współczesne pączki, nadziewane owocami, zawdzięczamy Cecylii Krapf, która w XVIII wieku prowadziła cukiernię w Wiedniu.
Komentarze (3) dodaj komentarz
facepalm_gość
27.02.2025, 11:03
gotuj z grażyną
cała kostka drożdży do 1kg mąki? margaryna? what the...
OdpowiedzIgnac_gość
27.02.2025, 14:48
Co to są za kartofle?
Odpowiedzggg_gość
01.03.2025, 11:01
ggg
co to p?rcle?
Odpowiedz