Smaki Pomorza w specjalnym podkaście

(fot. mat. prasowe)
Smaki Pomorza w specjalnym podkaście
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczne w kwietniu wystartowała z pomorskim podcastem kulinarnym Czary-Gary. "W towarzystwie pomorskich szefów kuchni będziemy w nim odkrywać nowe miejsca i smaki. Na miłośników kuchni czeka duża porcja wiedzy i szczypta humoru. Zapraszamy w smaczną podróż po Pomorskim. Będzie smacznie i kolorowo!" - mówią organizatorzy akcji.

Pomorski Podcast Kulinarny to nowość na lokalnym rynku. Nie ma bowiem podcastu tematycznego, który byłby skarbnicą wiedzy o kulinarnych zasobach regionu. W sieci krąży mnóstwo podcastów o jedzeniu, jednak takie, które promują lokalną kuchnię, należą do wyjątków.

Podcast "Czary-Gary" powstał w ramach projektu Pomorskie Prestige Culinary, który promuje wysokojakościową ofertę regionu pomorskiego. Partnerami projektu są 32 restauracje i lokale, które działają w oparciu o lokalne produkty i mogą się pochwalić niebanalnym menu.

- Na mapie regionu pomorskiego oznaczyliśmy już ponad 30 miejsc, które planujemy odwiedzić w tym roku. Gośćmi i rozmówcami podcastu będą restauratorzy oraz szefowie kuchni z Trójmiasta i regionu, którzy podzielą się z nami swoim doświadczeniem, przepisami, kulinarnymi sekretami. Razem będziemy poznawać nowe smaki, produkty, restauracje. - wyjaśnia PROT.


Podcast zerowy i pierwszy odcinek są już dostępne w sieci. Na pierwszy ogień poszła gdańska restauracja Eliksir i jej współwłaściciel, szef kuchni Paweł Wątor, który wyjaśnił czym jest amuse bouche, podpowiedział jak ugotować żurek wege i zdradził jakiego rumu użyć, aby przygotować wyśmienite mohito.

- W drugim odcinku porozmawiamy o piwach kraftowych. Gościem podcastu będzie Michał Saks, piwowar, współwłaściciel browaru AleBrowar. - dodaje PROT
.

Subskrybujcie Czary-Gary! Emisja podcastu w co drugi czwartek na platformie Soundclaud oraz Spotify. Czary-Gary działają też na Apple. Więcej kulinarnych inspiracji na stronie www.pomorskie-prestige.eu

Drukuj
Prześlij dalej