Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to utworzona 10 lat temu w Szwecji organizacja, która ma ułatwić mieszkańcom dostęp do regionalnej żywności. Do Sieci, 13 lutego 2018 r. dołączyło 10 nowych członków z Pomorza. Są wśród nich m.in. restauracje z Sopotu, browar z Kościerzyny i gospodarstwa rolne i agroturystyczne produkujące tradycyjną żywność. Na liście znalazły się sery z powiatu tczewskiego - Radostowskie Rarytasy!
Do sieci jednoczącej lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów należy 45 regionów europejskich w tym 10 polskich województw: warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, mazowieckie, opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, świętokrzyskie, dolnośląskie, małopolskie i pomorskie.
Nowi członkowie sieci
O nadanie certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie mogą starać się producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców do produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja kulinarnego dziedzictwa regionu.
Właścicielem znaku Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie jest marszałek województwa pomorskiego i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się nim.
Symbolem charakterystycznej białej czapki kucharskiej w województwie pomorskim może oznaczać swoje produkty już 38 obiektów i producentów żywności. W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego, 13 lutego 2018 r. uroczyście przyjęto 10 kolejnych członków.
Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego dołączyli wytwórcy takich produktów, jak śledzie na wiele różnych sposobów, pierogów czy tradycyjnych wypieków. Są też: piwowarzy, serowarzy i właściciele gospodarstw agroturystycznych serwujących dania regionalne i ryby z własnego połowu.
Lista podmiotów, które 13 lutego 2018 r. otrzymały certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego:
Fishparty Manufaktura Kazimiera Świątek, Niestkowo 14, 76-270 Ustka
Capuccino Cafe, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
Sopocki Młyn - restauracja, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
Gospodarstwo rolne Óma Mariusz Mierzejewski, ul. Zatokowa 17, 83-333 Chmielno
Zen-Jedz Zdrowo Zenon Szymański, Karwieńskie Błoto I, ul. Słoneczna 11, 84-105 Karwia
Radostowskie Rarytasy, ul. Dworcowa 11, 83-120 Radostowo
Elżbieta i Ryszard Szczukowscy Gospodarstwo Rolne, ul. Pawlicka 3, Rakowiec, 82-500 Kwidzyn
Stary Browar Kościerzyna sp. z o.o., ul. Słodowa 3, 83-400 Kościerzyna
Zajazd Borowa Ciotka Kaszubska Bajka Maciej Gostomski, Skoczkowo 7, 83-424 Lipusz
Zajazd Ostoja, Małgorzata Lenio, Sporysz 8, 77-304 Rzeczenica
Szczegółowe informacje o sieciach regionalnych i firmach członkowskich można znaleźć na stronie Culinary Heritage, natomiast wykaz podmiotów i spis warunków posiadania certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie są dostępne na portalu Pomorskie.eu.
Więcej tutaj.
Do sieci jednoczącej lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów należy 45 regionów europejskich w tym 10 polskich województw: warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, mazowieckie, opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, świętokrzyskie, dolnośląskie, małopolskie i pomorskie.
Nowi członkowie sieci
O nadanie certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie mogą starać się producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców do produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja kulinarnego dziedzictwa regionu.
Właścicielem znaku Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie jest marszałek województwa pomorskiego i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się nim.
Symbolem charakterystycznej białej czapki kucharskiej w województwie pomorskim może oznaczać swoje produkty już 38 obiektów i producentów żywności. W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego, 13 lutego 2018 r. uroczyście przyjęto 10 kolejnych członków.
- Zanim powstała organizacja, był problem z utożsamieniem produktu z konkretnym regionem - mówi Krzysztof Pałkowski, zastępca dyrektora Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. - Samorząd województwa pomorskiego podjął inicjatywę, aby Pomorskie, które charakteryzuje się bogactwem dziedzictwa kulinarnego - począwszy od Kaszub poprzez Kociewie, Żuławy, po Powiśle - zaczęło promować swoje regionalnego produkty. Turyści, którzy nas odwiedzają, widząc charakterystyczny znak dziedzictwa kulinarnego i wchodząc do takiej restauracji czy kupując oznaczony produkt, mają pewność, że jest on zrobiony z surowca z naszego regionu i przetworzony zgodnie z tradycją kulinarną - dodaje.
Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego dołączyli wytwórcy takich produktów, jak śledzie na wiele różnych sposobów, pierogów czy tradycyjnych wypieków. Są też: piwowarzy, serowarzy i właściciele gospodarstw agroturystycznych serwujących dania regionalne i ryby z własnego połowu.
Lista podmiotów, które 13 lutego 2018 r. otrzymały certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego:
Fishparty Manufaktura Kazimiera Świątek, Niestkowo 14, 76-270 Ustka
Capuccino Cafe, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
Sopocki Młyn - restauracja, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
Gospodarstwo rolne Óma Mariusz Mierzejewski, ul. Zatokowa 17, 83-333 Chmielno
Zen-Jedz Zdrowo Zenon Szymański, Karwieńskie Błoto I, ul. Słoneczna 11, 84-105 Karwia
Radostowskie Rarytasy, ul. Dworcowa 11, 83-120 Radostowo
Elżbieta i Ryszard Szczukowscy Gospodarstwo Rolne, ul. Pawlicka 3, Rakowiec, 82-500 Kwidzyn
Stary Browar Kościerzyna sp. z o.o., ul. Słodowa 3, 83-400 Kościerzyna
Zajazd Borowa Ciotka Kaszubska Bajka Maciej Gostomski, Skoczkowo 7, 83-424 Lipusz
Zajazd Ostoja, Małgorzata Lenio, Sporysz 8, 77-304 Rzeczenica
Szczegółowe informacje o sieciach regionalnych i firmach członkowskich można znaleźć na stronie Culinary Heritage, natomiast wykaz podmiotów i spis warunków posiadania certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie są dostępne na portalu Pomorskie.eu.
Więcej tutaj.
Komentarze (4) dodaj komentarz
ka_gość
16.02.2018, 12:27
serki
Gratulacje! Gdzie można kupić serki?
OdpowiedzAnia_gość
16.02.2018, 21:14
Prawdziwe rarytasy
Brawo ! gratulacje z Subkow ! Sery, jogurty, masło - niebo w gębie! Trzymajcie poziom a sukces gwarantowany na lata !
Odpowiedzdod_gość
16.02.2018, 23:33
Gratulacje ! Od kilku tygodni odwiedzam ten pelen uroku sklep i jego mlodych wlascicieli pelnych pasji, co widac w przepysznych produktach, jakie tworza.Milosnikow jest wiecej, bo nie zawsze wszystkie produkty sa dostepne, dzis nie bylo ulubionego kefiru i maslanki.Goraco polecam !
OdpowiedzBasia_gość
18.02.2018, 17:44
Przepyszne produkty z Radostowa
Próbowałem masła i śmietany... Pyszne! Maślanka - mega! Powróciły smaki młodości...
Odpowiedz