Będzie smacznie i po kociewsku
Tczew -  Będzie smacznie i po kociewsku - sympozjum "O jeściu"

Będzie smacznie i po kociewsku - sympozjum "O jeściu"

Już jutro (16 października) w Subkowach, o godz.10.00, odbędzie się sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu", organizowane przez Stowarzyszenie "Kociewskie Forum Kobiet", przy współpracy z Powiatem Tczewskim i Gminą Subkowy.

Będzie smacznie i po kociewsku - przekonują organizatorzy:

- W ramach IV Kongresu Kociewskiego rozmawiano dotychczas o historii, kulturze i edukacji regionalnej. My zajmiemy się tym, co dla człowieka jest jednym z przyjemniejszych zajęć w życiu, czyli jedzeniem - mówi Krystyna Gierszewska, prezeska Stowarzyszenia "Kociewskie Forum Kobiet". - Kolorowy kociewski korowód ruszy o godz. 10.00 z ul. Zamkowej w Subkowach do Domu Kultury, gdzie następnie rozpoczniemy sympozjum kulinarne.

Podczas sympozjum referaty na temat tradycji kulinarnych na Kociewiu wygłoszą: senator RP, Andrzej Grzyb, prof. Maria Pająkowska - Kensik oraz Kamila Gillmeister. Ubarwią je występy KGW Miłobądz, które przedstawi scenkę "Jesień w kuchni na Kociewiu" oraz występ zespołu regionalnego Subkowiaki. W trakcie sympozjum zostanie również zaprezentowana nowa książka kucharska autorstwa Krystyny Gierszewskiej pt. "Dawne smaki Kociewia", a także nowy produkt promocyjny Powiatu Tczewskiego.

Sympozjum zakończy podsumowanie konkursu literackiego skierowanego do młodzieży gimnazjalnej oraz konkursu kulinarnego na najdłuższego ogórka kiszonego na Kociewiu.

- W czasie sympozjum towarzyszyć nam będą kulinarne pyszności - zachęca Magdalena Olszewska, zastępca naczelnika Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Tczewie. - W Zespole Szkół w Subkowach od godz. 8.00 odbywać się będą warsztaty kulinarne, gdzie w przygotowywaniu specjałów kuchni kociewskiej - fefernusków, szandarów i golców pomagać będzie Agnieszka Perepeczko. Hitem sympozjum będą zaś smażone bómbómy z dekla.

Prócz straganów KGW, uczestnicy sympozjum będą mogli obejrzeć wystawę fotograficzną "Życie Kociewiaków w starej fotografii" oraz wystawę przedmiotów kuchennych "Kuchnia kociewska dawniej", przygotowaną przez Uniwersyteckie Katolickie Liceum Ogólnokształcących w Tczewie.
Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (1)
Dodaj komentarz

  • hehehe

    15.10.2010, 11:11

    ...

    z dedykacja dla "czarujących" niewiast: http://www.youtube.com/watch?v=cM4sVlVnjUw

    Odpowiedz
    Uż. zarejestrowany 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.