Woda albo psikus! Tegoroczne dynie mniejsze o 30 proc.

Rolniczka z dybiami (fot. Agnieszka Makowska)
Woda albo psikus! Tegoroczne dynie mniejsze o 30 proc.
Susze, nawalne deszcze, przymrozki i przyspieszone zbiory - na rolnictwo coraz mocniej wpływa postępująca zmiana klimatu, a jej odziaływanie będzie się zwiększać. Cierpią na tym polscy rolnicy. Jak informują - tegoroczne dynie są mniejsze nawet o 30 proc. niż rok temu. W tym sezonie, w najgorszym momencie, aż 13 województw1 zmagało się z suszą rolniczą, która spowodowała poważne straty w uprawach. Tymczasem eksperci tłumaczą, że to co dobre dla klimatu jest również niezwykle korzystne dla rolnictwa. Dlatego kluczowe jest zatrzymanie wody w glebie i jej odpowiednia pielęgnacja, aby mogła dalej wydawać wysokie plony dla naszych dzieci i wnuków.

Spośród wszystkich naturalnych katastrof to brak wody ma największy wpływ na wielkość produkcji rolnej - nawet jedna trzecia strat w produkcji zwierzęcej i roślinnej jest spowodowana przez suszę2. W Polsce z tego powodu tracimy co roku nawet do 6,5 miliarda złotych,3 a rolnicy uznają ekstremalne zjawiska pogodowe za jedne z największych zagrożeń dla swojej działalności4. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wnioski o oszacowanie szkód rolniczych powstałych w wyniku suszy złożyło aż 170 tys. producentów rolnych.

Woda albo psikus - dynie w tym roku nie urosły
Sytuację pogarsza fakt, że Polska jest uboga w zasoby wodne. W Europie średnia ilość wody przypadająca na jednego mieszkańca wynosi ok. 5 tys. m3 rocznie, a w naszym kraju jest ona prawie trzykrotnie niższa.  W ciągu ostatnich 6 miesięcy, susza rolnicza wpłynęła na aż 14 różnych rodzajów upraw na terenie Polski5. Szacuje się, że w niektórych regionach rolnicy mogą się spodziewać nawet o 20 proc. mniejszych plonów, a najgorsza sytuacja występuje na Nizinie Mazowieckiej, Nizinie Podlaskiej i Polesiu. W województwie pomorskim najbardziej ucierpiały uprawy zbóż jarych, ozimych oraz krzewów owocowych, zagrożone suszą w tych uprawach było ponad 90 proc. gmin. Przyczyną pogarszającej się sytuacji jest m.in. wzrost średniej temperatury i coraz rzadsze, ale coraz bardziej intensywne opady.

Jedną z upraw, która ucierpiała jest dynia. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informuje, że od 2020 r. Polska jest największym producentem dyni w Unii Europejskiej. W ciągu ostatnich 10 lat produkcja w naszym kraju wzrosła ośmiokrotnie i osiągnęła wynik 400 tys. ton6, ale susza coraz bardziej wpływa na wielkość zbiorów rolników

- Ja i moja rodzina uprawiamy dynię od 30 lat. W tym roku posialiśmy 4,5 ha tego warzywa, ale dynie są wyjątkowo małe, myślę, że nawet ok. 30 proc. mniejsze niż jeszcze rok temu. Przyczyną jest susza, przez dwa miesiące nie było deszczu - mówi rolnik Jerzy Sołtan z Horodyszcza.

Rolniku, łap wodę!
Receptą na przeciwdziałanie suszy jest retencja. Techniki zatrzymywania wody w glebie obejmują między innymi zachowywanie miedz śródpolnych oraz pasów buforowych, odbudowę małych terenów podmokłych oraz zwiększanie powierzchni mokradeł, bagien i torfowisk.

- Niepotrzebnie stworzyliśmy dwa obozy - z jednej strony rolnicy, a z drugiej zwolennicy ochrony klimatu. Tymczasem to co dobre dla klimatu jest również niezwykle korzystne dla rolnictwa.  Konieczne jest zatrzymywanie wody w glebie, która w okresach suszy może okazać się na wagę złota - mówi Jacek Pietrusiak z Fundacji Wspomagania Wsi.


Fundacja Wspomagania Wsi zachęca rolników do podjęcia trzech kluczowych działań, które pomogą ich gospodarstwom w walce z suszą, aby plony były większe, a ziemia mogła rodzić dla kolejnych pokoleń.

1. Gleba - podstawowe narzędzie rolnika

Szacuje sie?, z?e do 2050 roku zdegradowanych moz?e byc? nawet ok. 90 proc. gleb rolniczych7, a to właśnie zdrowe gleby są niezbędne do skutecznej walki ze zmianą klimatyczną, do wyżywienia ludzi oraz zapobiegania powodziom i suszom. Aby zatrzymać wodę trzeba skupić się na glebie i zadbać o wysoką zawartość materii organicznej, czyli wszystkiego co w niej żyje. Próchnica, którą w ten sposób wytwarzamy ma zdolność przechowywania wody nawet 30 proc. większą niż jej masa.

2. Melioracja zatrzymuje lub odprowadza wodę


Niezwykle ważna w zatrzymywaniu wody w gospodarstwie jest melioracja. Szczególnie w obliczu nasilających się gwałtownych naprzemiennych zjawisk suszy i nawalnych deszczy zatrzymanie wody w glebie jest kluczowe, inaczej tylko spłynie ona do rowów. Zatrzymaniu wody sprzyja budowanie zastawek. Ale melioracja powinna działać w dwie strony - jak wody jest zbyt dużo należy odprowadzać jej nadmiar, ale również zapewniać dostęp do wody roślinom, gdy zaczyna jej brakować - poprzez urządzenia piętrzące.

3. Krajobraz jako siedlisko życia na polu


Zmiany w polskim krajobrazie rolniczym na przestrzeni lat są widoczne gołym okiem. Straciliśmy większość oczek wodnych i zadrzewień śródpolnych, które spełniały ważne funkcje. Cały ten różnorodny świat jest bardzo cenny z perspektywy rolniczej. Bogate w wiele gatunków kwitnących roślin miedze stanowią dom m.in. dla owadów zapylających. To także siedlisko licznych gatunków zwierząt, ograniczających populacje np. owadów, które dzięki temu nie namnażają się nagle i intensywnie - co zmniejsza zagrożenie dla plonów.

Sposób na suszę i jednocześnie rentowność produkcji znalazł Mateusz Ciasnocha, rolnik z województwa pomorskiego: - Nasze rodzinne gospodarstwo rolne dzięki wsparciu w ramach Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej na przestrzeni lat 2004-2013 zmieniło profil produkcji z profilu produkcji jednorocznych roślin zbożowo-oleistych na trwałe użytki zielone. Łąki, do których wróciliśmy są naturalnym historycznym sposobem zagospodarowania gruntów rolnych, którymi zarządzamy. Dzięki tej zmianie nie walczymy z naturą, a także z cyklami natury, które są wpisane w nasz ekosystem, tylko współpracujemy z nimi. Wpisaliśmy nasz model działalności rolnej i produkcji rolnej w ekosystem, w którym żyjemy - mówi.

-
Kiedy nasza gleba jest przykrytą roślinnością przez 365 dni w roku, nawet nagły opad jest przez tą żyjącą glebę zmagazynowany. A jednocześnie w okresach przedłużonej suszy mamy możliwość opóźnić na przykład pierwszy pokos czy drugi, żeby się dostosować do rzeczywistości pogodowo-klimatycznej.


Jednocześnie w naszym regionie istnieje regionalny system zarządzania wodą, w ramach którego na jesteśmy w stanie albo zmniejszać poziom wody, albo zwiększać, oczywiście w porozumieniu z Naszymi Sąsiadami i Operatorem Systemu. Z naszego doświadczenia wyciągamy wniosek, iż dbanie o ekosystem i środowisko mogą iść w parze z zyskowną produkcją płodów rolnych. W naszym przypadku tak właśnie jest - dodaje.

Potrzeba zmian systemowych

Potrzebne są rozwiązania systemowe, wyższe wsparcie finansowe powinno iść przede wszystkim do rolników odtwarzających glebę i zatrzymujących wodę w krajobrazie rolnym - tym samym zabezpieczając odpowiednie warunki produkcji nie tylko na najbliższe miesiące, ale i w dalszej przyszłości.

- Polskie gleby nie są wysokiej jakości, dlatego dotacje w ramach unijnej Wspólnej Polityki Rolnej warto zmienić tak, aby nagradzać tych, którzy faktycznie wdrażają metody związane z dbaniem o glebę - podkreśla dr hab. Zbigniew Karaczun, profesor Katedry Ochrony Środowiska i Dendrologii. SGGW. Powinniśmy promować system rolniczy regenerujący gleby (rolnictwo ekologiczne lub regneratywne, agroleśnictwo). Ważne jest również, aby rolnicy znali swoją glebę, pilnowali jej odczynu, bilansu składników odżywczych i próchnicy, a także stosowali uprawy konserwujące oraz prawidłowy płodozmian - dodaje.


Kluczowy jest również głos konsumentów - Musimy uwierzyć, że jako społeczeństwo i wyborcy możemy wiele zmienić. - Jeżeli postawimy na współpracę z lokalnymi rolnikami i rolniczkami, a nie właścicielami przedsiębiorstw stosujących uprzemysłowione metody uprawy i chowu - to wspólnie mamy dużą moc sprawczą. Warto zacząć działać, bo od tego zależy nie tylko nasze zdrowie i bezpieczeństwo, ale także kształt przyszłość polskiego rolnictwa i przyszłych pokoleń - stwierdza prof. Karaczun.

 

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (5)
dodaj komentarz

  • +2

    X_gość

    31.10.2024, 08:07

    to i cukierków będzie mniej o 30% - zresztą jak i tak nie daje tym szczurom słodyczy - potem tylko grube i bez zębów

    Odpowiedz
    IP: 153.19.xx1.xx0 
  • -2

    obywatel_gość

    31.10.2024, 09:03

    doświadczenie

    o skutkach jedzenia słodyczy wiesz z doświadczenia?

    Cytuj
    IP: 165.225.xx7.xx8 
  • mój nick_gość

    31.10.2024, 09:27

    Odpowiedz
    IP: 79.186.xx0.xx8 
  • +1

    qq_gość

    31.10.2024, 10:15

    a zbiorniki retenczyjce albo jakies mauzery we własnym zakresie ogarnąć i zbierać tą deszczówke która jest to nie? lepiej narzekać rolnik, górnik i górol to ma zakodowane i wyssane z mlekiem matki. ciągle nie... w wszystkim

    Odpowiedz
    IP: 46.175.xx6.xx8 
  • +1

    qq_gość

    31.10.2024, 10:31

    a zbiorniki retencyjne albo jakies mauzery we własnym zakresie ogarnąć i zbierać tą deszczówke która jest to nie? lepiej narzekać rolnik, górnik i górol to ma zakodowane i wyssane z mlekiem matki. ciągle nie... w wszystkim

    Odpowiedz
    IP: 46.175.xx6.xx8 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.