Miejska Biblioteka Publiczna im. ks. Bernarda Sychty w Pelplinie serdecznie zaprasza na autorskie spotkanie z panią Krystyną Gierszewską, autorką najnowszej publikacji kulinarnej „Pory roku na talerzu”, które odbędzie się 5 grudnia (czwartek) o godz. 15. 00.
Publikacja jest jedną z nielicznych pozycji promujących cenne wartości kulinarne Kociewia. Zawarto w niej walory dawnych potraw jednej z wsi powiatu tczewskiego - Lignów Szlacheckich. Książka jest przewodnikiem, który przybliży zależność między porami roku, świętami kościelnymi i ludowymi, a wspomnienia mieszkańców udowodnią, że kuchnia kociewska wcale nie jest nudna, lecz nierozłącznie związana z codziennym życiem ludzi zamieszkujących ten region.
Niewątpliwym atutem książki są przepiękne zdjęcia autorstwa pana Krzysztofa Mania, które potwierdzają starą mądrość, że „je się także oczami” i zachęcają do samodzielnego wykonania kociewskich dań.
Publikacja jest jedną z nielicznych pozycji promujących cenne wartości kulinarne Kociewia. Zawarto w niej walory dawnych potraw jednej z wsi powiatu tczewskiego - Lignów Szlacheckich. Książka jest przewodnikiem, który przybliży zależność między porami roku, świętami kościelnymi i ludowymi, a wspomnienia mieszkańców udowodnią, że kuchnia kociewska wcale nie jest nudna, lecz nierozłącznie związana z codziennym życiem ludzi zamieszkujących ten region.
Niewątpliwym atutem książki są przepiękne zdjęcia autorstwa pana Krzysztofa Mania, które potwierdzają starą mądrość, że „je się także oczami” i zachęcają do samodzielnego wykonania kociewskich dań.