Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, to sztuka wywodząca się z krajów azjatyckich, choć obecnie powoli podbija inne kontynenty, w tym także Europę, a nawet Gniew. Trudu zgłębienia sztuki carvingu podjęły się także członkinie Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczące w projekcie „Aktywne Gospochy”.
Warsztaty zostały zrealizowane w ramach programu „Działaj Lokalnie VIII” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Pokolenia. Koordynatorką projektu jest Ewa Kamińska - przewodnicząca KGW Nicponia.
Naukę prowadził szef zamkowej kuchni Mariusz Gachewicz, kucharz z wieloletnim doświadczeniem, uczestnik wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, miłośnik kuchni włoskiej. Jest także artystą - laureatem konkursów z zakresu carvingu (w tej dziedzinie zdobył między innymi mistrzostwo Europy). Gotował dla takich osób jak: Lech Wałęsa, Bronisław Komorowski czy Aleksander Kwaśniewski. Swoją wiedzą na temat sztuki carvingu postanowił podzielić się z aktywnymi miłośniczkami kuchni właśnie na warsztatach w Rakowcu.
Panie zmieniały w unikalną dekoracyjną ozdobę takie warzywa jak: marchewka, kalarepa, rzodkiewka, por, kapusta pekińska czy też papryka. Z podziwem patrzyły na efekty swoich działań, poprzedzone prezentacją kucharza Gachewicza. Warsztaty nie dość, że są wspaniałą zabawą dla kobiet, dają im wspaniałe możliwości rozwoju. Spotkania realizowane w ramach projektu pokazują niecodzienne, a zarazem proste rozwiązania, które gospodynie wykorzystać będą mogły w swoich sołectwach. Przed paniami jeszcze warsztaty wikliniarskie i florystyczne.
Warsztaty zostały zrealizowane w ramach programu „Działaj Lokalnie VIII” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Pokolenia. Koordynatorką projektu jest Ewa Kamińska - przewodnicząca KGW Nicponia.
Naukę prowadził szef zamkowej kuchni Mariusz Gachewicz, kucharz z wieloletnim doświadczeniem, uczestnik wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, miłośnik kuchni włoskiej. Jest także artystą - laureatem konkursów z zakresu carvingu (w tej dziedzinie zdobył między innymi mistrzostwo Europy). Gotował dla takich osób jak: Lech Wałęsa, Bronisław Komorowski czy Aleksander Kwaśniewski. Swoją wiedzą na temat sztuki carvingu postanowił podzielić się z aktywnymi miłośniczkami kuchni właśnie na warsztatach w Rakowcu.
Panie zmieniały w unikalną dekoracyjną ozdobę takie warzywa jak: marchewka, kalarepa, rzodkiewka, por, kapusta pekińska czy też papryka. Z podziwem patrzyły na efekty swoich działań, poprzedzone prezentacją kucharza Gachewicza. Warsztaty nie dość, że są wspaniałą zabawą dla kobiet, dają im wspaniałe możliwości rozwoju. Spotkania realizowane w ramach projektu pokazują niecodzienne, a zarazem proste rozwiązania, które gospodynie wykorzystać będą mogły w swoich sołectwach. Przed paniami jeszcze warsztaty wikliniarskie i florystyczne.
Komentarze (1) dodaj komentarz
ka_gość
15.11.2013, 09:14
Fajne!
Fajne! Gratuluję pomysłu i realizacji.
Odpowiedz