Nie zabrało regionalnego jadła i napitku

(fot. pelplin.pl)
Nie zabrało regionalnego jadła i napitku
Degustacje Majowe Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła Piknik w Stodole to impreza, która po raz drugi odbyła się w Gospodarstwie Specjalistycznym Plantacja Aronii Czarnoowocowej Elżbiety Dziel w Bielawkach pod Pelplinem. Patronat nad imprezą objęli: Józef Puczyński - Starosta Tczewski oraz Andrzej Stanuch - Burmistrz Miasta i Gminy Pelplin.

Impreza rozpoczęła się w samo południe, kiedy zjawili się pierwsi goście. Śmiało można powiedzieć, że Piknik w Stodole się rozrasta, zarówno pod względem odwiedzających Stodołę oraz zaproszonych wystawców. Wśród wystawców byli między innymi: Witold Cyranowicz Kanclerz Konfraterni oraz właściciel Izby Smaku i Trunków Domowych w Parparach, na którego stoisku oprócz Kremu telewizyjnego oraz miodów pitnych odwiedzający mogli ugasić pragnienie dwoma rodzajami piwa w tym zacnym Czarnym Krzyżackim. Kaszubski akcent imprezy nadali Barbara oraz Marcin Michalak prowadzący gospodarstwo „Od Kaszuba” w Żurominie, Tomasz Strubiński serowar z Robaczkowa z niezwykłymi serami kozimi wytwarzanymi w gospodarstwie „Kaszubksa Koza”. Słodyczy nadał Kamil Szwałek kuszący miodami pszczelimi pochodzącymi z rodzinnej pasieki położonej na Kociewiu.

Szczególnym zainteresowaniem pań cieszyło się stoisko, na którym prezentowane były wszelakiego rodzaju dodatki do garderoby z filcu i nie tylko. Nie zabrakło oczywiście wyrobów z aronii, które prezentowane były na stoisku Izby Smaku i Trunków Domowych w Bielawkach. Wielką niespodziankę w postaci golonki w bochnie chleba sprawił Wiesław Szymczak z Konina, członek stowarzyszenia EURO Toques Polska, które nadało patronat merytoryczny całej imprezie. Prócz mięsa nie zabrakło również rybnego akcentu. Pysznego pstrąga przygotował Krzysztof Kotlęga zaś zupą rybną przybyłych gości raczyła jego małżonka Justyna. Ogórkami w trzech smakach piknikujących raczył Wojciech Śledź z Małych Walichnów. Na talerzach swe miejsce znalazły również: pulki ze śledziem - ziemniaki w mundurkach ze śledziem, parzybroda - kociewska zupa z białej kapusty, eintopf kanclerski - potrawa jednogarnkowa, szandar z kapustą kiszoną - babka ziemniaczana z kapustą kiszoną, kiełbasa biała z grilla oraz chleb ze smalcem.
Wypoczynek i zabawa, tym kierują się organizatorzy Pikniku, dlatego nie zabrakło też konkursu w zażywaniu tabaki Kociewiacy kontra kaszubi oraz tańców przy dźwiękach muzyki aż do późnej nocy. Patronat medialny nad imprezą objęło Radio Głos, Radio Plus, Informator Pelpliński oraz portal Wrota Pomorza.

Już teraz zapraszamy zainteresowanych na kolejny Piknik w Stodole, który odbędzie się za rok!



Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (1)
dodaj komentarz

  • spoko_gość

    10.05.2013, 00:48

    łe

    i mnie nie zaproszono? straszne.... :(

    Odpowiedz
    IP: 109.243.xx5.xx3 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.