Każdy z nas powinien dbać o swoje zdrowie w sposób kompleksowy. Podstawą jest zbilansowana dieta, pełna cennych składników odżywczych, minerałów i witamin. Pamiętaj jednak o tym, że swój codzienny jadłospis możesz wzbogacić o naturalne suplementy. Jednym z najbardziej docenianych - i to bardzo słusznie - jest tran. Znany jest ze swoich właściwości wspomagających odporność, jednak na tym jego potencjał się nie kończy. Jakie korzyści płyną z regularnego picia tranu? Sprawdź!
Tran https://olini.pl/tran-olini to inaczej olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Często bardzo mylnie utożsamia się go z olejem z rekina - mimo że oba zaliczane są do olejów rybich, to w rzeczywistości znacząco różnią się od siebie właściwościami zdrowotnymi.
"Prawdziwy tran" wyróżniający się wysoką jakością pozyskuje się z dziko żyjących ryb, które zostały złowione zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa. W praktyce oznacza to, że okazy pochodzą z połowów, które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski.
Tran jest obecny w polskich domach od pokoleń. Nasze babcie podawały go naszym mamom, a one nam. Szczególnie upodobały sobie okres jesienno-zimowy, czyli największych zachorowań na infekcje sezonowe. Nie ma w tym cienia przypadku - olej z dorsza atlantyckiego to ogromne wsparcie dla układu odpornościowego, ale nie tylko.
Przed zakupem sprawdź jednak jakość produktu. Dobry tran https://olini.pl/tran-dla-dzieci-olini to taki, który jest pozbawiony zanieczyszczeń w postaci m.in. metali ciężkich, dioksyn i pestycydów. Ponadto powinien zawierać mniej substancji alergennych, takich jak np. białko rybie, a także dostarczać zróżnicowanych składników - przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w odpowiednich proporcjach. Koniecznie sprawdź także wskaźnik TOTOX - im niższy, tym lepiej. Za dobry przyjmuje się ten poniżej 25, jednak warto szukać tych ok. 10-13.
Tran to naturalny olej, który zawiera składniki mające ogromny wpływ na stan Twojego organizmu. Znajdziesz w nim przede wszystkim cenne kwasy tłuszczowe omega-3, czyli DHA i EPA, a także witaminy A, D i E, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Jeśli szukasz dobrego źródła witaminy D, tran sprawdzi się idealnie. Już jedna łyżeczka (5 ml) dostarcza aż 14 mikrogramów tej witaminy, czyli 560 jednostek. Witamina D wspiera wchłanianie wapnia i fosforu. Pomaga więc w regulacji gospodarki fosforanowo-wapniowej, a tym samym zachować mocne kości. Oprócz tego wspomaga odporność, regenerację neuronów i może zmniejszać ryzyko niektórych chorób.
Tran to także świetne źródło kwasów omega-3. W jednej łyżeczce wysokiej klasy oleju ze świeżych wątróbek dorsza (2,5 ml) możesz znaleźć nawet 0,2 g EPA i 0,22 g DHA. Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których Twój organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego musisz je dostarczać z pożywieniem lub suplementami.
Tran powszechnie znany jest jako sprzymierzeniec odporności. Powód? Stanowi cenne źródło kwasów DHA i EPA. Wspierają one odporność, działają przeciwzapalnie i poprawiają funkcjonowanie całego układu immunologicznego. Pomagają szybciej pozbyć się patogenów i łagodzą stany zapalne, które towarzyszą infekcjom.
Na tym jednak potencjał tranu się nie kończy. Jest także naturalną skarbnicą witamin, w tym witaminy D3, która pomaga łagodzić stany zapalne, spowalnia namnażanie się wirusów i wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Pojawiają się one w nadmiarze podczas infekcji i mogą prowadzić do uszkodzeń komórek, a nawet do poważniejszych chorób, takich jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2.
W tranie znajdziesz również witaminę A - znaną jako witamina przeciwzapalna. Jej działanie antyoksydacyjne chroni Twój układ odpornościowy przed stresem oksydacyjnym, który osłabia organizm i nasila stany zapalne.
Już wiesz, że tran jest cennym źródłem kwasów DHA i EPA. Stanowią one niezbędne składniki do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Uczestniczą one w produkcji neuroprzekaźników - związków chemicznych, których zadaniem jest przekazywanie sygnałów między komórkami. Ponadto działają ochronnie na komórki nerwowe przed wolnymi rodnikami i są potrzebne do prawidłowego przebiegu procesu powstawania nowych komórek nerwowych.
Nie bez znaczenia jest rola witaminy D, która pobudza produkcję czynnika wzrostu nerwów. Chroni układ nerwowy przed działaniem stanów zapalnych i stanowi wsparcie dla komórek nerwowych w procesie dostosowywania się do zmieniającego się otoczenia. Jej niedobór to więc bardzo prosta droga do m.in. bólów głowy, trudności z zapamiętywaniem, a nawet stanów depresyjnych.
W tranie znajdziesz również witaminę A, która wpływa korzystnie na stan siatkówki oka. Przeciwdziała tym samym osłabieniu widzenia i kurzej ślepocie.
Niewiele osób wie, ale tran z uwagi na witaminy D wpływa na stan kości. Jest ona niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu z układu pokarmowego. Ponadto uczestniczy w utrzymaniu równowagi wapniowo-fosforanowej, jest wsparciem procesu mineralizacji kości, a także ich regeneracji. Tran działa również przeciwzapalnie, dlatego jest też wsparciem przy chorobach stawów. Wszystko za sprawą kwasów omega-3.
Problemy skórne mogą świadczyć o tym, że brakuje Ci niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wówczas skóra traci wodę, staje się mniej elastyczna, sucha, a tym samym bardziej podatna na działanie drażniących czynników z zewnątrz.
Regularne sięganie po olej z wątroby dorsza wspiera prawidłowe działanie bariery ochronnej Twojej skóry. Dzięki temu skóra lepiej utrzymuje nawilżenie, staje się gładsza i odporniejsza na szkodliwe wpływy otoczenia. Pamiętaj o tym, że tran to nie tylko kwasy tłuszczowe - zawiera też witaminy A i E. Te z kolei działają jak silne antyoksydanty - pomagają opóźnić procesy starzenia i utrzymać skórę w dobrej formie.
Czym jest tran i jak powstaje?
Tran https://olini.pl/tran-olini to inaczej olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Często bardzo mylnie utożsamia się go z olejem z rekina - mimo że oba zaliczane są do olejów rybich, to w rzeczywistości znacząco różnią się od siebie właściwościami zdrowotnymi.
"Prawdziwy tran" wyróżniający się wysoką jakością pozyskuje się z dziko żyjących ryb, które zostały złowione zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa. W praktyce oznacza to, że okazy pochodzą z połowów, które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski.
Tran jest obecny w polskich domach od pokoleń. Nasze babcie podawały go naszym mamom, a one nam. Szczególnie upodobały sobie okres jesienno-zimowy, czyli największych zachorowań na infekcje sezonowe. Nie ma w tym cienia przypadku - olej z dorsza atlantyckiego to ogromne wsparcie dla układu odpornościowego, ale nie tylko.
Przed zakupem sprawdź jednak jakość produktu. Dobry tran https://olini.pl/tran-dla-dzieci-olini to taki, który jest pozbawiony zanieczyszczeń w postaci m.in. metali ciężkich, dioksyn i pestycydów. Ponadto powinien zawierać mniej substancji alergennych, takich jak np. białko rybie, a także dostarczać zróżnicowanych składników - przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w odpowiednich proporcjach. Koniecznie sprawdź także wskaźnik TOTOX - im niższy, tym lepiej. Za dobry przyjmuje się ten poniżej 25, jednak warto szukać tych ok. 10-13.
Poznaj skład tranu
Tran to naturalny olej, który zawiera składniki mające ogromny wpływ na stan Twojego organizmu. Znajdziesz w nim przede wszystkim cenne kwasy tłuszczowe omega-3, czyli DHA i EPA, a także witaminy A, D i E, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Jeśli szukasz dobrego źródła witaminy D, tran sprawdzi się idealnie. Już jedna łyżeczka (5 ml) dostarcza aż 14 mikrogramów tej witaminy, czyli 560 jednostek. Witamina D wspiera wchłanianie wapnia i fosforu. Pomaga więc w regulacji gospodarki fosforanowo-wapniowej, a tym samym zachować mocne kości. Oprócz tego wspomaga odporność, regenerację neuronów i może zmniejszać ryzyko niektórych chorób.
Tran to także świetne źródło kwasów omega-3. W jednej łyżeczce wysokiej klasy oleju ze świeżych wątróbek dorsza (2,5 ml) możesz znaleźć nawet 0,2 g EPA i 0,22 g DHA. Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których Twój organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego musisz je dostarczać z pożywieniem lub suplementami.
Jak tran wpływa na odporność?
Tran powszechnie znany jest jako sprzymierzeniec odporności. Powód? Stanowi cenne źródło kwasów DHA i EPA. Wspierają one odporność, działają przeciwzapalnie i poprawiają funkcjonowanie całego układu immunologicznego. Pomagają szybciej pozbyć się patogenów i łagodzą stany zapalne, które towarzyszą infekcjom.
Na tym jednak potencjał tranu się nie kończy. Jest także naturalną skarbnicą witamin, w tym witaminy D3, która pomaga łagodzić stany zapalne, spowalnia namnażanie się wirusów i wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Pojawiają się one w nadmiarze podczas infekcji i mogą prowadzić do uszkodzeń komórek, a nawet do poważniejszych chorób, takich jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2.
W tranie znajdziesz również witaminę A - znaną jako witamina przeciwzapalna. Jej działanie antyoksydacyjne chroni Twój układ odpornościowy przed stresem oksydacyjnym, który osłabia organizm i nasila stany zapalne.
Tran jako wsparcie dla pracy mózgu i narządu wzroku
Już wiesz, że tran jest cennym źródłem kwasów DHA i EPA. Stanowią one niezbędne składniki do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Uczestniczą one w produkcji neuroprzekaźników - związków chemicznych, których zadaniem jest przekazywanie sygnałów między komórkami. Ponadto działają ochronnie na komórki nerwowe przed wolnymi rodnikami i są potrzebne do prawidłowego przebiegu procesu powstawania nowych komórek nerwowych.
Nie bez znaczenia jest rola witaminy D, która pobudza produkcję czynnika wzrostu nerwów. Chroni układ nerwowy przed działaniem stanów zapalnych i stanowi wsparcie dla komórek nerwowych w procesie dostosowywania się do zmieniającego się otoczenia. Jej niedobór to więc bardzo prosta droga do m.in. bólów głowy, trudności z zapamiętywaniem, a nawet stanów depresyjnych.
W tranie znajdziesz również witaminę A, która wpływa korzystnie na stan siatkówki oka. Przeciwdziała tym samym osłabieniu widzenia i kurzej ślepocie.
Tran na kości i stawy
Niewiele osób wie, ale tran z uwagi na witaminy D wpływa na stan kości. Jest ona niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu z układu pokarmowego. Ponadto uczestniczy w utrzymaniu równowagi wapniowo-fosforanowej, jest wsparciem procesu mineralizacji kości, a także ich regeneracji. Tran działa również przeciwzapalnie, dlatego jest też wsparciem przy chorobach stawów. Wszystko za sprawą kwasów omega-3.
Tran na skórę
Problemy skórne mogą świadczyć o tym, że brakuje Ci niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wówczas skóra traci wodę, staje się mniej elastyczna, sucha, a tym samym bardziej podatna na działanie drażniących czynników z zewnątrz.
Regularne sięganie po olej z wątroby dorsza wspiera prawidłowe działanie bariery ochronnej Twojej skóry. Dzięki temu skóra lepiej utrzymuje nawilżenie, staje się gładsza i odporniejsza na szkodliwe wpływy otoczenia. Pamiętaj o tym, że tran to nie tylko kwasy tłuszczowe - zawiera też witaminy A i E. Te z kolei działają jak silne antyoksydanty - pomagają opóźnić procesy starzenia i utrzymać skórę w dobrej formie.
Powyższy tekst jest materiałem reklamowym (artykuł sponsorowany), który stworzył wyłącznie Reklamodawca. Redakcja Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w tym artykule. Chcesz zamówić taki artykuł? Zapraszamy tutaj: reklama Tczew