V Sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu"


odbyło się
04
10.2014
Sobota
V Sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu"
Dnia 4 października 2014 roku po raz piąty w miejscowości Subkowy w powiecie tczewskim na Pomorzu odbędzie się impreza promująca walory i tradycje kociewskiej kuchni pod nazwą Sympozjum kulinarne „O jeściu na Kociewiu”. W tym roku pod nazwą „Ryby z kociewskich rzek i jezior”.

To swoiste święto kuchni regionalnej ma charakter imprezy kulturowej połączonej z elementami naukowymi, konkursami plastycznymi, kulinarnymi i fotograficznymi, a także warsztatami tematycznymi. Co roku powstają nowe publikacje (książki kucharskie, kalendarze, broszury), a na scenie występują znane i popularne gwiazdy polskiej estrady. Podczas październikowej imprezy koncertują także kociewskie zespoły ludowe oraz orkiestra dęta. Główną ideą wydarzenia jest promocja i popularyzacja kociewskich potraw, zachowanie dawnych smaków i zapachów dań wywodzących się z Kociewia oraz kształtowanie właściwych postaw dzieci i młodzieży w odniesieniu do dawnych tradycji swojego regionu. Impreza skierowana jest do szerokiej publiczności i co roku upowszechniana jest inna grupa potraw. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą i najsmaczniejszą potrawę kociewską. I edycję zorganizowano w roku 2010 w ramach obchodów IV Kongresu Kociewskiego. Impreza na stałe wpisała się do kalendarza imprez gminy Subkowy oraz do kalendarza wydarzeń powiatowych.

Twórcami tego wydarzenia jest dwoje miłośników Kociewia:

Krystyna Gierszewska - osoba znana i mocno zaangażowania w rozwój kulinarnych wartości regionu, założycielka i prezeska Kociewskiego Forum Kobiet oraz Piotr Kończewski - popularyzator i krzewiciel turystyki na Kociewiu, dyrektor biura Lokalnej Organizacji Turystycznej „Kociewie”.


Pomysł został życzliwie przyjęty przez Mirosława Murzydło - wójta Gminy Subkowy i Justynę Dziel odpowiedzialną za promocję gminy Subkowy oraz Dorotę Nawój - dyrektor Domu Kultury w Subkowach, a także Magdalenę Olszewską ze Starostwa Powiatowego w Tczewie.

Organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet przy współpracy z Samorządem Województwa Pomorskiego, Powiatem Tczewskim, Gminą Subkowy, Domem Kultury w Subkowach i Lokalną Organizacją Turystyczną Kociewie. Sponsorem jest Bank Spółdzielczy w Tczewie.

Patronat honorowy - Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy

Kociewskie Forum Kobiet zaprasza mieszkańców Kociewia do udziału w konkursie kulinarnym „Kociewska zupa rybna”, który organizowany jest w ramach sympozjum. Gotową potrawę należy dostarczyć do Domu Kultury w Subkowach dnia 4 października 2014 roku do godz.10:00. Najlepsza i najsmaczniejsza zupa otrzyma statuetkę HIT SYMPOZJUM KULINARNEGO. Regulamin na www.forumkobiet.org.pl



Drukuj
Prześlij dalej

Komentarze (2)
dodaj komentarz

  • Kary_gość

    03.10.2014, 14:08

    fajnie

    super życzę smacznego i grtuluje pomysłu

    Odpowiedz
    IP: 46.113.xxx.xx7 
  • tczewianka_gość

    03.10.2014, 21:57

    Kociewskie jeście

    Gratulacje wielkie paniom w tym zaangażowanym super sprawa. Tak trzymać.Pozdrawiam

    Odpowiedz
    IP: 109.207.xx1.xx9 
Uwaga! Publikowane powyżej komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu, które dodano po zaakceptowaniu regulaminu. Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jeżeli którykolwiek komentarz łamie zasady, zawiadom nas o tym używając opcji "zgłoś naruszenie zasad komentowania lub zgłoś nadużycie" dostępnej pod każdym komentarzem.