W ub. roku nie zabrakło smakołyków (fot. tcz.pl)
odbyło się
05
10.2013
Sobota
Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet zaprasza na IV Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu", które odbędzie się dnia 5 października 2013 roku w Domu Kultury w Subkowach. Imprezie co roku towarzyszą regionalne potrawy, powstają nowe publikacje, a na scenie występują znane gwiazdy polskiej estrady.
Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka "Hit Sympozjum Kulinarnego" za najciekawszą potrawę.
Na tegorocznej imprezie królować będą takie kociewskie warzywa jak: "kasza, groch, fasola", a na scenie z koncertem artystycznym wystąpi Krystyna Giżowska.
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji lokalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej.
Kontakt z organizatorem:
Współorganizatorzy: Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego, Powiat Tczewski, Urząd Gminy Subkowy, Dom Kultury w Subkowach, Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE.
Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy
Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka "Hit Sympozjum Kulinarnego" za najciekawszą potrawę.
Na tegorocznej imprezie królować będą takie kociewskie warzywa jak: "kasza, groch, fasola", a na scenie z koncertem artystycznym wystąpi Krystyna Giżowska.
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji lokalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej.
Kontakt z organizatorem:
Współorganizatorzy: Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego, Powiat Tczewski, Urząd Gminy Subkowy, Dom Kultury w Subkowach, Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE.
Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy
Komentarze (1) dodaj komentarz
_gość
30.09.2013, 21:55
o jeśću na kociewiu
byłem na sumpozióm w zeszłym roku było super zapraszam wszystkich w tym roku
Odpowiedz