Do jakich dań wykorzystać stalową patelnię?

Stalowe patelnie, zwane też cygankami, to produkty, które są znane na rynku od dawna. Ich użytkowanie nie należy do najłatwiejszych, jednak po poznaniu ich właściwości, stanie się to przyjemnym doświadczeniem. Mimo że na rynku królują naczynia teflonowe, to patelnie stalowe  wciąż cieszą się uznaniem wielu kucharzy i osób lubiących gotować. Dowiedz się, dlaczego!

Jakie dania można przyrządzić na stalowej patelni?
Niezniszczalne stalowe naczynia można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, a także w piekarniku i na ognisku. Dlatego patelnia doskonale sprawdzi się nie tylko w wielu domach, ale również w lokalach gastronomicznych. Ci, którzy nie mieli wcześniej styczności z przygotowaniem potraw na stalowej patelni, prawdopodobnie zastanawiają się, czy można na niej przyrządzić każde danie. Zanim jednak przystąpi się to smażenia na tego typu patelni, warto wiedzieć, jak się do tego przygotować.
 


Jak zahartować stalową patelnię, by służyła przez długie lata?
Każda prawdziwa stalowa patelnia wymaga zahartowania. Przed jej pierwszym użyciem należy przeprowadzić zabieg wypalania, dzięki czemu żadne składniki nie będą przywierać do jej dna. Proces ten nie jest skomplikowany:

- Na początku patelnia ta musi być umyta ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, za pomocą gąbki. Pozwoli to pozbyć się z jej powierzchni fabrycznego oleju. Producenci w ten sposób zabezpieczają naczynia przed uszkodzeniem.
- Następnie należy opłukać ją ciepłą wodą i wytrzeć do sucha. Tak przygotowana patelnia stalowa jest gotowa do procesu wypalania.

Wypalanie można wykonać na kilka sposobów. Jedną z najprostszych, polecanych przez wielu producentów metod, jest wykorzystanie skórki lub plasterka ziemniaka posypanego grubą warstwą soli. Na rozgrzaną patelnię wypełnioną olejem trzeba wrzucić pokrojone warzywo i posypać je solą. Należy je smażyć do czasu, aż stanie się rumiane. Na koniec trzeba je wyciągnąć, zlać olej i wytrzeć patelnię do sucha. Czynność tę warto powtórzyć kilkukrotnie.

Jakie potrawy można, a nawet trzeba, przygotowywać na stalowej patelni?


Wytrzymała, odporna na zarysowania patelnia stalowa z grubym dnem jest idealna do:

- smażenia mięsa, ryb, a nawet owoców morza,
- przygotowywania frytek na głębokim oleju,
- duszenia warzyw, które będą charakteryzować się doskonałym smakiem i chrupkością.

Stalowa patelnia wymaga dłuższego nagrzewania, lecz bez problemu można na niej usmażyć tradycyjną jajecznicę, omlety, naleśniki i różnego typu placki. Warto jednak zwrócić uwagę, że nie powinna ona być wykorzystywana podczas przyrządzania potraw w bardzo wysokiej temperaturze. W wyniku przegrzania, dania mogą przywierać do dna patelni. Jednak im więcej potraw zostanie na niej przygotowanych, tym szybciej patelnia zyska odporność na przywieranie.



Najlepsza patelnia stalowa to taka, która została dobrze zahartowana, a następnie jest odpowiednio konserwowana. Dzięki temu wszystkie przygotowywane na niej potrawy będą smaczne i bezpieczne dla zdrowia.

Powyższy tekst jest materiałem reklamowym (artykuł sponsorowany), który stworzył wyłącznie Reklamodawca. Redakcja Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w tym artykule. Chcesz zamówić taki artykuł? Zapraszamy tutaj: reklama Tczew
Drukuj
Prześlij dalej