Piwowarzy, wytwórcy serów, restauratorzy. Nowi członkowie Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jest i powiat tczewski

Sery z powiatu tczewskiego narodzone (fot. www.facebook.com/radostowskierarytasy/)
Piwowarzy, wytwórcy serów, restauratorzy. Nowi członkowie Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jest i powiat tczewski
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to utworzona 10 lat temu w Szwecji organizacja, która ma ułatwić mieszkańcom dostęp do regionalnej żywności. Do Sieci, 13 lutego 2018 r. dołączyło 10 nowych członków z Pomorza. Są wśród nich m.in. restauracje z Sopotu, browar z Kościerzyny i gospodarstwa rolne i agroturystyczne produkujące tradycyjną żywność. Na liście znalazły się sery z powiatu tczewskiego - Radostowskie Rarytasy!

Do sieci jednoczącej lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów należy 45 regionów europejskich w tym 10 polskich województw: warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, mazowieckie, opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, świętokrzyskie, dolnośląskie, małopolskie i pomorskie.

Nowi członkowie sieci

O nadanie certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie mogą starać się producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców do produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja kulinarnego dziedzictwa regionu.


Właścicielem znaku Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie jest marszałek województwa pomorskiego i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się nim.

Symbolem charakterystycznej białej czapki kucharskiej w województwie pomorskim może oznaczać swoje produkty już 38 obiektów i producentów żywności. W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego, 13 lutego 2018 r. uroczyście przyjęto 10 kolejnych członków.

- Zanim powstała organizacja, był problem z utożsamieniem produktu z konkretnym regionem - mówi Krzysztof Pałkowski, zastępca dyrektora Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. - Samorząd województwa pomorskiego podjął inicjatywę, aby Pomorskie, które charakteryzuje się bogactwem dziedzictwa kulinarnego - począwszy od Kaszub poprzez Kociewie, Żuławy, po Powiśle - zaczęło promować swoje regionalnego produkty. Turyści, którzy nas odwiedzają, widząc charakterystyczny znak dziedzictwa kulinarnego i wchodząc do takiej restauracji czy kupując oznaczony produkt, mają pewność, że jest on zrobiony z surowca z naszego regionu i przetworzony zgodnie z tradycją kulinarną - dodaje.

Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego dołączyli wytwórcy takich produktów, jak śledzie na wiele różnych sposobów, pierogów czy tradycyjnych wypieków. Są też: piwowarzy, serowarzy i właściciele gospodarstw agroturystycznych serwujących dania regionalne i ryby z własnego połowu.



Lista podmiotów, które 13 lutego 2018 r. otrzymały certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego:

Fishparty Manufaktura Kazimiera Świątek, Niestkowo 14, 76-270 Ustka
Capuccino Cafe, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
Sopocki Młyn - restauracja, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
Gospodarstwo rolne Óma Mariusz Mierzejewski, ul. Zatokowa 17, 83-333 Chmielno
Zen-Jedz Zdrowo Zenon Szymański, Karwieńskie Błoto I, ul. Słoneczna 11, 84-105 Karwia
Radostowskie Rarytasy, ul. Dworcowa 11, 83-120 Radostowo
Elżbieta i Ryszard Szczukowscy Gospodarstwo Rolne, ul. Pawlicka 3, Rakowiec, 82-500 Kwidzyn

Stary Browar Kościerzyna sp. z o.o., ul. Słodowa 3, 83-400 Kościerzyna
Zajazd Borowa Ciotka Kaszubska Bajka Maciej Gostomski, Skoczkowo 7, 83-424 Lipusz
Zajazd Ostoja, Małgorzata Lenio, Sporysz 8, 77-304 Rzeczenica
Szczegółowe informacje o sieciach regionalnych i firmach członkowskich można znaleźć na stronie Culinary Heritage, natomiast wykaz podmiotów i spis warunków posiadania certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie są dostępne na portalu Pomorskie.eu.

Więcej tutaj.

Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (4)
dodaj komentarz

  • ka_gość

    16.02.2018, 12:27

    serki

    Gratulacje! Gdzie można kupić serki?

    Odpowiedz
    IP: 79.189.xx0.xx0 
  • Ania_gość

    16.02.2018, 21:14

    Prawdziwe rarytasy

    Brawo ! gratulacje z Subkow ! Sery, jogurty, masło - niebo w gębie! Trzymajcie poziom a sukces gwarantowany na lata !

    Odpowiedz
    IP: 188.146.xx7.xx8 
  • dod_gość

    16.02.2018, 23:33

    Gratulacje ! Od kilku tygodni odwiedzam ten pelen uroku sklep i jego mlodych wlascicieli pelnych pasji, co widac w przepysznych produktach, jakie tworza.Milosnikow jest wiecej, bo nie zawsze wszystkie produkty sa dostepne, dzis nie bylo ulubionego kefiru i maslanki.Goraco polecam !

    Odpowiedz
    IP: 195.191.xx1.xx7 
  • Basia_gość

    18.02.2018, 17:44

    Przepyszne produkty z Radostowa

    Próbowałem masła i śmietany... Pyszne! Maślanka - mega! Powróciły smaki młodości...

    Odpowiedz
    IP: 37.108.xx3.xx8 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.