O jeściu na Kociewiu (fot. nadesłane do redakcji)
odbyło się
16
10.2010
Sobota
Kociewskie Forum Kobiet, w ramach obchodów IV Kongresu Kociewskiego, zaprasza na sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu", które odbędzie się 16. października (sobota) w Subkowach i jest częścią projektu o tej samej nazwie, jakiego realizacja rozpoczęła się 15 maja br. i trwać będzie do 15 listopada br.
Uroczystość rozpocznie się dnia 16 października br. o godzinie 10.00 przemarszem ulicami Subków z orkiestrą dętą na czele do Domu Kultury w Subkowach. W tym dniu odbędą się również warsztaty kulinarne pt. "Fefernuski, szandary i golce w kociewskiej kuchni" dla 25 osób. Warsztaty odbędą się w budynku Zespołu Szkół w Subkowach.
Po oficjalnym otwarciu Sympozjum (godz. 10. 45) w sali widowiskowej Domu Kultury w Subkowach odbędzie się część artystyczna pt. "Gadki o jeściu na Kociewiu", scenka obyczajowo - kabaretowa "Życie w kuchni" oraz trzy referaty popularno - naukowe:
- "Tradycje kulinarne i temat jedzenia w literaturze z Kociewia",
- "Językowy obraz kociewskiej kuchni, czyli o grapsie, teptuchu i ruczce"
- "Tradycje kulinarne na Kociewiu".
Na godzinę 12.00 zaplanowano promocję książki kulinarnej, "Dawne smaki Kociewia" autorstwa Krystyny Gierszewskiej oraz nowego produktu turystycznego powiatu tczewskiego. Potem nastąpi ogłoszenie wyników konkursu literackiego i kulinarnego oraz wręczenie nagród i dyplomów. Obok Domu Kultury rozstawione będą stragany KGW, na których można będzie nabyć świeżo pieczone fefernuski kociewskie (pierniczki) i inne smakołyki. W namiocie z napisem "Hit Sympozjum Kulinarnego w Subkowach" smażone będą „bómbómy z dekla” czyli cukierki smażone na patelni i studzone na pokrywce. Równolegle trwać będą poszukiwania wśród mieszkańców Kociewia, starych fotografii przedstawiających różnorodne prace w kuchni i gospodarstwie domowym. Posłużą one
do przygotowania wystawy fotograficznej pt.: "Życie Kociewiaków w starej fotografii". Razem z wystawą fotograficzną zaprezentowany będzie kącik regionalny zatytułowany "Kuchnia kociewska dawniej". Obie wystawy eksponowane będą w pomieszczeniach Domu Kultury w Subkowach.
Uroczystość rozpocznie się dnia 16 października br. o godzinie 10.00 przemarszem ulicami Subków z orkiestrą dętą na czele do Domu Kultury w Subkowach. W tym dniu odbędą się również warsztaty kulinarne pt. "Fefernuski, szandary i golce w kociewskiej kuchni" dla 25 osób. Warsztaty odbędą się w budynku Zespołu Szkół w Subkowach.
Po oficjalnym otwarciu Sympozjum (godz. 10. 45) w sali widowiskowej Domu Kultury w Subkowach odbędzie się część artystyczna pt. "Gadki o jeściu na Kociewiu", scenka obyczajowo - kabaretowa "Życie w kuchni" oraz trzy referaty popularno - naukowe:
- "Tradycje kulinarne i temat jedzenia w literaturze z Kociewia",
- "Językowy obraz kociewskiej kuchni, czyli o grapsie, teptuchu i ruczce"
- "Tradycje kulinarne na Kociewiu".
Na godzinę 12.00 zaplanowano promocję książki kulinarnej, "Dawne smaki Kociewia" autorstwa Krystyny Gierszewskiej oraz nowego produktu turystycznego powiatu tczewskiego. Potem nastąpi ogłoszenie wyników konkursu literackiego i kulinarnego oraz wręczenie nagród i dyplomów. Obok Domu Kultury rozstawione będą stragany KGW, na których można będzie nabyć świeżo pieczone fefernuski kociewskie (pierniczki) i inne smakołyki. W namiocie z napisem "Hit Sympozjum Kulinarnego w Subkowach" smażone będą „bómbómy z dekla” czyli cukierki smażone na patelni i studzone na pokrywce. Równolegle trwać będą poszukiwania wśród mieszkańców Kociewia, starych fotografii przedstawiających różnorodne prace w kuchni i gospodarstwie domowym. Posłużą one
do przygotowania wystawy fotograficznej pt.: "Życie Kociewiaków w starej fotografii". Razem z wystawą fotograficzną zaprezentowany będzie kącik regionalny zatytułowany "Kuchnia kociewska dawniej". Obie wystawy eksponowane będą w pomieszczeniach Domu Kultury w Subkowach.
Komentarze (1) dodaj komentarz
prezes_gość
04.10.2010, 21:55
gratulacje
gratulacje dla pomysłodawców i realizatoóe tak trzymać och te B A B Y
Odpowiedz