Wiosenny długi weekend to dla jednych otwarcie sezonu grillowego, a dla innych - po prostu błogie lenistwo. Banki Żywności zawsze wyznają tę samą zasadę: bez względu na to, jak spędzimy ten czas, ważne, żeby upłynął pod znakiem niemarnowania.
Majówkę zaczynamy zazwyczaj dużymi zakupami. Być może przeraża nas wizja zamkniętych marketów i wyobrażamy sobie kryzysowe sytuacje, gdy czegoś nam zabraknie. Ten stan dobrze poznaliśmy w pierwszym roku pandemii: kupowaliśmy rzadziej (82% respondentów), ale za to więcej (52%) - jak wskazuje raport z badań Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii* na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i marki McCormick (2020). Jednocześnie zaczęliśmy lepiej "zarządzać" naszymi zakupami - o 12% wzrósł odsetek osób, które świadomie starały się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych.
To napawa optymizmem, a majówka to kolejna, dobra okazja do zatrzymania się, spojrzenia na naszą codzienność i budowania lepszych nawyków.
#1 Kuchenna logistyka
Raz na jakiś czas, szczególnie gdy mamy wolną chwilę, warto zrobić przegląd szafek i lodówki, aby sprawdzić co trzeba kupić, ale też przede wszystkim - co da się jeszcze wykorzystać.
Porządki w lodówce czy szafkach nie są jednak dla nas oczywiste, wg raportu Nie marnuj jedzenia 2020** tylko 4 na 10 Polaków ma w zwyczaju sprawdzenie zawartości lodówki przed zakupami, a jedynie 31,3% przyznaje, że regularnie układa produkty w szafce/lodówce zgodnie z datami ważności. Jest to zasada FIFO (first in, first out, czyli "pierwsze weszło, pierwsze wyszło"), tj. najbliżej drzwi te produkty, które tę datę mają najkrótszą - ważna metoda pomocna także ograniczaniu strat warzyw, owoców i innych świeżych surowców.
#2 Przemyślane zakupy
Zakupy zaczynają się o wiele wcześniej niż przy półce sklepowej. Rozpisanie posiłków na kilka dni do przodu połączone z weryfikacją kuchennych zasobów to początek dla listy, której będziemy się trzymać w sklepie - zarówno tym stacjonarnym, jak i online. U progu majówki to też dodatkowo duża szansa, że nie przywitamy jej w długiej kolejce do kasy lub przed komputerem.
#3 Jedzenie dla zdrowia i planety
Gotowanie i jedzenie, wspólne posiłki z najbliższymi to bardzo ważny element naszego odpoczywania.
Planujesz grilla? Pamiętaj, że to nie tylko sposób na kiełbaski. Grilluj warzywa - to świetny patent na wykorzystanie tych, które przetrzymaliśmy w naszej kuchni: nie wyglądają świeżo, ale nie mają oznak zepsucia. Te najświeższe wykorzystaj z kolei do wiosennej sałatki, która dobrze uzupełni mięsne menu. Aby było less waste (mniej marnowania), warto zwrócić uwagę na te niezbyt ładne, które częściej się marnują już w sklepie, a są przecież tak samo dobre, jak te o idealnym wyglądzie:
Warto też pamiętać, aby naszemu majowemu grillowaniu nie towarzyszyły plastikowe jednorazowe naczynia, sztućce i słomki. Te drobne wybory lepszych opcji sprawią, że będzie nam się odpoczywało o wiele przyjemniej.
*Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii, raport na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i marki McCormick (2020)
**Nie marnuj jedzenia 2020, raport Federacji Polskich Banków Żywności. Opracowanie na podstawie badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska, SGGW oraz Federację Polskich Banków Żywności w ramach PROM - Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnowania Żywności
Raporty Federacji Polskich Banków Żywności są dostępne na stronie: https://bankizywnosci.pl/raporty/ .
Majówkę zaczynamy zazwyczaj dużymi zakupami. Być może przeraża nas wizja zamkniętych marketów i wyobrażamy sobie kryzysowe sytuacje, gdy czegoś nam zabraknie. Ten stan dobrze poznaliśmy w pierwszym roku pandemii: kupowaliśmy rzadziej (82% respondentów), ale za to więcej (52%) - jak wskazuje raport z badań Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii* na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i marki McCormick (2020). Jednocześnie zaczęliśmy lepiej "zarządzać" naszymi zakupami - o 12% wzrósł odsetek osób, które świadomie starały się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych.
To napawa optymizmem, a majówka to kolejna, dobra okazja do zatrzymania się, spojrzenia na naszą codzienność i budowania lepszych nawyków.
#1 Kuchenna logistyka
Raz na jakiś czas, szczególnie gdy mamy wolną chwilę, warto zrobić przegląd szafek i lodówki, aby sprawdzić co trzeba kupić, ale też przede wszystkim - co da się jeszcze wykorzystać.
- Zapomniana paczka makaronu, zagubiona w mrocznym zakamarku szafki puszka z pomidorami czy inne produkty z długą datą trwałości mogą nam posłużyć do ugotowania czegoś pysznego - warto sięgnąć po nowe przepisy i rozwijać naszą kreatywność. Kolejną kwestią jest weryfikacja czy nie trzymamy produktów z widocznymi oznakami zepsucia - to sygnał, że warto uważniej robić zakupy - podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.
Porządki w lodówce czy szafkach nie są jednak dla nas oczywiste, wg raportu Nie marnuj jedzenia 2020** tylko 4 na 10 Polaków ma w zwyczaju sprawdzenie zawartości lodówki przed zakupami, a jedynie 31,3% przyznaje, że regularnie układa produkty w szafce/lodówce zgodnie z datami ważności. Jest to zasada FIFO (first in, first out, czyli "pierwsze weszło, pierwsze wyszło"), tj. najbliżej drzwi te produkty, które tę datę mają najkrótszą - ważna metoda pomocna także ograniczaniu strat warzyw, owoców i innych świeżych surowców.
#2 Przemyślane zakupy
Zakupy zaczynają się o wiele wcześniej niż przy półce sklepowej. Rozpisanie posiłków na kilka dni do przodu połączone z weryfikacją kuchennych zasobów to początek dla listy, której będziemy się trzymać w sklepie - zarówno tym stacjonarnym, jak i online. U progu majówki to też dodatkowo duża szansa, że nie przywitamy jej w długiej kolejce do kasy lub przed komputerem.
#3 Jedzenie dla zdrowia i planety
Gotowanie i jedzenie, wspólne posiłki z najbliższymi to bardzo ważny element naszego odpoczywania.
Planujesz grilla? Pamiętaj, że to nie tylko sposób na kiełbaski. Grilluj warzywa - to świetny patent na wykorzystanie tych, które przetrzymaliśmy w naszej kuchni: nie wyglądają świeżo, ale nie mają oznak zepsucia. Te najświeższe wykorzystaj z kolei do wiosennej sałatki, która dobrze uzupełni mięsne menu. Aby było less waste (mniej marnowania), warto zwrócić uwagę na te niezbyt ładne, które częściej się marnują już w sklepie, a są przecież tak samo dobre, jak te o idealnym wyglądzie:
- Według raportu Banków Żywności** ponad połowa Polaków nie kupuje pełnowartościowych, ale gorzej wyglądających warzyw i owoców - małych, brzydkich, o dziwnych kształtach. Kupienie ich na majówkowego, warzywnego grilla to pierwszy krok do troski o naszą planetę i nas samych. Od zmiany naszych nawyków zależy komfort życia na Ziemi i takie przełożenie nie jest przesadą - nie bez powodu ONZ w Celach Zrównoważonego Rozwoju podkreśla też duże znaczenie bardziej roślinnej diety - dodaje Dorota Jezierska.
Warto też pamiętać, aby naszemu majowemu grillowaniu nie towarzyszyły plastikowe jednorazowe naczynia, sztućce i słomki. Te drobne wybory lepszych opcji sprawią, że będzie nam się odpoczywało o wiele przyjemniej.
*Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii, raport na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i marki McCormick (2020)
**Nie marnuj jedzenia 2020, raport Federacji Polskich Banków Żywności. Opracowanie na podstawie badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska, SGGW oraz Federację Polskich Banków Żywności w ramach PROM - Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnowania Żywności
Raporty Federacji Polskich Banków Żywności są dostępne na stronie: https://bankizywnosci.pl/raporty/ .
Komentarze (10) dodaj komentarz
Henio_gość_gość_gość
01.05.2021, 06:37
Najlepsza majówka to chlanie na działce Piwa już się leją zaraz pujdzie gruby alkochol
OdpowiedzPrawda Czasu_gość
01.05.2021, 08:57
Mieszane uczucia !!
POLECAM YOUTUBE - KOMENTARZ TYGODNIA : TOPÓR WISI W POWIETRZU !!
CytujPatka_gość
01.05.2021, 07:37
Bieda aż PISczy Dzieci znów chodzą głodne, Wakacje za pasem może panie Kaczyński pomuc polskim rodzinom wyjechać na wakacje Dzieci w stresie że chcecie je wysłać w pandemii do szkół. To samo z rodzicami Drożyzna w sklepach i stres ***** *** . kobietki dajmy sie
OdpowiedzFakty nie Mity_gość__gość_gość_gość
01.05.2021, 09:27
UJAWNIAMY !!!
32 letnia Niemka po zaszczepieniu AstraZeneca zmarła po 11 dniach !!! Nowe niepożądane odczyny po szczepieniach w Wielkiej Brytanii ! Pacjenci narzekają na uciążliwe szumy w jednym lub obu uszach !! Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych i Wyrobów Medycznych w Wielkiej Brytanii potwierdził 200 tys.zgłoszeń o niepożądanych odczynach poszczepiennych !!
CytujGejger_gość_gość
01.05.2021, 09:14
Też idziemy na wódeczkie na działkie Dobrze że to 500+ dało tak by człowiek siedział o suchym pysku całą majówkę
Odpowiedzmat_gość
01.05.2021, 10:28
Noo do tego piwko bylo w promocjii 12=12 gratis. I dobra wiadomosc ma byc w tym roku rewaloryzacja tak ze znowu skapnie .Jarek Król polski
CytujRantan gosc_gość_gość_gość
01.05.2021, 11:38
Za PO nic sie nie dostawało A za PIS zawsze na wódkie jest i fajki z 500+ Oby jak najdłużej rządzili
OdpowiedzLove Jaruś_gość
03.05.2021, 07:19
Dzięki Jarusiowi już trzeci dzień jest balecik ba działce. Bachory wysłane do babki, bo nie ma kasy na tyle mord... U nas balecik elegancki. Love Jaruś Jeszcze 770mld do ppdziału z UE to kilka milionów nam skapnie. Ekstra, już nie bedziemy musieli pracować
OdpowiedzGrzegorz _gość_gość
03.05.2021, 13:43
Od początku tzw. pandemi "rzad "mówi jak mamy żyć. Co bardzo stary kawaler (który steruje rządem) może wiedzieć o ludzie i ich potrzebach.Przeciez ,,on,,nas nienawidzi i nie cierpi.
OdpowiedzGość _gość
03.05.2021, 15:47
Stary kawaler dobrze wie jak rządzić Teraz nie było by co zapalić ani wypić żeby nie bylo 500+ Oby Jarek jak najdłużej rządził
Cytuj