Kontrole, by zapobiec marnotrawieniu żywności

Sklep, żywność
Kontrole, by zapobiec marnotrawieniu żywności
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Gdańsku prowadził kontrole na terenie całego Pomorza, które mają zapobiec marnowaniu żywności. Na 17 skontrolowanych podmiotów, aż w 15 stwierdzono naruszenia.

Inspektorzy WIOŚ w Gdańsku, w celu zmniejszenie skali powstawania odpadów żywnościowych, przeprowadzili kontrole działalności 17 podmiotów w zakresie przestrzegania przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.

- Zgodnie z przepisami sprzedawca prowadzący jednostkę handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2, w której przychody ze sprzedaży żywności stanowią co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów, zobowiązany jest do zawarcia umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności lub wnoszenia opłaty za marnowanie żywności na rachunek bankowy organizacji pozarządowej. Obowiązkiem sprzedawcy, wspólnie z organizacją, z którą zawarł umowę, jest również prowadzenie kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością. - informuje Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Gdańsku.

W ostatnich miesiącach na Pomorzu kontrole objęły 15 obiektów handlowych oraz 2 organizacje pozarządowe.

- Naruszenia przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wystąpiły w 15 podmiotach. Polegały one głównie na niedotrzymaniu przepisowych terminów podpisania umów oraz składania sprawozdań z zakresu ustawy. Za brak zawartej z organizacją pozarządową umowy, dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności, przewidziana przepisami kara pieniężna wynosi 5 000 zł. Natomiast kto wbrew obowiązkom nie wnosi na rachunek bankowy organizacji pozarządowej, z którą zawarł umowę, jak również rachunku wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej opłaty, wnosi ją w niepełnej wysokości albo nie wnosi jej w terminie, podlega karze pieniężnej w wysokości od 500 zł do 10 000 zł. - dodaje Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Gdańsku.

Z danych wynika, że Polacy marnują prawie 5 milionów ton żywności rocznie.

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (1)
dodaj komentarz

  • Bezsrejtu_gość_gość_gość

    24.02.2023, 13:04

    Artykuł z filmem o rocznicy.

    Precz z cenzurą prewencyjną gebelsowskie bydlaki!!!

    Odpowiedz
    IP: 5.173.xx4.xx0 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.