Już jutro (16 października) w Subkowach, o godz.10.00, odbędzie się sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu", organizowane przez Stowarzyszenie "Kociewskie Forum Kobiet", przy współpracy z Powiatem Tczewskim i Gminą Subkowy.
Będzie smacznie i po kociewsku - przekonują organizatorzy:
- W ramach IV Kongresu Kociewskiego rozmawiano dotychczas o historii, kulturze i edukacji regionalnej. My zajmiemy się tym, co dla człowieka jest jednym z przyjemniejszych zajęć w życiu, czyli jedzeniem - mówi Krystyna Gierszewska, prezeska Stowarzyszenia "Kociewskie Forum Kobiet". - Kolorowy kociewski korowód ruszy o godz. 10.00 z ul. Zamkowej w Subkowach do Domu Kultury, gdzie następnie rozpoczniemy sympozjum kulinarne.
Podczas sympozjum referaty na temat tradycji kulinarnych na Kociewiu wygłoszą: senator RP, Andrzej Grzyb, prof. Maria Pająkowska - Kensik oraz Kamila Gillmeister. Ubarwią je występy KGW Miłobądz, które przedstawi scenkę "Jesień w kuchni na Kociewiu" oraz występ zespołu regionalnego Subkowiaki. W trakcie sympozjum zostanie również zaprezentowana nowa książka kucharska autorstwa Krystyny Gierszewskiej pt. "Dawne smaki Kociewia", a także nowy produkt promocyjny Powiatu Tczewskiego.
Sympozjum zakończy podsumowanie konkursu literackiego skierowanego do młodzieży gimnazjalnej oraz konkursu kulinarnego na najdłuższego ogórka kiszonego na Kociewiu.
- W czasie sympozjum towarzyszyć nam będą kulinarne pyszności - zachęca Magdalena Olszewska, zastępca naczelnika Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Tczewie. - W Zespole Szkół w Subkowach od godz. 8.00 odbywać się będą warsztaty kulinarne, gdzie w przygotowywaniu specjałów kuchni kociewskiej - fefernusków, szandarów i golców pomagać będzie Agnieszka Perepeczko. Hitem sympozjum będą zaś smażone bómbómy z dekla.
Prócz straganów KGW, uczestnicy sympozjum będą mogli obejrzeć wystawę fotograficzną "Życie Kociewiaków w starej fotografii" oraz wystawę przedmiotów kuchennych "Kuchnia kociewska dawniej", przygotowaną przez Uniwersyteckie Katolickie Liceum Ogólnokształcących w Tczewie.
Będzie smacznie i po kociewsku - przekonują organizatorzy:
- W ramach IV Kongresu Kociewskiego rozmawiano dotychczas o historii, kulturze i edukacji regionalnej. My zajmiemy się tym, co dla człowieka jest jednym z przyjemniejszych zajęć w życiu, czyli jedzeniem - mówi Krystyna Gierszewska, prezeska Stowarzyszenia "Kociewskie Forum Kobiet". - Kolorowy kociewski korowód ruszy o godz. 10.00 z ul. Zamkowej w Subkowach do Domu Kultury, gdzie następnie rozpoczniemy sympozjum kulinarne.
Podczas sympozjum referaty na temat tradycji kulinarnych na Kociewiu wygłoszą: senator RP, Andrzej Grzyb, prof. Maria Pająkowska - Kensik oraz Kamila Gillmeister. Ubarwią je występy KGW Miłobądz, które przedstawi scenkę "Jesień w kuchni na Kociewiu" oraz występ zespołu regionalnego Subkowiaki. W trakcie sympozjum zostanie również zaprezentowana nowa książka kucharska autorstwa Krystyny Gierszewskiej pt. "Dawne smaki Kociewia", a także nowy produkt promocyjny Powiatu Tczewskiego.
Sympozjum zakończy podsumowanie konkursu literackiego skierowanego do młodzieży gimnazjalnej oraz konkursu kulinarnego na najdłuższego ogórka kiszonego na Kociewiu.
- W czasie sympozjum towarzyszyć nam będą kulinarne pyszności - zachęca Magdalena Olszewska, zastępca naczelnika Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Tczewie. - W Zespole Szkół w Subkowach od godz. 8.00 odbywać się będą warsztaty kulinarne, gdzie w przygotowywaniu specjałów kuchni kociewskiej - fefernusków, szandarów i golców pomagać będzie Agnieszka Perepeczko. Hitem sympozjum będą zaś smażone bómbómy z dekla.
Prócz straganów KGW, uczestnicy sympozjum będą mogli obejrzeć wystawę fotograficzną "Życie Kociewiaków w starej fotografii" oraz wystawę przedmiotów kuchennych "Kuchnia kociewska dawniej", przygotowaną przez Uniwersyteckie Katolickie Liceum Ogólnokształcących w Tczewie.
Komentarze (1) dodaj komentarz
hehehe
15.10.2010, 11:11
...
z dedykacja dla "czarujących" niewiast: http://www.youtube.com/watch?v=cM4sVlVnjUw
Odpowiedz