Pączki czy purcle? Faworki czy grochowinki? Dlaczego w tłusty czwartek musimy je zjeść?

Pączki (fot. tcz.pl)
Pączki czy purcle? Faworki czy grochowinki? Dlaczego w tłusty czwartek musimy je zjeść?
Tłusty czwartek to nie tylko okazja do delektowania się pysznymi słodkościami, ale także głęboko zakorzeniona tradycja, która łączy pokolenia. W tym szczególnym dniu królują na naszych stołach: pączki, purcle, donaty, gniazdka oraz faworki, chrust i grochowinki. Każde z tych przysmaków ma unikalną historię i smak, a ich spożycie ma symboliczne znaczenie - zapewnia dostatek, powodzenie i chroni przed nieszczęściem.

Tłusty czwartek przypada w ostatni czwartek karnawału. W tym roku to 27 lutego.

Czym różnią się pączki od p?rcli?

Dziś najczęściej kupujemy pączki. Jednak w wielu domach znajdziemy ulubione przepisy na te smakołyki, a dzisiaj podzielimy się z Wami recepturami na tradycyjne grochowinki z Kociewia oraz p?rcle. Oba wypieki wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.


Pączki mają regularny kształt - najczęściej są okrągłe lub podłużne. Mimo że cukiernicy prześcigają się w pomysłach na coraz to nowe kształty i smaki, to tradycyjnie pączki nadziewane są konfiturą z róży. Z kolei p?rcle, jak tłumaczy Halina Rogińska ze stowarzyszenia Kościerska Chata, mają nieregularne kształty i są bez nadzienia.

- Na gorący tłuszcz kładziemy łyżką ciasto. I dlatego każdy p?rcel jest inny - niektóre przypominają świnkę, inne pieska - dodaje Halina Rogińska.


Są mniej kaloryczne od pączków, bo nie mają nadzienia, ale mają swoich wiernych fanów.

- Są aromatyczne, z nutą pomarańczowej skórki, a ich wygląd przypomina bursztyn - opowiada
Rogińska.

Przepis na purcle Haliny Rogińskiej


Składniki na zaczyn:

1 kostka drożdży
2 łyżki cukru
trochę mleka
2 łyżki mąki
Składniki na p?rcle:

5 jajek

3 łyżki cukru
skórki pomarańczowe
szczypta soli
1 kg przesianej mąki
1 mały kieliszek spirytusu
2 szkl. mleka
kostka masła
Przygotowanie:

Rozgnieć drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Wymieszaj i przykryj ściereczką, aby drożdże wyrosły.
W misce zmiksuj jajka, cukier, skórki pomarańczowe i sól. Podgrzej mleko z masłem i połącz ze zrobioną mieszanką. Dodaj mąkę i drożdżowy zaczyn, a następnie spirytus.
Wyrabiaj ciasto, a po 15-20 minutach odstaw do wyrośnięcia.
Smaż p?rcle w gorącym tłuszczu, a po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Faworki, chruściki i grochowinki

Faworki, znane również jako chruściki, to chrupiące i delikatne ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Ich historia sięga kuchni staropolskiej, gdzie faworkami nazywano wszelkie drobne kawałki smażonego ciasta. Na Kociewiu znane są pod nazwą grochowinek.

Przepis na grochowinki Krystyny Gierszewskiej z książki "Pomorskie smaki"

Składniki:

1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jaja
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
smalec i olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:

W misce utrzyj margarynę z cukrem, dodawaj po jednym jajku.
Dodaj śmietanę i 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, powinno mieć konsystencję gumy.
Rozwałkuj ciasto i wykrawaj paski w kształcie równoległoboku. W środku zrób otwór i przełóż przez niego jeden róg.
Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron, a po wyjęciu odsącz i posyp cukrem pudrem.
Faworki to idealna przekąska nie tylko na tłusty czwartek, ale przez cały rok! Ich delikatność i kruchość sprawiają, że trudno się im oprzeć.

Historia pączków - od Rzymu do Polski

Czy wiedzieliście, że pierwsze pączki serwowano już w starożytnym Rzymie? Antyczne pączki były twarde i słone. W Polsce pączki znane były już w XII wieku jako pampuchy czy kreple. Twarde ciasto smażono i nadziewano słoniną. Z czasem zmieniały się w słodką wersję prawdopodobnie pod wpływem kuchni arabskiej. Pod koniec średniowiecza w Europie pojawiły się pierwsze wypieki oblane miodem. Współczesne pączki, nadziewane owocami, zawdzięczamy Cecylii Krapf, która w XVIII wieku prowadziła cukiernię w Wiedniu.

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (3)
dodaj komentarz

  • +1

    facepalm_gość

    27.02.2025, 11:03

    gotuj z grażyną

    cała kostka drożdży do 1kg mąki? margaryna? what the...

    Odpowiedz
    IP: 31.135.xx5.xx8 
  • Ignac_gość

    27.02.2025, 14:48

    Co to są za kartofle?

    Odpowiedz
    IP: 5.173.xx6.xx8 
  • ggg_gość

    01.03.2025, 11:01

    ggg

    co to p?rcle?

    Odpowiedz
    IP: 178.235.xx8.xx0 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.
 
KOMENTARZ DNIA