Catering pod lupą. Alarmujące wyniki kontroli

Dziecko, jedzenie
Catering pod lupą. Alarmujące wyniki kontroli
Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości u ponad 70 proc. przedsiębiorców. Firmy używały przeterminowanych produktów, nie podawały informacji o alergenach, stosowały tańsze zamienniki, a porcje były niedoważone.

Inspekcja Handlowa sprawdziła, czy firmy cateringowe zastosowały się do zaleceń z ubiegłorocznych kontroli. W pierwszej kolejności wzięła pod lupę przedsiębiorców, którzy przyrządzają posiłki dla pacjentów i do których w poprzednim roku były zastrzeżenia. Dodatkowo sprawdziła firmy cateringowe szykujące jedzenie dla: szkół, przedszkoli, żłobków, sanatoriów, domów opieki społecznej, domów dziecka i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych.

W sumie 83 zakłady, które gotowały dla 282 instytucji. Wytypowała je m.in. na podstawie informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Kontrola odbyła się w I kwartale 2017 r. w całej Polsce.

Alarmujące wyniki kontroli


Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.

Przykłady

Zgodnie z jadłospisem posiłek dla dzieci miał zawierać m.in. masło, kakao i sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Zamiast tego maluchy ze żłobka dostały: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant i produkt jogurtopodobny.

Kontrolerzy znaleźli w magazynach firm cateringowych przeterminowane produkty, m.in.: twaróg śmietankowy - o 6 dni, mięso drobiowe - o 11 dni, szynkę wyborową - o 12 dni, kaszę manną BIO - o 35 dni, koncentrat mąki niskobiałkowej - o 173 dni.

Resztki żywności przechowywano w brudnych zamrażarkach, w jednej w otwartym worku na śmieci bez żadnych oznaczeń były skrawki mięsa i wędlin oraz krupnioki.

W jadłospisie dla pacjentów zabrakło informacji o tym, że podawane na kolację parówki zawierają soję i seler (inne alergeny wykazano), co mogło mieć znaczenie dla osób uczulonych na te składniki.

Uczniowie gimnazjum dostali za małe porcje naleśników z dżemem truskawkowym - 119-196 g zamiast obiecanych 250 g. Dzieciom z podstawówki i pacjentom szpitala serwowano natomiast mniejsze kotlety mielone.

Zgodnie z umową firma cateringowa miała zapewnić szkole w tygodniu: 3 dania mięsne, 1 danie rybne i 1 danie jarskie, a także codziennie porcję warzyw i owoców oraz kompot. Tymczasem dostarczyła: 3 dania jarskie, 2 dania mięsne, raz marchewkę z groszkiem i 3 razy herbatę owocową.

Efekty kontroli

Przedsiębiorcy już w czasie kontroli uzupełniali brakujące informacje w jadłospisach, wycofywali przeterminowane produkty i usuwali inne nieprawidłowości. Inspekcja Handlowa nałożyła na winnych kary i mandaty - w sumie ok. 28 tys. zł, cztery postępowania jeszcze się toczą.


Skierowała też dwa wnioski do sądu o ukaranie za wykroczenia. Ponadto zawiadomiła o nieprawidłowościach organy nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego, urzędy miar oraz wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów apeluje, aby szpitale, szkoły, przedszkola i inne podobne instytucje zwiększyły nadzór nad firmami, które dostarczają im jedzenie. Zalecamy, aby weryfikowały, czy posiłki są zgodnie z zawartymi umowami.

Jeśli nie, jest to nienależyte wykonanie kontraktu i należy egzekwować kary umowne. O nieprawidłowościach instytucje powinny też zawiadamiać Inspekcję Handlową, a w przypadku niespełnienia wymagań sanitarnych i zdrowotnych także Państwową Inspekcję Sanitarną.

Źródło: UOKiK, kurier.pap.pl

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (20)
dodaj komentarz

  • Oto_gość

    23.01.2018, 12:08

    Jakie to "normalne"...

    Na każdym kroku i z każdej możliwie strony i na wszelkie różne sposoby dymają nas - zwykłych szarych ludzi

    Odpowiedz
    IP: 83.238.xx9.xx0 
  • gość _gość

    23.01.2018, 17:41

    Jakby kontrole były rzetelne, częste i regularne, a kary surowe i nieuchronne to by nie było togo problemu!!!

    Cytuj
    IP: 84.38.xx8.xx5 
  • XXX_gość

    23.01.2018, 12:18

    Ok, ale może napisalibyście jaki ma to związek z Tczewem? Czy poprostu zrobiliście kopiuj/wklej i nabijają się kliknięcia?

    Odpowiedz
    IP: 109.197.xx6.xx3 
  • rl_gość

    23.01.2018, 14:24

    Cytuję z artykułu: Kontrola odbyła się w I kwartale 2017 r. w całej Polsce

    Cytuj
    IP: 208.197.xx6.xx9 
  • Ana_gość

    23.01.2018, 12:24

    Ciekawe, któ przygotowuje dla szpitala tczewskiego, bo za to powinni ich zamknąć.

    Odpowiedz
    IP: 188.146.xx1.xx1 
  • (m)_gość

    23.01.2018, 13:29

    dowożą z Elbląga

    Szpital zaopatruje Rebus Sp. z o.o. Fakt, że jakość mierna...

    Cytuj
    IP: 213.192.xx0.xx5 
  • gość_gość

    23.01.2018, 12:53

    Podobno do szpitala w Tczewie catering przywożą, aż z miasta Elbląg bo jest taniej, tylko, że posiłek jest już zimny i w ogóle nie przypomina jakichkolwiek standardów normalnego żywienia. Może ktoś w końcu by zainteresował się tym tematem. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    IP: 109.197.xx1.xx8 
  • gostek_gość

    23.01.2018, 13:37

    catering

    Tak w ogóle to w Tczewie jest bardzo mało kontroli w punktach żywienia zbiorowego przez PIH i Sanepid,a także Ci co tam pracują,to bez umowy o pracę po prostu na czarno,kiedyś to się musi z kończyć to cwaniactwo i niedbalstwo i łamanie przepisów zbiorowego układu pracy,za dobrych czasów tego nie było,kontrole były często,wiem bo kiedyś pracowałem w gastronomii

    Odpowiedz
    IP: 84.38.xx8.xxx 
  • kik_gość

    23.01.2018, 15:20

    Niech kebabowniom sprawdzą książeczki sanepidowskie, książeczkę szczepień, pozwolenie na pracę i legalność pobytu nie mówiąc o tym czym tam karmią.

    Cytuj
    IP: 84.38.xx2.xx2 
  • Gosc_gość_gość

    23.01.2018, 14:05

    Szpital

    Do szpitali tczew.woza pomyje z Elbląga

    Odpowiedz
    IP: 188.146.xx3.xx4 
  • ja_gość

    23.01.2018, 14:11

    I skąd te wszystkie choroby? Tak nas karmią zewsząd

    Odpowiedz
    IP: 94.254.xx2.xx6 
  • Zaba_gość

    23.01.2018, 15:04

    Jak słyszę słowo catering to od razu robi mi się niedobrze. Takie zdanie mam na temat tego typu usług w naszym kraju.

    Odpowiedz
    IP: 37.47.xx0.xx1 
  • kik_gość

    23.01.2018, 15:21

    Bredzisz, spróbuj cateringu z hot paper palce lizać!

    Cytuj
    IP: 84.38.xx2.xx2 
  • shit food_gość

    23.01.2018, 15:35

    syf prawie jak w kukulski shit food

    Odpowiedz
    IP: 80.123.xx1.xx4 
  • gostek_gość

    23.01.2018, 15:54

    catering

    W Tczewie w większości punktów żywienia to właściciel decyduje jak ma pracować kucharz i z jakich produktów,i taki kucharz jak się sprzeciwi i nie dostosuje się do woli właściciela,to traci pracę.

    Odpowiedz
    IP: 84.38.xx8.xxx 
  • tczewianin _gość_gość_gość

    23.01.2018, 17:00

    wlasnie HACJEDA masakra robilem tam miesiac czasu to wiem jak tam wyglada...male wejsce od strony ogrodu brak ewekuacji bo wasko itp..... a magazyn na zywnosc w piwnicy masakra

    Odpowiedz
    IP: 77.113.xx6.xx9 
  • ul_gość

    23.01.2018, 21:38

    Jak każdy czy klient w sklepie czy władze miasta czy powiatu będą kupować tylko to co najtańsze to zawsze tak będzie. Kupujmy dobre i droższe produkty i usługi a wytępimy syfiarzy.

    Odpowiedz
    IP: 94.254.xx5.xx5 
  • szpitale tczewskie_gość

    24.01.2018, 08:48

    Dla zainteresowanych: od dwóch lat dostarczaniem posiłków do Szpitali Tczewskich zajmuje się firma Rabus z Elbląga.

    Odpowiedz
    IP: 89.200.xx5.xx8 
  • Kucharz_gość

    27.01.2018, 09:43

    Uwazajcie na kukła shit food

    Odpowiedz
    IP: 193.154.xx2.xx7 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.