Uczeń Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich będzie reprezentował Pomorze w XXI Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Andrzej Szablewski - uczeń Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II w Tczewie uzyskał I MIEJSCE w eliminacjach Wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i zakwalifikował się do Ogólnopolskiego Turnieju, który odbędzie się pod hasłem „Głębia Oceanu” w dniach 11-13 kwietnia 2016 r. we Wrocławiu.
Do Turnieju podejdzie ok. 20 uczniów z całej Polski, a wśród nich Andrzej Szablewski, uczeń Zasadniczej Szkoły Zawodowej ZSRiK w Tczewie.
Zadaniem Andrzeja będzie rozwiązanie testu z zakresu piekarnictwa, a w części praktycznej uformowanie w ciągu 5 minut jak największej ilości rogalików wyborowych, wykonanie chleba okolicznościowego, chałki tureckiej, chałki żydowskiej, a także uformowanie sposobem ręcznym 6 bułek: kajzerek, solanek i małgorzatek.
Andrzej Szablewski swoją pasję piekarską szlifuje pod okiem pana Jacka Zywerta, właściciela Piekarni Sambor w Tczewie oraz pani Anety Palczewskiej, nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Uczniowi życzymy zwycięstwa oraz dalszych sukcesów. Jednocześnie należy podkreślić, że warto rozwijać swoją pasję oraz zdobywać teoretyczną i praktyczną wiedzę w zawodzie piekarza, gdyż jest to profesja obecnie niezwykle ceniona na rynku pracy.
Andrzej Szablewski - uczeń Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II w Tczewie uzyskał I MIEJSCE w eliminacjach Wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i zakwalifikował się do Ogólnopolskiego Turnieju, który odbędzie się pod hasłem „Głębia Oceanu” w dniach 11-13 kwietnia 2016 r. we Wrocławiu.
Do Turnieju podejdzie ok. 20 uczniów z całej Polski, a wśród nich Andrzej Szablewski, uczeń Zasadniczej Szkoły Zawodowej ZSRiK w Tczewie.
Zadaniem Andrzeja będzie rozwiązanie testu z zakresu piekarnictwa, a w części praktycznej uformowanie w ciągu 5 minut jak największej ilości rogalików wyborowych, wykonanie chleba okolicznościowego, chałki tureckiej, chałki żydowskiej, a także uformowanie sposobem ręcznym 6 bułek: kajzerek, solanek i małgorzatek.
Andrzej Szablewski swoją pasję piekarską szlifuje pod okiem pana Jacka Zywerta, właściciela Piekarni Sambor w Tczewie oraz pani Anety Palczewskiej, nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Uczniowi życzymy zwycięstwa oraz dalszych sukcesów. Jednocześnie należy podkreślić, że warto rozwijać swoją pasję oraz zdobywać teoretyczną i praktyczną wiedzę w zawodzie piekarza, gdyż jest to profesja obecnie niezwykle ceniona na rynku pracy.
Komentarze (2) dodaj komentarz
Tczewianka_gość
04.02.2016, 12:25
Turniej
Powodzenia młody piekarzu:-)
Odpowiedzświersz_gość
09.02.2016, 16:35
brawo
brawo
Odpowiedz