"O jeściu na Kociewiu" po raz drugi - już ruszyły przygotowania

Sympozjum to okazja do zapoznania się z kulturą regionu (fot. mat. starostwa)
"O jeściu na Kociewiu" po raz drugi - już ruszyły przygotowania
Na 1 października, w Subkowach, zaplanowano w tym roku II Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu". Jednak organizatorzy przedsięwzięcia pracują nad nim intensywnie już od początku roku.

Kociewskimi przysmakami na dużą skalę zainteresowano się po raz pierwszy w ub. roku:

- Sukces ubiegłorocznego sympozjum skłonił nas do kontynuacji organizacji tej imprezy - mówi Krystyna Gierszewska, prezeska Stowarzyszenia "Kociewskie Forum Kobiet" - W tym roku program sympozjum zostanie wzbogacony o nowe elementy, ponieważ zależy nam, aby co roku działo się coś nowego.

Podczas tegorocznego sympozjum odbędą się m.in. warsztaty kulinarne "Zaklepka, śpsiywanka, parzybroda", promocja kalendarza kulinarnego na rok 2012 oraz rozstrzygnięcie konkursu plastycznego pt. "Wykopki na Kociewiu". W czasie sympozjum odbędzie się też konkurs kulinarny, którego zwycięzca zostanie uhonorowany statuetką "Hit Sympozjum". Planowane są również warsztaty z carvingu.


- Obecnie trwa konkurs plastyczny "Wykopki na Kociewiu" - informuje Krystyna Gierszewska - Na prace ze szkół podstawowych z terenu całego Kociewia oczekujemy do 15 czerwca.

II Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu" zostało dofinansowane przez Zarząd Powiatu Tczewskiego w ramach dotacji na wsparcie realizacji zadań publicznych Powiatu Tczewskiego w zakresie rozwoju kultury.

Drukuj
Prześlij dalej