Kociewskie smaki w Pelplinie

(fot. pelplin.pl)
Kociewskie smaki w Pelplinie
Festiwal miał na celu prezentację kulinarnego bogactwa polskiej żywności wytwarzanej w naturalny sposób oraz przetworów wykonanych według tradycyjnych przepisów. Królowały między innymi miody, sery, tradycyjne wędliny, które można było zakupić na stoiskach prosto od producentów.

W festiwalowej kuchni już od godziny 10:00 prym wiódł niezastąpiony Jerzy Nogal - kucharz z Telewizji Śniadaniowej TVP2 oraz regionalistka Krystyna Gierszewska - Radna Gminy Pelplin oraz Prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet, którzy podczas specjalnego pokazu gotowania na żywo przywołali niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowali dla gości specjały kociewskie czyli zupę marchewkową tzw. śpsywankę oraz ruchanki drożdżowe z mąki pszennej i eksperymentalnie ruchanki z mąki gryczanej. W programie ponadto dużo muzyki. Wystąpił Zespół Folklorystyczny Gzuby z Pelplińskiej Dwójki ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Pelplinie, Zespół pieśni i tańca "Gwiazdeczki z Ukrainy", młodzi wokaliści z gminy Pelplin, występ Zespołu Folklorystycznego Olzanki z gminy Gorzyce. Całość uświetnił koncert zespołu Riverboat Ramblers Swing Orchestra oraz Biesiada Show - zespół Looka.

Galeria zdjęć z imprezy dostępna tutaj.

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (1)
dodaj komentarz

  • Gość _gość_gość

    30.08.2018, 11:08

    Festiwal

    Kolejny festiwal, festyn itd, a na remonty dróg gminnych brak środków. Nasze miasto robi się miastem festyniarzy. Promocja miasta? To jakiś żart, zero profesjonalizmu.

    Odpowiedz
    IP: 37.47.xx8.xxx 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.