Tcz.pl logo

Szukaj

Pokażmy, jak smakuje Pomorze

Smaki Pomorza (fot. UMWP)
Pokażmy, jak smakuje Pomorze
Już po raz XI producenci żywności, gospodarstwa rolne i agroturystyczne oraz restauratorzy będą rywalizować o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. To wyjątkowy konkurs, który promuje produkty kulinarne z całego regionu. Zgłoszenia można nadsyłać do 28 kwietnia 2023 r.

Bursztynowy Laur Marszałka Województwa

Wyjątkowe produkty kulinarne stanowią o kulinarnym dziedzictwie regionu, o jego bogactwie i różnorodności.

Kto nie zna żuru z Kaszub, śledzia karmazynowego, pomorskiej bzówki czy powiślańskiej śliwki w occie? A to tylko niektóre z produktów nagrodzonych w ubiegłych latach Bursztynowym Laurem - mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.


Właśnie rusza kolejna, jedenasta już edycja konkursu.

Konkurs jest wyjątkową okazją do promocji specyficznych dla naszego regionu produktów kulinarnych i budowy marki pomorskiej żywności - podkreśla.


Co ważne, laur mogą zdobyć produkty wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych składników.

Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. Pokażmy wszystkim jak smakuje Pomorze - zaprasza marszałek.

O Bursztynowy Laur mogą starać się producenci żywności, restauratorzy, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, a także szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń wiejskich. A w jakich kategoriach można startować?

Pięć kategorii

Bursztynowy Laur Marszałka jest przyznawany w pięciu kategoriach.

Czekamy na produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. To mogą być wszelkie przetwory z mięs, ryb, a także miody i przetwory owocowo-warzywne - wylicza Józef Sarnowski, członek Zarządu Województwa Pomorskiego. - W konkursie można także zgłaszać produkty cukiernicze oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe - dodaje.


Jest też kategoria dla produktów łączących surowce zwierzęce z roślinnymi. Skoro to konkurs, to są przewidziane również nagrody. I tak za zajęcie pierwszego miejsca oprócz statuetki Bursztynowego Lauru zwycięzca otrzyma 1000 zł. A każdy producent zakwalifikowany do finału otrzyma 400 zł.

Ważne informacje


W pierwszym etapie konkursu komisja wybierze 30 produktów, które zostaną zakwalifikowane do finału. Formularz zgłoszeniowy, bez produktu, należy nadesłać do 28 kwietnia 2023 r. Można to zrobić pocztą tradycyjną na adres Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP, pocztą elektroniczną na adres dros@pomorskie.eu, lub złożyć go osobiście w sekretariacie departamentu.

Szczegóły tutaj.

Jeśli zauważyłeś/aś błąd w artykule, prosimy o kontakt. Twoja pomoc jest dla nas bardzo cenna i pozwala nam utrzymywać wysoką jakość treści.
Jesteśmy otwarci na Twoje pomysły! Chcesz podzielić się ważną informacją, napisać o ciekawym wydarzeniu, które miało miejsce w Twojej okolicy, czy po prostu wyrazić swoją opinię na jakiś temat? Zapraszamy Cię do tworzenia treści razem z nami. Wyślij swój tekst, zdjęcia lub wideo poprzez formularz, a my opublikujemy je na naszej stronie. Pokaż, co jest ważne dla Ciebie i Twojej społeczności! Pamiętaj, że każdy głos ma znaczenie.
Drukuj
Prześlij dalej