Przeterminowana czekolada, spleśniałe suszone grzyby, jaja z chowu klatkowego zamiast jaj z naturalnej hodowli znalazły się w sprzedaży w województwie pomorskim. Inspekcja Handlowa w Gdańsku przypomina jak ustrzec się przed takimi zakupami.
Przed świętami zazwyczaj kupujemy więcej, częściej i nierzadko w ostatniej chwili. Łatwo w takiej sytuacji przeoczyć oznakowanie produktu. W konsekwencji wśród zakupów mogą znaleźć się m.in. przeterminowane artykuły spożywcze. Jak się przed tym uchronić, jak nie zepsuć sobie przez to przygotowań do świąt? Podpowiadamy - przede wszystkim powinniśmy czytać etykiety i zwracać uwagę na informacje na nich zawarte. Wyniki analiz nie pozostawiają bowiem wątpliwości. Do najczęstszych uchybień zaliczało się przede wszystkim nieprawidłowe oznakowanie produktów.
Czekolada i wyroby w polewie czekoladowej
Czekolada to produkt składający się z miazgi kakaowej, kakao, tłuszczu kakaowego i cukrów, w tym nie mniej niż 35 proc. Suchej masy kakaowej. Czekolada mleczna zawiera dodatkowo mleko lub produkty mleczne, nie mniej niż 25 proc. suchej masy kakaowej i minimum 3,5 proc. tłuszczu mlecznego. Łącznie sprawdzono 84 partii wyrobów, z czego zakwestionowano ponad 13 proc. produktów, w tym:
• przeszło 60 proc. dotyczyło wyrobów nieprawidłowo oznakowanych,
• po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych zakwestionowano 50 proc. produktów, z uwagi na ich nieprawidłową jakość. Zastrzeżenia dotyczyły przekroczonego limitu zawartości dozwolonych tłuszczów roślinnych (prawo dopuszcza taką możliwość, ale w ilości nie większej niż 5 proc.) - stwierdzono 6,63 proc., mniejszej niż zadeklarowano ilości orzechów i rodzynek (deklarowano 20 proc., stwierdzono 17,8 proc.).
Ponadto nieprawidłowości dotyczyły także nieprzestrzegania daty minimalnej trwałości - w jednej placówce handlowej zakwestionowano partię produktu czekoladowego przeterminowanego o 94 dni.
Bakalie, suszone owoce i warzywa, suszone grzyby
Łącznie skontrolowano 37 partii produktów, w tym: 17 partii bakalii, 10 partii ziemniaków, 10 partii suszonych grzybów. Zakwestionowano 46 proc. zbadanych artykułów, tj.:
• 80 proc. suszonych grzybów ze względu na niewłaściwe oznakowanie. Ponadto ujawniono wady dyskwalifikujące badany produkt oraz naruszające w istotny sposób interes ekonomiczny konsumenta m.in. z powodu obecności pleśni na plastrach grzybów, a także obecności przypalonych plastrów. Każda badana laboratoryjnie partia nie odpowiadała wymaganiom deklarowanej na opakowaniu jakości.
• 35 proc. bakalii ze względu na oznakowanie niezgodne z wymogami prawa, np. brak podania procentowej zawartości składników;
• 30 proc ziemniaków, ze względu na: wyższy od dopuszczalnego udział bulw z wadami wewnętrznymi, tj. bulw z szarą i czarną plamistością pod skórką; wyższy od dopuszczalnego udział bulw z uszkodzeniami, tj. bulw uszkodzonych mechanicznie na głębokość większą niż 5 mm; wyższy od dopuszczalnego udział bulw innych odmian;
Jaja kurze
Inspekcja Handlowa w Gdańsku stwierdziła nieprawidłowości w 75 proc. skontrolowanych placówek handlowych. Zakwestionowano blisko 60 proc. zbadanych produktów, w tym z uwagi na niewłaściwe oznakowanie oraz niewłaściwą klasyfikację wagową. Do najistotniejszych nieprawidłowości należały:
• podanie klientom nieprawdziwych informacji dotyczących miejsca pochodzenia i metody wytwarzania jaja wskazujących jednoznacznie na naturalną hodowlę drobiu w gospodarstwie rolnym podczas gdy faktycznie jaja pochodziły z chowu klatkowego;
• ustalenie i oznaczenie terminu minimalnej trwałości dłuższego niż 28 dni od daty zniesienia;
• deklarowanie wyższej i co za tym idzie droższej klasy wagowej jaj niż rzeczywista (40 proc. ocenionych w tym zakresie partii).
Prawa konsumentów
Inspekcja Handlowa w Gdańsku przypomina:
• nieświeżą żywność możesz reklamować: paczkowaną - w terminie 3 dni od chwili otwarcia, sprzedanej luzem – 3 dni od momentu zakupu. Warto dodać, że towary kupione w promocji, a będące niezgodne z umową również podlegają reklamacji;
• artykuł spożywczy przeterminowany, tj.: oferowany do sprzedaży po upływie terminu przydatności do spożycia bądź daty minimalnej trwałości nie może być oferowany do sprzedaży, nawet po znacznie obniżonej cenie;
• czytaj dokładnie informacje zamieszczone na etykiecie, zwłaszcza te podane drobnym drukiem. Nie sugeruj się atrakcyjną szatą graficzną opakowania ani wyeksponowaną fantazyjnie nazwą;
• wprowadzającym w błąd jest umieszczenie informacji, że wyrób posiada specjalne właściwości, w przypadku gdy ich nie posiada lub wszystkie inne artykuły tego rodzaju posiadają takie same właściwości, np. "bez cholesterolu" na etykiecie oleju;
• wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów na terenie województwa pomorskiego można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Przed świętami zazwyczaj kupujemy więcej, częściej i nierzadko w ostatniej chwili. Łatwo w takiej sytuacji przeoczyć oznakowanie produktu. W konsekwencji wśród zakupów mogą znaleźć się m.in. przeterminowane artykuły spożywcze. Jak się przed tym uchronić, jak nie zepsuć sobie przez to przygotowań do świąt? Podpowiadamy - przede wszystkim powinniśmy czytać etykiety i zwracać uwagę na informacje na nich zawarte. Wyniki analiz nie pozostawiają bowiem wątpliwości. Do najczęstszych uchybień zaliczało się przede wszystkim nieprawidłowe oznakowanie produktów.
Czekolada i wyroby w polewie czekoladowej
Czekolada to produkt składający się z miazgi kakaowej, kakao, tłuszczu kakaowego i cukrów, w tym nie mniej niż 35 proc. Suchej masy kakaowej. Czekolada mleczna zawiera dodatkowo mleko lub produkty mleczne, nie mniej niż 25 proc. suchej masy kakaowej i minimum 3,5 proc. tłuszczu mlecznego. Łącznie sprawdzono 84 partii wyrobów, z czego zakwestionowano ponad 13 proc. produktów, w tym:
• przeszło 60 proc. dotyczyło wyrobów nieprawidłowo oznakowanych,
• po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych zakwestionowano 50 proc. produktów, z uwagi na ich nieprawidłową jakość. Zastrzeżenia dotyczyły przekroczonego limitu zawartości dozwolonych tłuszczów roślinnych (prawo dopuszcza taką możliwość, ale w ilości nie większej niż 5 proc.) - stwierdzono 6,63 proc., mniejszej niż zadeklarowano ilości orzechów i rodzynek (deklarowano 20 proc., stwierdzono 17,8 proc.).
Ponadto nieprawidłowości dotyczyły także nieprzestrzegania daty minimalnej trwałości - w jednej placówce handlowej zakwestionowano partię produktu czekoladowego przeterminowanego o 94 dni.
Bakalie, suszone owoce i warzywa, suszone grzyby
Łącznie skontrolowano 37 partii produktów, w tym: 17 partii bakalii, 10 partii ziemniaków, 10 partii suszonych grzybów. Zakwestionowano 46 proc. zbadanych artykułów, tj.:
• 80 proc. suszonych grzybów ze względu na niewłaściwe oznakowanie. Ponadto ujawniono wady dyskwalifikujące badany produkt oraz naruszające w istotny sposób interes ekonomiczny konsumenta m.in. z powodu obecności pleśni na plastrach grzybów, a także obecności przypalonych plastrów. Każda badana laboratoryjnie partia nie odpowiadała wymaganiom deklarowanej na opakowaniu jakości.
• 35 proc. bakalii ze względu na oznakowanie niezgodne z wymogami prawa, np. brak podania procentowej zawartości składników;
• 30 proc ziemniaków, ze względu na: wyższy od dopuszczalnego udział bulw z wadami wewnętrznymi, tj. bulw z szarą i czarną plamistością pod skórką; wyższy od dopuszczalnego udział bulw z uszkodzeniami, tj. bulw uszkodzonych mechanicznie na głębokość większą niż 5 mm; wyższy od dopuszczalnego udział bulw innych odmian;
Jaja kurze
Inspekcja Handlowa w Gdańsku stwierdziła nieprawidłowości w 75 proc. skontrolowanych placówek handlowych. Zakwestionowano blisko 60 proc. zbadanych produktów, w tym z uwagi na niewłaściwe oznakowanie oraz niewłaściwą klasyfikację wagową. Do najistotniejszych nieprawidłowości należały:
• podanie klientom nieprawdziwych informacji dotyczących miejsca pochodzenia i metody wytwarzania jaja wskazujących jednoznacznie na naturalną hodowlę drobiu w gospodarstwie rolnym podczas gdy faktycznie jaja pochodziły z chowu klatkowego;
• ustalenie i oznaczenie terminu minimalnej trwałości dłuższego niż 28 dni od daty zniesienia;
• deklarowanie wyższej i co za tym idzie droższej klasy wagowej jaj niż rzeczywista (40 proc. ocenionych w tym zakresie partii).
Prawa konsumentów
Inspekcja Handlowa w Gdańsku przypomina:
• nieświeżą żywność możesz reklamować: paczkowaną - w terminie 3 dni od chwili otwarcia, sprzedanej luzem – 3 dni od momentu zakupu. Warto dodać, że towary kupione w promocji, a będące niezgodne z umową również podlegają reklamacji;
• artykuł spożywczy przeterminowany, tj.: oferowany do sprzedaży po upływie terminu przydatności do spożycia bądź daty minimalnej trwałości nie może być oferowany do sprzedaży, nawet po znacznie obniżonej cenie;
• czytaj dokładnie informacje zamieszczone na etykiecie, zwłaszcza te podane drobnym drukiem. Nie sugeruj się atrakcyjną szatą graficzną opakowania ani wyeksponowaną fantazyjnie nazwą;
• wprowadzającym w błąd jest umieszczenie informacji, że wyrób posiada specjalne właściwości, w przypadku gdy ich nie posiada lub wszystkie inne artykuły tego rodzaju posiadają takie same właściwości, np. "bez cholesterolu" na etykiecie oleju;
• wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów na terenie województwa pomorskiego można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Komentarze (13) dodaj komentarz
Zed_gość
21.04.2011, 00:47
Szkoda tylko, że nie podane są konkretne nazwy kwestionowanych produktów i ich sprzedawcy. Takie praktyki z pewnością byłyby skuteczniejsze niż kary pieniężne, które i tak wysokie nie są.
Odpowiedz_gość
21.04.2011, 08:06
Nie wiadomo jak do tego się ma ochrona danych osobowych, czy postępowanie jest ukończone czy też nie, etc.
Cytuj_gość
21.04.2011, 17:02
Z jednej strony tak. Klienci wybraliby sklep, w którym nie było zakwestionowanych produktów. Z drugiej natomiast, konsumenci i tak często wybierają miejsce, w którym najtaniej zrobią zakupy.
Cytuj_gość
21.04.2011, 07:18
Niezłe jaja. Ceny coraz wyższe w dodatku za produkty, które nie powinny być w ogóle w obrocie.
Odpowiedz_gość
21.04.2011, 10:25
Nieźle o 94 dni przeterminowane produkty to co robią pracownicy że nie pilnują dat. Tez w życiu juz pracowałam w sklepie i wiem jak trzeba dat przydatności pilnować. Bo jak sanepid przyłapie to można niezłe kary płacić.
Odpowiedzq_gość
21.04.2011, 21:45
moja koleżanka pracowała w takim jednym dużym i podobno kazali im przeterminowane mięso otwierać, myć i ponownie pakować z nową datą. Co do suszonych grzybów to wiadomo, że są drogie, nie mają smaku ani zapachu więc ja np. wolę poświęcić te parę minut na podsmarzenie pieczarek :) a na jajkach i ziemniakach zawsze oszukiwali i dalej będą oszukiwać tak więc nikt Ameryki nie odkrył tyle tylko, że zostało wyraźnie napisane jak się dajemy oszukiwać.... ps. ale jest światełko w tunelu - cukier trochę staniał :)
Cytujfilipek2006
21.04.2011, 15:04
O CO TEN SZUM?
PRZECIEŻ TO NORMALKA U NAS. NIC INNEGO TYLKO TĘPIĆ NIEUCZCIWYCH SPRZEDAWCÓW.
Odpowiedz_gość
21.04.2011, 15:47
No tak. Człowiek przychodzi z pracy, po drodze robi zakupy i w domu czyta jak mógł zostać zrobiony w jajo. Rzeczywistość. Dobrze, że nagłaśnia się takie sprawy.
OdpowiedzPiotr_gość
21.04.2011, 17:58
...
do tego ceny przy kasie(na paragonie) wyższe niż na półkach,wyspecjalizował się w tym sklep kauf.......d
Odpowiedzq_gość
21.04.2011, 21:47
spoko na to też pewnie mają wytłumaczenie np. koszty manipulacyjne - w końcu kasjer manipuluje przy kasie i Twoich zakupach rękoma żeby cię obsłużyć :)
Cytuj_gość
21.04.2011, 21:42
Nie tylko Zielik też.
Odpowiedz_gość
22.04.2011, 07:36
Trzeba zgłaszać nieuczciwych sprzedawców. W końcu tu chodzi o nasze ciężko zarobione pieniądze.
Cytujtak???_gość
22.04.2011, 08:34
a jak ???nawet nie zauważylam :_)))
Cytuj