Królową zup będzie parzybroda - II Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu"

W ub. roku nie zabrakło smakołyków (fot. tcz.pl)

odbyło się
01
10.2011
Sobota
Królową zup będzie parzybroda - II Sympozjum Kulinarne  "O jeściu na Kociewiu"
Dnia 1 października br. w Subkowach odbędzie się II Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu". Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet, które od początku swojej działalności popularyzuje tradycje i dziedzictwo kulturowe Kociewia oraz w różny sposób propaguje walory regionalnej kuchni. Ciekawym i nietypowym przykładem tych działań jest właśnie Sympozjum Kulinarne, którego celem jest pokazanie bogactwa kociewskiej kuchni, prezentacja potraw i kształtowanie właściwych postaw dzieci i młodzieży w odniesieniu do dawnych tradycji regionu oraz integracja międzypokoleniowa mieszkańców Kociewia.

W tym roku program wzbogacono o nowe elementy. Jednym z nich będzie kalendarz kulinarny na 2012 rok, w którym smaczne dania i desery proponują gospodynie z terenu Powiatu Tczewskiego. Kolejną atrakcją będzie wręczenie statuetki "Hit Sympozjum" za najsmaczniejszą kociewską zupę "parzybroda", a także występ estradowo-kabaretowy Artura Barcisia i Cezarego Żaka. Odbędą się również warsztaty kulinarne, rozstrzygnięty zostanie konkurs plastyczny i kulinarny. Podczas referatów popularno-naukowych można będzie dowiedzieć się o znaczeniu ziół w kuchni i o wartościach odżywczych potraw. Nie zabraknie też muzyki i regionalnych tańców.

- Sukces ubiegłorocznego sympozjum, przychylność władz samorządowych oraz wsparcie partnerów i zaangażowanie koleżanek ze Stowarzyszenia i Kół Gospodyń Wiejskich skłoniło nas do kontynuacji organizacji tej imprezy - podkreśla Krystyna Gierszewska, prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet. - Zapraszamy czytelników dnia 1 października br. do Subków. Z placu przy szkole na ul. Zamkowej o godz. 9,45 wyruszymy barwnym korowodem z orkiestrą dętą na czele do miejscowego Domu Kultury. Na zakończenie kulinarnego święta można będzie posmakować dawnych kociewskich zup takich jak parzybroda, śpsiywanka czy zaklepka.

II Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu" zostało dofinansowane przez Zarząd Powiatu Tczewskiego w ramach dotacji na wsparcie realizacji zadania publicznego "Rozwój kultury w powiecie tczewskim" oraz współfinansowane ze środków unii europejskiej i Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Pomorskiego.



Drukuj
Prześlij dalej