Projekt Fundacji Pokolenia "KUCHARZ NADWIŚLAŃSKI" znalazł się na liście rankingowej projektów pozytywnie ocenionych w ramach konkursu 9.2 "Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego" Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Tym samym projekt zakwalifikował się do dofinansowania. Ocenę formalną przeszło 56 projektów, jednak tylko 11 z nich oceniono pozytywnie.
Projekt obejmuje dwie szkoły z powiatu tczewskiego: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie i Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie. Do 40 uczniów i uczennic tych placówek skierowane zostaną szkolenia i kursy o wartości niemal 400 tysięcy złotych. Projekt został napisany w partnerstwie z Zamkiem w Gniewie Sp. z o.o.
Uczniowie i uczennice uczestniczyć będą w szeregu aktywności edukacyjno-zawodowych, które podniosą ich konkurencyjność na rynku pracy. Będą to zarówno zajęcia językowe (angielski zawodowy dla branży gastronomicznej i hotelarskiej) jak i kursy (baristyczny, barmański, kelnerski). Dodatkowym plusem uczestnictwa w projekcie będzie, prowadzony przez znanego kucharza, kurs gotowania "Kuchnia nadwiślańska".
Uczestnictwo w projekcie to szansa, by poznać techniki profesjonalnej obsługi klienta, komunikacji interpersonalnej, zarządzania personelem, marketingu i sprzedaży usług gastronomicznych i hotelarskich, sprzedaży usług dodatkowych i nowych trendów w branży gastronomicznej. 16 najlepszych osób trafi na miesięczne płatne staże zawodowe do pracodawców z branży gastronomicznej m.in. do Zamku w Gniewie. Dodatkowo młodzież otrzyma wsparcie z zakresu doradztwa zawodowego i przedsiębiorczości, by umiejętności zdobyte w czasie zajęć wykorzystać na rynku pracy.
- Jest to projekt innowacyjny, który nie skupia się na zajęciach szkolnych. Warsztaty i szkolenia są prowadzone w weekendy w prawdziwej restauracji, kuchni hotelu, barze kawowym - mówi autorka projektu, Bożena Białas z Fundacji Pokolenia - Uczniowie i uczennice poczują prawdziwe warunki pracy kucharza, barmana, baristy, kelnera… Takich możliwości w obecnym systemie kształcenia zawodowego nie mają.
Pomysł na projekt powstał w odpowiedzi na problem niedopasowania kwalifikacji absolwentów i absolwentek tczewskich szkół zawodowych z branży gastronomicznej i turystycznej do potrzeb rynku pracy. Pracodawcy z branży gastronomicznej i hotelarskiej podkreślają, iż do obsługi hotelu, restauracji i imprez potrzebują pracowników wykwalifikowanych, komunikatywnych, z umiejętnościami sprzedażowymi, potrafiących profesjonalnie obsłużyć klienta, a o takich absolwentów trudno. Realizacja projektu rozpocznie się najprawdopodobniej we wrześniu i będzie trwała do końca sierpnia 2013 roku.
Projekt obejmuje dwie szkoły z powiatu tczewskiego: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie i Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie. Do 40 uczniów i uczennic tych placówek skierowane zostaną szkolenia i kursy o wartości niemal 400 tysięcy złotych. Projekt został napisany w partnerstwie z Zamkiem w Gniewie Sp. z o.o.
Uczniowie i uczennice uczestniczyć będą w szeregu aktywności edukacyjno-zawodowych, które podniosą ich konkurencyjność na rynku pracy. Będą to zarówno zajęcia językowe (angielski zawodowy dla branży gastronomicznej i hotelarskiej) jak i kursy (baristyczny, barmański, kelnerski). Dodatkowym plusem uczestnictwa w projekcie będzie, prowadzony przez znanego kucharza, kurs gotowania "Kuchnia nadwiślańska".
Uczestnictwo w projekcie to szansa, by poznać techniki profesjonalnej obsługi klienta, komunikacji interpersonalnej, zarządzania personelem, marketingu i sprzedaży usług gastronomicznych i hotelarskich, sprzedaży usług dodatkowych i nowych trendów w branży gastronomicznej. 16 najlepszych osób trafi na miesięczne płatne staże zawodowe do pracodawców z branży gastronomicznej m.in. do Zamku w Gniewie. Dodatkowo młodzież otrzyma wsparcie z zakresu doradztwa zawodowego i przedsiębiorczości, by umiejętności zdobyte w czasie zajęć wykorzystać na rynku pracy.
- Jest to projekt innowacyjny, który nie skupia się na zajęciach szkolnych. Warsztaty i szkolenia są prowadzone w weekendy w prawdziwej restauracji, kuchni hotelu, barze kawowym - mówi autorka projektu, Bożena Białas z Fundacji Pokolenia - Uczniowie i uczennice poczują prawdziwe warunki pracy kucharza, barmana, baristy, kelnera… Takich możliwości w obecnym systemie kształcenia zawodowego nie mają.
Pomysł na projekt powstał w odpowiedzi na problem niedopasowania kwalifikacji absolwentów i absolwentek tczewskich szkół zawodowych z branży gastronomicznej i turystycznej do potrzeb rynku pracy. Pracodawcy z branży gastronomicznej i hotelarskiej podkreślają, iż do obsługi hotelu, restauracji i imprez potrzebują pracowników wykwalifikowanych, komunikatywnych, z umiejętnościami sprzedażowymi, potrafiących profesjonalnie obsłużyć klienta, a o takich absolwentów trudno. Realizacja projektu rozpocznie się najprawdopodobniej we wrześniu i będzie trwała do końca sierpnia 2013 roku.
Komentarze (3) dodaj komentarz
_gość
22.08.2012, 07:43
supcio
Odpowiedz_gość
22.08.2012, 19:18
TO SUPER, NAUKA PRAKTYKI LEŻY, RESTAURACJE KAŻĄ UCZIOM, ZMYWAĆ GARY PRZEZ 3 LATA, MECHANIK I JEGO PRAKTYKI TO PORAŻKA, NACZELNY INFORMATYK TEJ SZKOŁY NA PYTANIE UCZNIA ODPOWIADA: ,,POSZUKAJ SOBIE...", ZAWÓD MECHANIKA LEŻY, CEKAP NA SOBIESKIEGO TO JEDNA WIELKA PORAŻKA, UCZNIOWIE LATAJĄ Z MIOTŁĄ ALBO PO ZAKUPY DLA SZEFA. PORAŻKA TOTALNA, RÓBTA CO CHCETA
Odpowiedz_gość
24.08.2012, 09:06
Myślisz że tutaj będzie lepiej? Może...?
Odpowiedz