W przedświątecznej atmosferze w tczewskiej "Fabryce Sztuk" spotkały się panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich. Wieczór stał się okazją do wymiany przepisów na smaczne regionalne dania, ale przede wszystkim przypomnienia tradycji Kociewia.
III Powiatowy Przegląd Stołów Bożonarodzeniowych na Kociewiu odbył się w Fabryce Sztuk. Celem przeglądu była ochrona dziedzictwa kulinarnego Kociewia, pobudzanie aktywności społeczeństwa wiejskiego w zakresie kultywowania tradycji i obyczajów ze świętami Bożonarodzeniowymi, integracja społeczności wiejskiej oraz wymiana doświadczeń i promocja folkloru Kociewia:
- Miło nam, że w tym szczególnym czasie, jakim jest adwent, możemy się z państwem się spotkać. Pokazać młodym jak to kiedyś bywało, jak przygotowaliśmy się do Świąt Bożego Narodzenia - mówiła na powitanie Teresa Szałas.
Na imprezie pojawił się ks. Krzysztof Niemczyk wikariusz z parafii Podwyższenia Świętego Krzyża, a zarazem dyrektor Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie:
- Jestem po raz pierwszy na takim spotkaniu. Patrząc na te stoły, rzeczywiście widać święta - pani prezes Krystyna Gierszewska trafnie podkreśliła - chyba wszystkie przygotowania tych stołów e również jednoczą ludzi, co jest bardzo istotne. Dzisiaj po prostu idziemy do sklepu, kupujemy, a trzeba trochę czasu poświęcić i zazwyczaj większej grupie, a więc budowane są relacje międzyludzkie. Przygotowanie tych stołów domowych skupia się na paniach - panowie czasami pomagają. Pomagają też dzieci. Jest forum wymiany doświadczeń między rodziną - można się poznać, kto ma jakie zdolności, jakie umiejętności, abyśmy potem mogli w jakimś pokoju i ciszy usiąść przy stole wigilijnym, by przeżywać święta.
W przeglądzie wzięło udział 5 kół Gospodyń Wiejskich z powiatu tczewskiego - KGW Brzuśce z gminy Subkowy, KGW Gogolewo z gminy Gniew, KGW Morzeszczyn z gminy Morzeszczyn, KGW Międzyłęż z gminy Pelplin i KGW Szczerbięcin z gminy wiejskiej Tczew. Panie przygotowały potrawy na stół wigilijny i świąteczny. Każde koło prezentowało swoją specjalną potrawę - KGW Gogolewo zaprezentowało śledzia wigilijnego, KGW Szczerbięcin - szczupaka faszerowanego, KGW Międzyłeż - zupę owocową z suszonych śliwek, jabłek i gruszek, KGW Brzuśce przygotowały karpia w jarzynach i pieczarkami, KGW Morzeszczyn flądrę zapiekaną w sosie cebulowym, zaś KGW Gogolewo przygotowało dekoracje nową techniką rzeźbienia w warzywach i owocach, tzw. carvingu.
Przegląd podsumowała Krystyna Gierszewska, która była zadowolona z tegorocznego przeglądu stołów wigilijnych:
- Cieszę się, że przyjechały wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich, przybyło tylu gości, a dzieci z domu dziecka zaśpiewały kolędy, zaś począwszy od pierwszego przeglądu jest z nami chór "Deesis". Już planujemy czwarty przegląd w przyszłym roku na początku grudnia. Tym bardziej, że zostaliśmy zaproszeni przez dyrektor CWRDW, Alicję Gajewską.
Przegląd uświetniły występ zespołu wokalno-instrumentalny "Deesis" z Katolickiego Zespołu Szkół w Tczewie pod opieką Magdaleny Kubickiej-Netki i występ dzieci z tczewskiego Domu Dziecka. Dzieciaki zostały obdarowane prezentami od Mikołaja. Przegląd był zorganizowany w ramach projektu "Kociewskie specjały na talerzu i w Internecie - popularyzacja regionalnej kuchni poprzez stworzenie strony internetowej organizowanie przedsięwzięć edukacyjnych i warsztatowych". Projekt jest realizowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa Inwestująca Obszary Wiejskie. Organizatorem Fabryka Sztuk, Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet w Lignowach Szlacheckich oraz Biuro Powiatowe Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Tczewie.
III Powiatowy Przegląd Stołów Bożonarodzeniowych na Kociewiu odbył się w Fabryce Sztuk. Celem przeglądu była ochrona dziedzictwa kulinarnego Kociewia, pobudzanie aktywności społeczeństwa wiejskiego w zakresie kultywowania tradycji i obyczajów ze świętami Bożonarodzeniowymi, integracja społeczności wiejskiej oraz wymiana doświadczeń i promocja folkloru Kociewia:
- Miło nam, że w tym szczególnym czasie, jakim jest adwent, możemy się z państwem się spotkać. Pokazać młodym jak to kiedyś bywało, jak przygotowaliśmy się do Świąt Bożego Narodzenia - mówiła na powitanie Teresa Szałas.
Na imprezie pojawił się ks. Krzysztof Niemczyk wikariusz z parafii Podwyższenia Świętego Krzyża, a zarazem dyrektor Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie:
- Jestem po raz pierwszy na takim spotkaniu. Patrząc na te stoły, rzeczywiście widać święta - pani prezes Krystyna Gierszewska trafnie podkreśliła - chyba wszystkie przygotowania tych stołów e również jednoczą ludzi, co jest bardzo istotne. Dzisiaj po prostu idziemy do sklepu, kupujemy, a trzeba trochę czasu poświęcić i zazwyczaj większej grupie, a więc budowane są relacje międzyludzkie. Przygotowanie tych stołów domowych skupia się na paniach - panowie czasami pomagają. Pomagają też dzieci. Jest forum wymiany doświadczeń między rodziną - można się poznać, kto ma jakie zdolności, jakie umiejętności, abyśmy potem mogli w jakimś pokoju i ciszy usiąść przy stole wigilijnym, by przeżywać święta.
W przeglądzie wzięło udział 5 kół Gospodyń Wiejskich z powiatu tczewskiego - KGW Brzuśce z gminy Subkowy, KGW Gogolewo z gminy Gniew, KGW Morzeszczyn z gminy Morzeszczyn, KGW Międzyłęż z gminy Pelplin i KGW Szczerbięcin z gminy wiejskiej Tczew. Panie przygotowały potrawy na stół wigilijny i świąteczny. Każde koło prezentowało swoją specjalną potrawę - KGW Gogolewo zaprezentowało śledzia wigilijnego, KGW Szczerbięcin - szczupaka faszerowanego, KGW Międzyłeż - zupę owocową z suszonych śliwek, jabłek i gruszek, KGW Brzuśce przygotowały karpia w jarzynach i pieczarkami, KGW Morzeszczyn flądrę zapiekaną w sosie cebulowym, zaś KGW Gogolewo przygotowało dekoracje nową techniką rzeźbienia w warzywach i owocach, tzw. carvingu.
Przegląd podsumowała Krystyna Gierszewska, która była zadowolona z tegorocznego przeglądu stołów wigilijnych:
- Cieszę się, że przyjechały wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich, przybyło tylu gości, a dzieci z domu dziecka zaśpiewały kolędy, zaś począwszy od pierwszego przeglądu jest z nami chór "Deesis". Już planujemy czwarty przegląd w przyszłym roku na początku grudnia. Tym bardziej, że zostaliśmy zaproszeni przez dyrektor CWRDW, Alicję Gajewską.
Przegląd uświetniły występ zespołu wokalno-instrumentalny "Deesis" z Katolickiego Zespołu Szkół w Tczewie pod opieką Magdaleny Kubickiej-Netki i występ dzieci z tczewskiego Domu Dziecka. Dzieciaki zostały obdarowane prezentami od Mikołaja. Przegląd był zorganizowany w ramach projektu "Kociewskie specjały na talerzu i w Internecie - popularyzacja regionalnej kuchni poprzez stworzenie strony internetowej organizowanie przedsięwzięć edukacyjnych i warsztatowych". Projekt jest realizowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa Inwestująca Obszary Wiejskie. Organizatorem Fabryka Sztuk, Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet w Lignowach Szlacheckich oraz Biuro Powiatowe Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Tczewie.
Szczupak faszerowany (przepis wg. KGW Szczerbięcin).
- 1,5 kg szczupaka
- 3 łyżki masła
- 1. bułka kajzerka
- zielona pietruszka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ze szczupaka zdjąć skórę, wyfiletować. Bułkę namoczyć w mleku odcisnąć. Rybę przemielić przez maszynkę razem z bułką i masłem, dodać sól pieprz, gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Farszem wypełnić skórę zdjętą z ryby. Dobrze zawinąć ściereczkę, brzegi ściereczki podwinąć pod spód. Ugotować wywar z jarzyn, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Do gotującego wywaru włożyć rybę i gotować na wolnym około godziny. Po wyjęciu ryby z wywaru odczekać do wystygnięcia. Podawać w sosem tatarskim lub galarecie. Smacznego
- 1,5 kg szczupaka
- 3 łyżki masła
- 1. bułka kajzerka
- zielona pietruszka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ze szczupaka zdjąć skórę, wyfiletować. Bułkę namoczyć w mleku odcisnąć. Rybę przemielić przez maszynkę razem z bułką i masłem, dodać sól pieprz, gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Farszem wypełnić skórę zdjętą z ryby. Dobrze zawinąć ściereczkę, brzegi ściereczki podwinąć pod spód. Ugotować wywar z jarzyn, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Do gotującego wywaru włożyć rybę i gotować na wolnym około godziny. Po wyjęciu ryby z wywaru odczekać do wystygnięcia. Podawać w sosem tatarskim lub galarecie. Smacznego
Komentarze (2) dodaj komentarz
pierre.dzoncy
07.12.2011, 07:30
Jest 7.30, na śniadanie tylko kanapki, a tu przepis na szczupaka... a ja ciągle głodny. Wydrukuję sobie zdjęcie potrawy, może też będzie smakować...
OdpowiedzKasandra_gość
10.06.2016, 09:51
Bardzo fajny przepis, dziękuje za podzielenie się nim! Tymczasem lecę do Makro po szczupaka i mam nadzieję, że uda mi się dziś zrobić smaczny obiad. Według ich zapewnień mają w ofercie tylko świeże ryby: tnij.tcz.pl/?u=bd7be1
Odpowiedz